Familia Moser și John O’Keefe au câștigat premiul Nobel pentru Medicină





Premiul Nobel pentru Medicinăa fost câştigat de John O’Keefe, Edvard Moser şi May‐Britt Moser. Cercetătorii au fost recompensaţi astfel pentru „descoperirea celulelor care constituie un sistem de poziţionare în creier”, potrivit gandul.info.
Sezonul premiilor Nobel a debutat luni, cu decernarea trofeului pentru medicină sau/şi fiziologie. Anul acesta, recompensaţi cu celebrul trofeu au fost John O’Keefe, Edvard Moser şi May‐Brit Moser.
Cercetătorii au fost recompensaţi astfel pentru „descoperirea celulelor care constituie un sistem de poziţionare în creier”, se arată într-un comunicat de presă publicat pe site-ul nobelprize.org. Este vorba despre„un GPS intern, aflat în creier, care ne ajută să ne orientăm în spaţiu”, mai precizează sursa citată.
Potrivit sursei citate, May-Britt şi Edvard Moser sunt cel de-al cincilea cuplu laureat de-a lungul timpului la Premiile Nobel. Pe de altă parte, May-Britt Moser este cea de-a 11-a femeie căreia i se decernează Premiul Nobel pentru medicină.
May-Britt Moser s-a născut în oraşul Fosnavåg din Norvegia, în 1963. A studiat psihologia la Universitatea din Oslo, împreună cu viitorul ei soţ şi colaureat al premiului Nobel Edvard Moser. Şi-a luat doctoratul în neurofiziologie în 1995. A urmat studii postdoctorale la Universitatea din Edinburgh şi la University College London, înainte de a se transfera la Universitatea de Ştiinţă şi Tehnologie din oraşul norvegian Trondheim, în 1996. May-Britt Moser a devenit profesor de ştiinţe neuronale în 2000 şi este în prezent directorul general al Centre for Neural Computation din Trondheim.
Edvard I. Moser s-a născut în 1962, în oraşul Ålesund. Şi-a obţinut doctoratul în neurofiziologie la Universitatea din Oslo, în 1995. A urmat studii postdoctorale alături de soţia şi colaureata Nobel May-Britt Moser, mai întâi la Universitatea Edinburgh şi apoi la laboratorul coordonat de John O’Keefe din Londra. În 1996 s-a transferat la Universitatea de Ştiinţă şi Tehnologie din Trondheim, unde a devenit profesor, în 1998. În prezent, este directorul al Kavli Institute for Systems Neuroscience din Trondheim.
John O’Keefe s-a născut în 1939, la New York, şi deţine atât cetăţenia americană, cât şi pe cea britanică. A obţinut diploma de doctor în psihologie fiziologică la Universitatea McGill din Canada, în 1967. După aceea, s-a mutat în Marea Britanie pentru studii postdoctorale, la University College London. A rămas în această universitate britanică şi a devenit profesor de ştiinţe neuronale şi cognitive în 1987. John O’Keefe este în prezent director la Sainsbury Wellcome Centre in Neural Circuits and Behaviour la University College London.
Laureaţii anului 2013 au fost cercetătorii James E. Rothman, Randy W. Schekman şi Thomas C. Südhof. Cei trei au fost recompensaţi cu Premiul Nobel pentru medicină pentru „descoperirile lor în domeniul sistemului care reglează traficul intracelular, un sistem major de transport din celulele noastre”, potrivit Mediafax.
Din 1901, Premiul Nobel pentru medicină a fost atribuit de 102 ori. Premiul Nobel pentru medicină nu a fost acordat în nouă ani: 1915, 1916, 1917, 1918, 1921, 1925, 1940, 1941 şi 1942.
Cel mai tânăr laureat este Frederick G. Banting, care avea 32 de ani când a primit Premiul Nobel pentru medicină, în 1923. Cel mai bătrân laureat este Peyton Rous, care avea 87 de ani când a primit premiul, în 1966.
Din cei 199 de laureaţi ala Premiul Nobel pentru medicină, doar 10 au fost femei: 1947 – Gerty Cori; 1977 – Rosalyn Yalow; 1983 – Barbara McClintock; 1986 – Rita Levi-Montalcini; 1988 – Gertrude B. Elion; 1995 – Christiane Nüsslein-Volhard; 2004 – Linda B. Buck; 2008 – Françoise Barré-Sinoussi; 2009 – Elizabeth H. Blackburn şi Carol W. Greider.
Laureaţii premiului Nobel pentru medicină din ultimii 10 ani au fost:
Premiul Nobel pentru medicină 2012: Shinya Yamanaka (Japonia) şi John B. Gurdon (Marea Britanie)
Premiul Nobel pentru medicină 2011: Bruce Beutler (SUA), Jules Hoffmann (Franţa), Ralph Steinman (Canada)
Premiul Nobel pentru medicină 2010: Robert Edwards (Marea Britanie)
Premiul Nobel pentru medicină 2009: Elizabeth Blackburn (Australia/ SUA), Carol Greider şi Jack Szostak (SUA)
Premiul Nobel pentru medicină 2008: Harald zur Hausen (Germania), Françoise Barré-Sinoussi şi Luc Montagnier (Franţa)
Premiul Nobel pentru medicină 2007: Mario Capecchi (SUA), Oliver Smithies (SUA) şi Martin Evans (Marea Britanie)
Premiul Nobel pentru medicină 2006: Andrew Z. Fire (SUA) şi Craig C. Mello (SUA)
Premiul Nobel pentru medicină 2005: Barry J. Marshall (Australia) şi J. Robin Warren (Australia)
Premiul Nobel pentru medicină 2004: Richard Axel (SUA) şi Linda B. Buck (SUA)
Premiul Nobel pentru medicină 2003: Paul C. Lauterbur (SUA) şi Peter Mansfield (Marea Britanie)
Comentariile portalului
Aha, dacă realizarilee sunt în funcție de datele dan biblie, probabil că autostrăzile se vor face până la apoca lipsă! Aia mare, sau mică, nu mai contează...
Poate nu ar strica să vă documentați ceva mai atent. Veți putea observa că procesiunile ortodoxe legate sau inspirate din viața lui Iisus (deci, inclusiv drumul crucii) (...)
Sa-mi spuna cineva de ce acesti calugari copiaza Via Dolorosa de la Romano Catolici. Biserica Ortodoxa nu are " Drumul Crucii" inclus in randuiala bisericeasca . In nici o carte de cult (...)