Falcă și-a lipit Ștrandul Neptun de RECONS doar pentru a ne jecmăni când mergem la terase





Știri Arad. Gheorghe Falcă a dat Ștrandul Neptun societății comerciale Recons (o societate al cărei acționar majoritar este Consiliul Local Municipal) pentru a nu mai fi acuzat în mod direct că el este și rămâne groparul acestui obiectiv turistic și de distractie colectivă al municipiului Arad. Dar, doar atât a făcut. Practic, ștrandul este acum, în acte, în administrarea Recons, dar în realitate se află în „proprietatea” lui Gheorghe Falcă, care decide totul fără cea mai mică opoziție din partea cuiva. El are ideile cele mai bune, el decide prețul, el spune ce, cum și când, el e… faraonul.
Nimeni nu pune întrebări, doar execută. Dacă ai cumva ideea să-l rogi pe un consilier local PNL să-ți spună părerea despre ceea ce se întâmplă la ștrand, în afara faptului că s-a investit în tobogane, să nu cumva să fii mirat dacă acesta se uită la tine ca boul la poarta aia nouă și, ridicând din umeri, să privească, de oriunde s-ar afla pe stradă, spre biroul stăpânului… Falcă… și să-ți spună: „Nu știu… rămâne să vedem, treaba e complicată”… dar nu-și mută privirea de la Cabinetul nr.1… Până și consilierii opoziției s-au lăsat orbiți de farmecul dictatorial al întâiului edil și au semnat proiectul de hotărâre cu tarifele de la ștrand.
Revenind la noua găselniță a lui Falcă, numită societatea comercială Recons, primarul a introdus un proiect de hotărâre prin care vrea să modifice tarifele Ștrandului Neptun. Adică, biletele la intrarea la ștrand și altele. Până și conducerea Recons știe că hotărârea este ilegală, iar unii dintre membrii acesteia chiar și șușotesc pe la colțuri… Dar ce să facă? Să-și piardă locurile de muncă susținând că arădenii sunt jecmăniți la comanda expresă a edilului Falcă?
Ei bine, Asociația Comercianților de la Ștrandul Neptun a depus la Primăria Arad, în atenția CLM, o adresă-propunere prin care arată că biletul de intrare în zona comercială (nu zona de bazine) a ștrandului este ilegal impus, măsura fiind în contradicție cu Constituția României, dar și cu hotărâri ale Consiliului Local Municipal Arad. În rezumat, asociația îi arată primarului că o societatea comercială, în speță RECONS, nu poate impune taxe altor societăți comerciale, deoarece asta ar reprezenta o practică neconcurențială. Mai mult, că prin introducerea biletului de intrare se aduce atingere unor drepturi fundamentale privind proprietatea, liberul acces la proprietate, libertatea economică, libertatea comerțului și concurenței loiale.
Asociația mai arată că Justiția a decis o dată că o societate comercială nu poate să îngrădească dreptul alteia. Astfel, precedentul (acela prin care omul de afaceri Leontin Aslău și-a câștigat dreptul de a intra la proprietatea pe care o deține la Ștrandul Neptun, fără a plăti vreo taxă, sens în care și bariera la intrarea în incintă a fost mutată) există. Doar că, așa cum ne-a obișnuit, pe Falcă nu-l prea interesează Justiția decât atunci când e vorba de propria lui piele. Acum… probabil că urmează un nou proces, intentat Reconsului de către Asociația comercianților de la Ștrandul Neptun. În urma acesteia, existând precedent, Justiția, mai mult ca sigur, va stabili că biletul de intrare impus de Recons, la comanda lui Gheorghe Falcă, este ilegal. Și astfel… se încheie încă o vară.
Cine va returna arădenilor banii încasați pentru intrarea la ștrandul Neptun (doar în zona comercială) în vara lui 2015? Falcă? Reconsul? Ha! Ha! Ce glumă bună! De fapt, nu glumă, ci bătaie de joc la adresa noastră. Și de aceea nici nu l-am mai întrebat pe edil ce părere are. Ce să ne spună? Că în Italia, Grecia, Austria, SUA, sau pe unde mai merge el, la proprietăți de cinci stele, plătește bilet?!
Mai jos propunerile Asociației Comercianților de la Ștrandul Neptun:
„Către, PRIMARIA MUNICIPIUL ARAD, Consiliul Local al Municipiului Arad
Având în vedere proiectul de hotărâre nr 83/30.03.2015 privind modificarea tarifelor în zonele de agrement Ștrand Neptun și Patinoarul Municipiului Arad , prestate de SC RECONS SA Arad, prin prezenta depunem următoarele:
PROPUNERI:
Conform HCLM 272 /2004, în incinta Ștrand Neptun Arad s-au concesionat terenuri și s-au vândut spații comerciale. Prin schimbarea regimului juridic al terenului au devenit aplicabile o serie de dispoziții legale precum cele ale art 476 cod civil , potrivit cărora statului ori administratorului terenului din această categorie revenindu-i datoria să asigure căi de acces spre alte forme de proprietate, căile de acces din domeniul public fiind dependințe ale acestui domeniu public. De asemenea, potrivit art.44 alin.2 din Constituția României, dreptul de proprietate privată este garantat și ocrotit în mod legal de lege, indiferent de titular. Art.136 din aceeași Constituție garantând inviolabilitatea proprietății private. Totodată, prin art. 45 si art.135 din Constituția României este garantată libertatea economică, Statul fiind dator să asigure potrivit alin. 2 lit. A din art.135. „ …prin lege, libertatea comercială protecția concurenței, crearea codului favorabil pentru valorificarea factorilor de producție… ”
Prin limitarea accesului agenților comerciali pe proprietatea lor, precum și a publicului larg spre spațiile comerciale, se aduce atingere acestor drepturi fundamentale privind proprietatea, liberul acces la proprietate, libertatea economică, libertatea comerțului și concurenței loiale.
Instituirea unei taxe de către o societate comercială, în defavoarea altor societăți comerciale care își desfășoară activitatea în același perimetru, reprezintă o adevarată practică anticoncurențială interzisă de lege (legea 31/90 si Legea 26/90).
Deoarece SC RECONS SA este o societate comercială, nu poate încasa taxe de intrare în zona comercială și de căsuțe deoarece în această zonă nu prestează servicii.
Faptul că există spații verzi și iluminat public în zona comercială și de căsuțe, nu face diferența între aceasta zonă și restul domeniului public al Municipiului Arad unde de asemenea se prestează aceleași servicii. Serviciile care se refacturează de către SC RECONS SA către agenții economici ex: apa, curent electric sau alte servicii, nu impune necesitatea unei taxe.
În anul 2004, când Consiliul Local Arad a schimbat regimul juridic al instituției numită Ștrand Neptun, a limitat zona de bazine așa după cum este delimitată astăzi, prin gard și intrare separată, unde SC RECONS SA poate încasa taxa de intrare. Atâta timp cât în zona comercială există proprietăți private (persoane fizice și juridice) existând deja un precedent al unei societăți care și-a căștigat drepturile în instanță, vă solicitam în mod respectuos să retrageți orice taxă din zona comercială și de căsuțe.
Din experiența ultimilor ani de funcționare, impunând această taxă, pe lângă faptul că este ilegala, a reușit să distrugă atât imaginea ștrandului cât și vadul comercial al acestei zone. Considerăm că toate aceste argumente vor fi luate în seamă și dezbătute atât în biroul juridic al PMA cât și într-o dezbatere publică conform legii”.
Comentariile portalului
Aha, dacă realizarilee sunt în funcție de datele dan biblie, probabil că autostrăzile se vor face până la apoca lipsă! Aia mare, sau mică, nu mai contează...
Poate nu ar strica să vă documentați ceva mai atent. Veți putea observa că procesiunile ortodoxe legate sau inspirate din viața lui Iisus (deci, inclusiv drumul crucii) (...)
Sa-mi spuna cineva de ce acesti calugari copiaza Via Dolorosa de la Romano Catolici. Biserica Ortodoxa nu are " Drumul Crucii" inclus in randuiala bisericeasca . In nici o carte de cult (...)