Experții Primăriei „aranjează” clădirile Aradului cu mouse-ul, pe Facebook și Google Earth, uitând de propriile legi





În urma publicării articolului„Girofarul” arhitectonic din centru , am primit multe reacții de revoltă în ceea ce privește noul aspect al clădirii de pe Revoluției, dar și o reacție a Primăriei Municipiului Arad, pe contul oficial de Facebook.
Conținutul comunicatului ne-a lăsat mască. În articolul inițial am scris că „În țările civilizate ale lumii există anumite legi care permit utilizarea doar a unor anumite nuanțe de culori” , speculând (sperând) că Primăria nu a fost consultată de către proprietari pentru aprobarea culorii și că, în urma sesizării de către Special Arad, aspectul clădirii va fi schimbat prin „impunere”. Situația este însă cu totul alta: „Girofarul” este chiar aprobat de către „experții” în cromatică care își tocesc coatele prin Primărie (și nu fac febră musculară umblând pe străzile municipiului)!
Iată ce susțin oamenii din Primărie:
Linkul ne trimite pe site-ul e-paint.co.uk, al cărui motto spune multe: „Colour fans” („fani ai culorii”)… oh, ce ironie… și descrie exact culoarea care a primit „undă verde” pentru a fi aplicată fațadei clădirii respective.
Mai că ne-am fi retras în „carapace”, înțelegând prin asta să rămânem la părerea noastră proastă despre culoarea aplicată clădirii amintite… Însă, când ne-au căzut ochii pe PUZ-ul care face referire la zugrăvelile din oraș, am înțeles că avem parte, încă o dată, de o dovadă că Primăria nu-și respectă propriile-i legi.
Așadar… Pag 376, anexa B a PUZ: „Zugrăvelile vor fi în culorile adecvate după culoarea iniţială. În cazul în care nu se poate confirma culoarea iniţială se pot alege culori pentru zugrăveli astfel încât acestea să fie nuanţe pastel cu tonalităţi care prin refracţie/reflexie să nu sufere distorsiuni de percepţie a culorii- a se consulta paleta RAL Classic System” (codurile RAL la pag 423)”, Pag 374, aceeasi sectiune B: „Se interzic culorile saturate şi nuanţele nespecifice Ansamblului Urban Arad” (prin „culoare saturată” referindu-se intensitatea maximă a unei culori, conform explicației date de dicționarul tehnic).
Domnilor de la Primăria Arad, ce înțelegeți dumneavoastră prin cuvântul „pastel”?… Dar până să ne răspundeți pe Facebook la acestă întrebare, vă spunem noi: tonuri pale. Și dacă nu ne credeți, atunci deschideți DEX-ul și citiți următoarele: PASTELÁT, -Ă, pastelați, -te, adj. (Despre culori, desene etc.) Cu tonuri pale, delicate. – Din pastel.
***
Acum chiar ne așteptăm să primim un răspuns din partea Primăriei. Probabil tot pe Facebook… din păcate. Și spunem din păcate pentru că avem pretenția ca angajații care se ocupă de aspectul orașului (nu ne referim în mod special la primar), să o facă activ, pe stradă, nu la calculatorul din birou. O fi Google Earth performant, însă și noi, și alții, când focalizează pe unele clădiri din oraș, avem probleme cu ochii… Tocmai de aceea am ales să ne convingem la fața locului.
Comentariile portalului
Aha, dacă realizarilee sunt în funcție de datele dan biblie, probabil că autostrăzile se vor face până la apoca lipsă! Aia mare, sau mică, nu mai contează...
Poate nu ar strica să vă documentați ceva mai atent. Veți putea observa că procesiunile ortodoxe legate sau inspirate din viața lui Iisus (deci, inclusiv drumul crucii) (...)
Sa-mi spuna cineva de ce acesti calugari copiaza Via Dolorosa de la Romano Catolici. Biserica Ortodoxa nu are " Drumul Crucii" inclus in randuiala bisericeasca . In nici o carte de cult (...)