luni, 24 iunie, 2024

Special Arad Logo

  Doi artiști ai Filarmonicii Arad vor cânta la București cu Wynton Marsalis, câștigător a nouă premii Grammy și un Pulitzer

  de Tomck@t | 1 iulie 2021, 5:40 PM | Cultură

  0

  Wynton Marsalis, cel mai cunoscut trompetist contemporan, alături de „Jazz at Lincoln Center Orchestra” din New York, va susține chiar în această seară un concert de jazz la Sala Palatului din București, iar mâine, solistul și orchestra sa vor urca pe scena Sălii Radio, unde vor fi acompaniați de Orchestra Națională Simfonică a României. Doi arădeni vor avea și ei onoarea de a cânta cu Wynton Marsalis.

  Cei doi artiști arădeni sunt Bogdan Barbu (trompetă) și Valentin Gavrilă (corn), membri ai Orchestrei Filarmonicii Arad, dar și ai Orchestrei Naționale Simfonice a României. Nu este prima oară când cântă alături de Wynton Marsalis. Acum, la București, vor interpreta o reeeditare a piesei „The Jungle”, pe care au cântat-o în premieră la New York în ianuarie 2019.

  „Să cânți cu un câștigător a nouă premii Grammy nu-i un lucru pe care-l faci în fiecare zi. Pentru noi este o onoare deosebită să avem oportunitatea să putem cânta cu muzicieni de un asemenea calibru”, a spus Bogdan Barbu pentru Special Arad.

  „E o bucurie mare că vom cânta din nou împreună. Am fost și în New York acum doi ani și am cântat tot această piesă, tot cu Orchestra Națională Română. Mă bucur că pot să reprezint Aradul în Orchestra Națională Română și sper să facem cinste Aradului”, ne-a spus Valentin Găvrilă.

  Wynton Marsalis și Jazz at Lincoln Center Orchestra (formată din 15 dintre cei mai buni instrumentiști ai momentului) se află într-un turneu în Europa. În România, după cele două concerte din Capitală, Wynton Marsalis va cânta la Sibiu (3 iulie) și la Timișoara (4 iulie), însă în cele două orașe din urmă doar împreună cu Jazz at Lincoln Center Orchestra.

  Dirijorul concertului de la Sala Radio va fi timișoreanul Cristian Măcelaru (actualmente dirijorul Orchestrei Naționale din Franța), al cărui nume figurează în elita dirijorilor mondiali la ora actuală. Acesta a câștigat un premiu Grammy, în 2020, tocmai datorită colaborării cu Marsalis și interpreta Nicola Benedetti, pentru concertul „Violin Concerto; Fiddle Dance Suite”, Cristian Măcelaru fiind atunci dirijorul Orchestrei din Philadelphia.

  Solistul și compozitorul Wynton Marsalis a câștigat nouă premii Grammy, fiind singurul muzician care a câștigat în același an un premiu atât pentru jazz, cât și pentru muzică clasică. De asemenea, a câștigat și un Premiu Pulitzer pentru Muzică, cu piesa „Blood on the Fields” (prima compoziție jazz cu un premiu Pulitzer).

  Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

  Distribuie articolul

  Scrie un comentariu

  7 + 3 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.