Enola Day: Bulumac se duce, iar omul din Bruxelles își face curaj să prindă stelele căzătoare de pe epoleții lui Coldea





Evenimentul politic local al săptămânii care nu s-a încheiat încă a fost, fără doar și poate, ieșirea lui Sebastian Bulumac din cursa pentru Primăria Aradului.
La prima impresie pare o afacere tenebroasă din măruntaiele – scuzați imaginea care vă duce spre coronavirus – alianței USR/PLUS, însă, pentru cei care sunt în relații mai intime cu viața politică din Arad, pare de la sine înțeles că este mai mult decât atât.
De altfel, nici Bulumac nu ascunde prea mult convingerea sa după care omul providențial, care face mai nou naveta între Bruxelles și Neue Arad, are un rol important în scoaterea sa din cursă.
Pe de o parte postează o mică fabulă despre un baron local care într-un „tranvai” din capitala UE șoptește confidențial interlocutorului măreața idee conform căreia un baron care se respectă controlează și așa numita opoziție, nu doar propria ogradă. Pe de alta se declară impresionat de flerul politic al numitului Falcă, chiar dacă, așa cum observă, acest fler nu este pus în slujba arădenilor, ci exclusiv în slujba propriilor sale interese de putere și mărire.
Observând impactul ideatic pe care omul nostru din Bruxelles l-a obținut până și la cel considerat de mulți oponentul său cel mai periculos, observăm totuși că numitul Gheorghe Falcă nu l-a citit în mod evident pe Nicolo Machiavelli, nu e vorba la el de știința politicii denumite după numele italianului, ci de ceva mult mai simplu: înverșunarea patologică cu care ține de putere și de avantajele care decurg din ea.
Cert este că lucrurile pentru el par rezolvate chiar dacă alegerile se amână din cauză de coronavirus.
Sergiu Bîlcea, prin ieșirea lui Bulumac, nu va avea un adversar care să-l pună în dificultate, în afara PNL nu mai există nici un candidat, dacă facem abstracție de Sanyi Mészár, care să adune peste 10% din voturile arădenilor. Poate Fifor, dar despre el altă dată.
Rămâne doar problema Bibi-Bîlcea, una nici acum rezolvată, dar care merge încet-încet spre o înțelegere bilaterală a intereselor reciproce.
După ultimele evenimente care vorbesc la Arad de bani mulți care pot fi folosiți în diverse scopuri, confruntarea dintre Falcă și Bibarț devine una de ochii lumii, convenabilă amândurora.
După un cincinal și jumătate, finalizarea stadionului pare în linie dreaptă, iar Tehnodomus se mută en fanfare la teatru, fără să mai pomenim de firma timișoreană, deținută de un domn care, pe lângă un doctorat în siguranța construcțiilor, are și un masterat la Academia Națională Mihai Viteazul în terorism și contraterorism.
Această firmă, numită șugubăț Rheinbrucke (podul peste Rin dacă ar avea și punctele pe u) lucrează de ani de zile cu primăriile din Timișoara, Cluj, Constanța, nemaivorbind de București, va primi doar pentru proiectarea interiorului teatrului 2 milioane de euro.
Înțelegeți, da, pentru că va face niște desene și alte documente necesare.
Fără să mai vorbim de megaproiectul a cărui față a devenit Bibi și care vizează sistemul de supraveghere video din Arad pentru o sumă din care poți supraveghea și Bruxelles-ul, proiect al cărui studiu de fezabilitate a fost făcut pentru niște mărunțiș tot de o firmă apropiată luptei împotriva terorismului.
Pentru cei care nu pricep nici acuma, reamintesc ideea că Bibi, spre deosebire de Bîlcea, cel care în afară de curajosul prinzător de stele căzătoare nu mai are pe nimeni în spate – de Geani nu vorbim aici, fiindcă poziționarea ei depinde -, deci, Bibi îl are în spate și pe Coldea și tot aparatul agențiilor care se luptă cu terorismul, indiferent de inițiale.
Dar dacă, așa cum se obișnuiește în astfel de cercuri, se cade la o înțelegere reciproc avantajoasă, exprimabilă mai ales în milioane de euro, orice se poate aranja, Bibi se poate mulțumi cu postul de deputat sau, la o adică, europarlamentarul curajos și-ar putea da seama că Bibi cel simpatic arădenilor este o stea căzătoare pe care el trebuie s-o prindă și s-o pună candidat la Primărie în locul lui Bîlcea.
Ar împușca astfel o haită de iepuri: i-ar mulțumi pe arădenii îndobitociți cu metode tipice contraterorismului, Sergiu ar deveni chiar fericit, în fond ar sta cu Geani la Bucale fără să facă nimic, așa cum lui îi șade cel mai bine, iar el, prinzătorul de stele căzătoare, retras pe drumul care unește Aradul Nou cu Bruxelles-ul, s-ar simți curat și uscat, dar mai ales în siguranță.
Că așa sunt regulile în contraterorism.
Nu știi și nu vei afla niciodată ce este zvonul: informație sau manipulare sau amândouă în același timp.
Se zvonește de o vreme că Domnul Coldea are șanse să ajungă în serviciul de informații în formare al UE, construit pe model CIA, un serviciu care, printre altele, ar servi și noua procuratura condusă de Laura Codruța Kovesi.
Având nevoie așadar de recomandări și susținere din partea europarlamentarilor români, generalul în retragere, dar cu atât mai activ, face tot posibilul să câștige simpatia lor și nu numai a lor.
După ultima informație scăpată în public prinzătorul de stele căzătoare, caporal la bază, se considera maior parcă, cine știe, poate a ajuns deja colonel și nu ne-ar mira dacă în viitor, așa cum viziona și Sebastian Bulumac, să ajungă general ori direct amiral precum Canaris.
Să ne trăiți, Domn Prinzător de Stele Căzătoare!
Comentariile portalului
Nu-mi pot da seama de ce nu închid aeroportul Arad, e doar un loc de tocat bani, că de altfel e pustiu, nu are nici o cursă.
Au 27 ani de muncă, respectiv 30 de ani de muncă, nu este vârsta lor
Care ,,numeroase generatii".... au 27 și 30 de ani, câte generații puteau pregăti? Dar să nu umbrim munca lor. Felicitări