joi, 28 martie, 2024

Special Arad Logo

    ExclusivEroii din Ineu – adevăruri cutremurătoare despre niște oameni cu adevărat mari și viața lor de după „gratiile” spitalului Covid

    de Raluca Medeleanu | 24 noiembrie 2020, 1:27 PM | Recomandările editorilor | Reportaj | Sănătate | Știri Arad

    4

    Situația a devenit mai mult decât îngrijorătoare în spitalul de la Ineu, acolo unde, din lipsă de personal, medicii au ajuns efectiv să locuiască în spital, întrucât nu au cu cine lăsa sub supraveghere bolnavii. Deși au solicitat în ultima perioadă de nenumărate ori suplimentarea liniei de gardă, nimeni nu a putut să le vină în ajutor, iar acum mulți dintre ei sunt la limita colapsului, atât fizic cât poate mai ales psihic. Încă de la începutul pandemiei, în aprilie, lucrează la turație maximă, iar acum, în aceste luni, numărul de cazuri fiind în continuă creștere, ajung să fie efectiv copleșiți de nivelul de muncă.

    „Medicii de la Ineu nu mai țin cont de orele efective lucrate, sunt medici care stau și 40 de ore în spital, duc secția de Terapie Intensivă și 24 de ore din 24, pentru că nu mai au personal. Dorm în spital. Pe secția de Radiologie, la fel. Au medici angajați și din Timișoara care ajung să «locuiască» acolo în spital. Eu am tot respectul! Nici cuvintele nu au rost pentru ce se întâmplă acolo…”, ne-a spus Horea Timiș, directorul DSP Arad.

    Menționăm că mai multe cadre medicale au și murit din cauza coronavirusului, de la începutul pandemiei și până în prezent, cel mai recent caz fiind al unei asistente.

    Pentru a ne crea o imagine mai clară a atmosferei din aceste zile din spitalul din Ineu, am luat legătura cu medicii care lucrează la foc continuu, pentru a ne descrie situația. Pandemia a lovit fără milă, cadrele medicale sunt obosite și nici măcar nu pot privi cu speranță către viitor, întrucât cazurile sunt în creștere, iar ei sunt epuizați, dar știu că nu au de ales și că este datoria lor să fie alături de pacienți. Fiind zilnic expuși, unii dintre ei s-au și îmbolnăvit, asta reducând și mai mult din personalul medical activ de pe secții. De exemplu, la ora actuală, doi dintre medicii de la Interne sunt indisponibili, pentru că unul se află în izolare, iar altul se află internat pe patul de spital, alături de ceilalți pacienți Covid.

    „Noi am solicitat suplimentarea liniei de gardă, dar am rămas cu solicitările”

    „Acum sunt în izolare pozitiv. Au mai rămas trei medici curanți, doi sunt prin detașare de la Lipova și Sebiș. Și colega mea e internată la spital, a făcut febră, dar e bine. E o situație dificilă. Din aprilie lucrăm în același ritm. În al doilea val e și mai greu, am avut într-o perioadă chiar și 80 de paturi. Acum, din lipsă de personal ne-am văzut nevoiți să reducem la doar 30 de paturi, din care 5 paturi la Terapie Intensivă, unde sunt doar doi medici care nu pot asigura permanență, deși sunt nevoiți. Noi am solicitat suplimentarea liniei de gardă, dar am rămas cu solicitările. Medicii fac sacrificii foarte mari, dar nu poți lăsa omul… Teoretic tratăm forme moderate, dar când se agravează, îi trimitem la Grădiște, la Arad, dar acum tot mai greu reușim să-i transferăm, e tot mai dificil din lipsa de locuri. Eu mai stau în izolare până în 2 decembrie, e singura pauză pe care o fac. Din aprilie am lucrat non-stop, eu și colega mea a trebuit să intrăm zilnic, o zi eu, o zi ea, de multe ori trebuia să intrăm de mai multe ori pe zi (n.red. la pacienții Covid) și gradul de infectare e mare. Luna trecută am făcut raport de analiză și am aflat că doar eu am avut 99 de externări, iar în total au fost 262! Vă dați seama, la patru medici. 99 de externări numai eu, într-o lună. Să vă faceți o imagine care e fluxul…”, ne-a spus dr. Cristian Mara, medic pe secția de Interne de la Spitalul Orășenesc Ineu.

    L-am întrebat care era, de regulă, numărul total de externări, într-o lună obișnuită, înainte de pandemie și am aflat că de cinci ori mai mic. De la aproximativ 50 de externări, acum s-a ajuns la 262.

    „Într-o lună obișnuită, aveam în jur de 40 sau 50. Maximum am avut 80 pe secția de Interne, să vă faceți o imagine. E greu să tragi în ritmul ăsta la nesfârșit. Valul ăsta mare al infectărilor, cu forme mult mai severe decât în prima fază… Au venit mai mulți pacienți cu deficiențe respiratorii si au nevoie de oxigen. Spitalul e bine dotat. Avem saloane de două paturi, sunt condiții bune cu baie cu duș la fiecare cameră, la servicii medicale și medicamente nu am avut probleme, ne-am pregătit încă din martie, dar singura mare problemă e extenuarea fizică și psihică…”, ne-a spus dr. Mara.

    Am vorbit și cu dr. Ioan Epure, de la secția de Terapie Intensivă a Spitalului Orășenesc Ineu, iar în urma discuției am aflat că a fost chiar primul cadru medical care a fost infectat cu Covid-19 și transportat pe atunci la Timișoara. Acesta ne-a explicat că inițial Spitalul Orășenesc Ineu a fost încadrat ca Spital Covid post-operatorii, ceea ce însemna că garda nu se făcea propriu-zis în spital, ci că după plecarea medicului din spital, de la ora 14, acesta era acoperit de un doctor de gardă la domiciliu, care venea la nevoie, iar dacă pacientul se agrava, atunci era dus în spital. Dar apoi, situația pandemiei agravându-se, au devenit „peste noapte” spital cu linie de gardă, deși numărul personalului medical nu era destul.  S-au văzut nevoiți să vină din ce în ce mai des la spital, în afara orelor de muncă, fiind conștienți că nu există o altă soluție pentru pacienții în stare gravă, care nu au loc de transfer la Arad.

    „Am stat în spital și 5 zile cu un pacient care trebuia supravegheat”

    „Când am devenit spital Covid, am devenit medici de Terapie Intensivă, am preluat cazuri care se decompensează pe secție și care trebuie monitorizate non-stop. Noi, în mod normal, trimiteam la un spital superior, dar când s-au aglomerat spitalele Covid cu garda continuă, atunci am fost nevoiți să rămânem în spital până rezolvam cazul. Am stat în spital și 5 zile cu un pacient care trebuia supravegheat, pe care nu îl puteam transfera pentru că nu erau locuri. Am tot cerut suplimentare liniei de gardă, dar… Când un pacient se agravează pe secția «mamă», iar medicul de interne nu găsește loc nici la Județean, nici la Municipal, pacientul se transfera aici pe Terapie Intensivă.  Să faci terapie intensivă cu doar doi medici este foarte greu. Încercăm să nu ținem pacienți în stare foarte gravă, dar nu întotdeauna ai unde să îi transferi. Așa că în afara programului dormim în spital, în cabinet, fiecare avem în continuu un asistent care verifică pacienții, iar în caz de agravare, vine repede și ne cheamă”, ne-a spus dr. Epure.

    Acesta ne-a povestit și de situații în care chiar dacă găsesc un loc liber pentru transfer, au fost situații în care l-au găsit când deja nu mai era nevoie, sau pacientul efectiv a refuzat să fie transferat la alt spital.

    „De exemplu, acum avem un pacient de 50 ani, care era în stare gravă, i-am dat Remdesivir și zilele trecute am vorbit cu colegii de la Arad să îi țină un loc pe terapie intensiva, iar ei abia azi i-au găsit un loc, dar pacientul a început de ieri să se simtă mai bine, nu mai e nevoie de intubație, așa că rămâne sub supravegherea noastră. Nu e nevoie să trimitem un pacient care e mai ok, pentru că nu putem ocupa paturile de acolo. Mai mult, pacientul mi-a spus foarte clar că el nu pleacă din spital: «nici vorbă, nu vreau să plec din acest spital, eu știu cum sunt tratat aici». I-am explicat situația, riscurile, dar trebuie totuși să ții cont și de ce vrea el, el are dreptul la a alege unde să fie tratat. În principiu, avem persoane care efectiv nu își dau acordul, inclusiv asistenta de la noi care a fost internată aici, iar apoi a decedat, nici ea nu și-a dat acordul să plece de aici.

    A fost colega noastră… Ea a mers la UPU la Arad, unde a stat mai mult de 36 ore la triaj, eu am sunat atunci să aflu cum se simte, noaptea la ora 1, ea s-a rugat de mine să vină înapoi și am luat-o decompensată, cu saturații mici. Problema e că și secțiile de urgență se confruntă cu probleme, nu au unde sa primească pacienții și atunci pacienții ajung să stea și până la de 48 ore la UPU, timp în care starea lor se poate agrava, așteaptă să își primească tratamentul. Și atunci, vă întreb pe dumneavoastră, în astfel de cazuri, daca v-ar fi sunat o colegă ca nu o ia niciun spital, care e colega ta, cu care ai lucrat umăr la umăr, și după aceea iți cere ajutorul? Cum ai proceda? Asistenta s-a întors la Ineu, i s-a făcut tot tratamentul în dotare, și cu Remdesivir, iar ea a zis că indiferent ce se întâmplă cu ea nu vrea să mai plece de acolo, mai ales că a fost și soțul ei internat cu ea în salon. Acum, el e bine, este acasă. Ea a murit…  E în funcție de cum reacționează fiecare organism la virulența virusului, că vedeți că sunt persoane care nu au nimic, ori au simptome minime, dar la alții face ravagii”, ne-a spus întristat dr. Epure.

    „Indiferent cât ești de obosit, daca ai loc, trebuie să faci sacrificiul și să vii la spital și să ai grijă de pacientul în stare gravă”

    Am avut pacienți care s-au depreciat brusc. Cum poate muri un pacient…? Dacă un pacient devine grav, noi luăm hotărârea atunci să rămânem în spital (n.red. în afara orelor). Neavând unde să trimiți pacientul, trebuie să faci ceva cu el, atunci îl ventilezi noninvaziv, ori după caz îl intubezi, până îi găsești un alt loc… Nu există varianta că iei un pacient pe Terapie Intensivă, care e foarte grav și îl lași așa…. doar că acum, actualmente, cu supraaglomerarea secțiilor, trebuie să avem mai multă grijă. Noi am cerut în repetate rânduri și am spus clar ca nu mai preluăm pacienți pentru că efectiv nu mai putem duce. Am zis: «Gata, nu mai pot!». Dar întrebarea mea e: nu ai loc unde să iți primești pe secție un pacient care se agravează, atunci ce faci?! Dacă medicul nu poate prelua pentru că nu are gardă? Ce faci cu un pacient care se decompensează? Absolut trebuie să il aduci! Nu mai contează atunci că ești obosit, iei pacientul de pe secție și îl iei la tine pe secția de Terapie Intensivă, refuzi doar dacă ai toate locurile ocupate… Dar una e să nu ai posibilitatea, alta e că ești obosit! Indiferent cât ești de obosit, daca ai loc, trebuie sa faci sacrificiul si sa vii la spital și să ai grijă de pacientul în stare gravă. Din păcate, pe Terapie Intensivă pacienții mai și mor. Aici avem pacienți în stare gravă. Ei sunt preluați de pe alte secții unde nu se mai poate face nimic pentru ei, noi încercăm să îi readucem la viață, asta înseamnă Terapie Intensivă, să încercăm să facem ceva ce alții nu pot. Din fericire, avem surse de oxigen, două aparate de ventilație, putem să le asigurăm condiții. Acum avem 5 pacienți pe secție și niciunul nu e ventilat, am mai avut unul dar care doar 2- 3 ore a fost ventilat noninvaziv… Condiții avem, destui medici nu. Problema însă nu e doar la noi, mai sunt și alte secții în țară care au doar doi medici pe Terapie Intensivă și asta e o problemă mare”, ne-a spus dr. Ioan Epure de la Spitalul Orășenesc Ineu.

    Acum pe secție am internate și colege de-ale mele, o asistentă și o doctoriță, dar ele merg bine, răspund la tratament. Deocamdată nu ne facem probleme pentru ele. Dar e greu că avem pacienți care au lucrat împreună cu noi. Dar asistenta aceea a murit…  E greu să privești o colegă care te privește în ochi și te caută…”, a mai spus dr. Epure, nevoit fiind apoi să încheie discuția, căci a fost chemat la un pacient. Iar noi am rămas cu telefonul deschis, nereușind să îl închidem, răvășiți fiind de informațiile pe care le-am primit și de situația de la Ineu și, probabil, din multe alte spitale din țară.

    Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

    Distribuie articolul

    Comentarii

    1. Stimată autoare…nu știu cum protejează acum cei din Ineu dar în primăvară îi durea la banană. Atât pe personalul spitalului cât și pe cetățenii orașului care intrau în spital. Respectarea regulilor impuse de pandemie era ca la Dedeman…in doru’ lelii! Asta vă pot confirma pt că mergeam săptămânal în acel spital din martie până în aprilie. Acum culeg roadele incompetenței din primăvară. Păcat că le moare personalul și că s-au trezit prea târziu. Păcat!

      --1 voturi
      +1
      -1

    Scrie un comentariu

    8 + 9 =

    Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.