duminicã, 23 iunie, 2024

Special Arad Logo

  El e cel mai vânat român! Recompensă de 1 milion de dolari pe capul său

  de Special Arad | 17 septembrie 2015, 3:00 PM | Naţional | Urmăriți

  1

  Nicolae Popescu, un tânăr de 35 de ani originar din Teleorman, este cel mai vânat român. Pentru prinderea hackerului, FBI a anunţat o recompensă de un milion de dolari, dar deocamdată nu este de găsit.

  Nicolae Popescu, cunoscut şi sub numele de Nae Popescu, Nicolae Petrache sau Nae Stoichiţiu se află pe locul doi în topul FBI al celor mai căutaţi infractori cibernetici. În noiembrie 2014, FBI  a anunţat că pe capul hackerului român s-a pus o recompensă de un milion de dolari. La data anunţării recompensei, Nicolae Popescu era deja un infractor cibernetic de renume internaţional: fusese dat în urmărire generală în 2010 în România şi mai apoi, pe numele lui fusese emis mandat de arestare fereral, în 2012, în SUA, scrie Adevărul.

  Lista infracţiunilor pentru care Nicolae Popescu a fost inclus pe lista „Most Wanted“ a FBI cuprinde: complicitate la comiterea infracţiunii de transfer bancar fraudulos, spălare de bani, fals în acte şi uz de fals şi trafic cu mărci înregistrate false.

  Potrivit site-ului oficial al FBI, „Nicolae Popescu este căutat pentru posibila sa participare într-o escrocherie sofisticată de fraudă pe internet. În cadrul acestei escrocherii, grupul de infractori aflaţi în România şi în alte părţi din Europa au postat anunţuri pe site-uri de licitaţie de pe Internet pentru vânzarea de produse. Aceste anunţuri conţineau imaginile şi descrierile unor vehicule şi altor obiecte de vânzare, fără ca, de fapt, aceste vehicule şi obiecte să existe în realitate. Pretinzând a fi vânzători, infractorii negociau prin email cu cumpărători neavizaţi din Statele Unite ale Americii“, scrie Adevărul.

  După estimările FBI, românul a păcălit mii de persoane şi a reuşit să strângă peste 3 milioane de dolari din vânzări fictive pe internet. Căutat de americani încă din 2012 Nicolae Popescu era un nume cunoscut în Statele Unite încă din 2012. În decembrie 2012, un mandat de arestare federal a fost emis pe numele lui, americanii considerându-l capul unei reţele de hackeri din care mai făceau parte alţi cinci români. Toţi erau acuzaţi că au vândut yachturi sau maşini de lux pe internet, obiecte de lux inexistente, la preţuri cuprinse între 10.000 şi 45.000 de euro, păcălind mii de străini. Vânzările se făceau pe eBay sau Cars.com, banii ajungând printr-o reţea de conturi, în România.

  vanat 2

  Cum a scăpat de autorităţile române

  Nicolae Popescu a ajuns să le dea bătăi de cap americanilor după ce a scăpat de autorităţile române. DIICOT a organizat în 2010 operaţiunea „Valea Regilor“, ridicându-l pe Popescu alături de alţi 33 de hackeri care acţionau în Bucureşti, Vâlcea şi Teleorman. Popescu a fugit de sub nasul poliţiştilor români a doua zi, când a fost dus la Tribunalul Vâlcea pentru obţinerea mandatului de arestare preventivă pentru fals informatic, înşelăciune, spălare de bani, fraude informatice şi apartenenţă la un grup infracţional organizat. Cele patru ore de libertate între ora 18.00, ora expirării mandatului de reţinere, şi ora 22.00, ora emiterii mandatului de arestare preventivă, i-au fost suficiente lui Popescu pentru a scăpa definitiv de sub nasul poliţiştilor, scrie Adevărul.

  Nicolae Popescu are 35 de ani şi este originar din Alexandria. A figurat, iniţial, ca elev al Colegiului Naţional „Al Ghica“ din Alexandria, după care s-a mutat la un alt liceu din oraş. A absolvit profilul matematică-informatică. A părăsit oraşul natal după liceu şi de atunci n-a mai fost văzut. După descrierea făcută de FBI, hackerul are 1,78 metri înălţime, 85 de kilograme, ochi căprui şi păr şaten. Pe locul al doilea, un vâlcean Daniel Bosogioiu (35 de ani) originar din comuna Orleşti, judeţul Vâlcea este al doilea infractor cibernetic căutat de FBI. În cazul lui, recompensa este de 750.000 de dolari. Bosogioiu, zis „Ioghi“, este considerat a fi cel mai important colaborator al lui Popescu . Nici el nu a fost de găsit până în prezent.

   

   

  Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

  Distribuie articolul

  Comentarii

  Scrie un comentariu

  7 + 3 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.