„Exclusivistul” Marin & Friends își pierde prietenii precum un restaurant franțuzesc stelele Michelin. Din ciclul „gura bate curul”, ultimul episod: umilirea unui nou client
Mi-a fost foarte greu să mă „prind” să scriu această știre (de fapt nici nu e o știre) din cauza faptului ca aș putea fi subiectiv. De ce sunt subiectiv? Pentru că, la rândul meu, am fost pur și simplu umilit de patronul restaurantului la care o să facem referire în continuare. Nu contează cum am fost eu umilit, a trecut aproape trei luni de atunci și mi-am promis că dacă nu scriu despre ce am pățit, atunci sigur nu o să mai calc vreodată în respectivul restaurant. N-am mai „călcat”, însă… așa e în viață. Domnul Marin a „călcat” dumnealui pe un grup de clienți și atunci ne vedem nevoiți să dezvăluim subiectul, mai ales că „arde” de ore bune pe Facebook, generând zeci de comentarii.
„Există un restaurant cu staif în Arad”, „Dacă vrei să mănânci bine mergi la Marin”, „E frumos, mâncare bună”, „E cam necioplit, dar mâncarea e bună”, „Acolo mănâncă Falcă cu Seculici face to face”, „E cam bădăran tipul…” – cam așa ajungi la Marin. Să vezi, să încerci, să guști. Și, sincer, nu ești dezamăgit de mâncare. Dar asta depinde de gusturi.
În multe locuri se vorbește de Marin, bucătarul (să mă scuze că nu îi spun chef, pentru că un chef are și atitudine nu doar „câteva” rețete pe care le pune conștiincios în practică…) din Aradul Nou. Dar cine e Marin? Cum l-am perceput la prima vedere, și ultima!, e un personaj care încearcă să epateze direct- poate din cauza asta și-a și numit restaurantul după numele său-, să pară nonconformist – sau poate chiar e!, să pară din altă lume, puțin mai franțuzească, nu asta provincială de Arad- și poate e!, să fie, cică, master chef- chiar dacă nu e… Dar, din păcate, așa cum ne-am documentat, înainte să se lanseze ca bucătar pe piața din Arad, destul de săracă, să recunoaștem, în mâncăruri cu ștaif, domnul Marin a fost „milițian”. Și, având în vedere ce urmează să scriem, plus alte „întâmplări” despre care am mai aflat, bucătarul Marin nu a reușit să scape de metehnele milițianului de altădată, care te punea să îți așezi degetele pe masă pentru ca să le poate atinge bine cu nuiaua și să „scoată” tot de la tine…
Zeci de femei comentează la această oră
pe rețelele de socializare – și se gândesc și să facă boicot – cu privire la faptul că „Big Chef Marin” a fost grobian – ca să nu spun altfel – când i s-a adresat unei mame care și-ar fi permis să-și hrănească pruncul la sân chiar în restaurant. Postarea este mai veche, din luna martie, însă, datorită faptului că o doamnă a găsit-o și a postat-o în grupul „Arad alăptează”, „subiectul” este dezbătut aprig de ieri începând. Probabil că din această cauză de pe pagina Marin&Friends (Facebook) au dispărut recenziile – așa cum spunea cineva. De unde tragem concluzia că bucătarului Marin nu-i plac criticile, ba chiar le poartă ură pentru că nu are nimic de câștigat în urma lor.
Cazul e simplu: bucătarul a aprostrofat-o grosolan (așa a simțit ea…) pe o clientă pentru că aceasta și-ar fi permis să își alăpteze copilul în restaurant, aceasta s-a supărat și a postat pe Facebook că nu o să mai calce acolo niciodată. Bucătarul a comentat din nou și de aici până la zeci de păreri nu a mai fost decât un pas. Bineînțeles că opiniile sunt împărțite, însă „împărțite” nu pot fi limbajul și atitudinea unui patron de restaurant.
Nu o să mă „așez” acum să analizez bunele maniere care îți permit sau nu să alăptezi un copil în public. Nu e treaba mea, însă pot să îmi permit să spun- fiind, cum spuneam, pățit la rândul meu – că manierele bucătarului Marin lipsesc cu desăvârșire de destule ori. Inclusiv în cazul mamei care-și alăpta (deși martorii susțin ca nu a fost vorba de așa ceva) copilul. Chiar dacă doamna în cauză ar fi făcut-o, un „chef”, un adevărat master chef, cu siguranță că s-ar fi dus liniștit la masa ei, i-ar fi șoptit la ureche că în restaurantul său așa ceva nu e permis, i-ar fi oferit femeii o încăpere mai retrasă unde să-și alăpteze copilul și… gata. Zâmbete, poftă bună, banii luați și… vă așteptăm să reveniți!
Din păcate, așa cum l-am perceput singura dată când l-am văzut, dar și din postările sale pe Facebook încă de pe vremea când – cu o bună strategie de PR – învăța pe oricine să gătească, Marin a vrut să fie din nou eroul, pentru că în restaurantul său clienții sunt chemați să aplaude, să plătească spectacolul și să plece.
Vă lăsăm să citiți în continuare comentariile asupra subiectului „Marin&Friends”, precizând că intenția noastră nu e nici pe departe de a-i face bucătarului și restaurantului său o imagine negativă. Doar dorim să-și revizuiască atitudinea deoarece „pălește” mâncarea în fața ei. Iar dacă nu o face, are toate șansele să dea chix. Și nu ne dorim asta având în vedere penuria de restaurante arădene în care să mananci o altfel de mâncare.
Comentariile portalului
Să vedeți voi câți procurori și judecători independenți vor fi pe listele PNL la alegerile viitoare... D-ăștia... Deontologi!
@Victor G. Pentru ca la primit sunt primii dar la împărțit e doar pt ei. În ultimii ani au primit zeci de hectare cadou dar pun lacăt ș (...)
Domnule care semnezi sub anonimul lllh, de ce nu ai curajul să-ți arăți măcar numele mic dacă ești așa de pornit în contra pocă (...)