Dezastrele de pe DN 7 și din zona Văii Mureșului sunt în grija lor… Un sfert de secol de intervenții și de prevenire (FOTO)





Știri Arad. Ceea ce fac ei este mai mult decât greu și fac acest lucru de un sfert de veac. Vorbim despre pompierii de la Bârzava, Secție de Pompieri care vineri a sărbătorit 25 de ani de existență, un sfert de veac în care angajații acestei unități, sau militarii în termen care au făcut în acest loc stagiul militar până la mijlocul anilor 2000, au intervenit la tot ceea ce era accident, incendiu, inundații sau alte activități care țin de munca acestor oameni.
DN 7 este cunoscut tuturor pentru numărul și mai ales gravitatea accidentelor care au avut loc pe segmentul dintre Toc și Lipova, accidente la care în toți acești 25 de ani a intervenit Unitea de Pompieri de la Bârzava. Din anul 2010, Unitatea de Pompieri de la Bârzava are și o subunitate, dincolo de Mureș, în localitatea Birchiș. Sediul în care funcționează Gărzii de Intervenție nr. 2 Birchiș, aflată în subordinea Secției Bârzava, este de departe cea mai modernă Gardă de Intervenție din județ, dar se vorbește că ar fi chiar din țară. Clădirea cu birourile, cu dormitoarele sau dispeceratul, garajele, sala de forță sau cea de recreere a fost ridicată în urmă cu șapte ani, iar costul investiției se apropie de un milion de euro. Subunitatea este condusă de lt. Gabriel Ispas, locțiitorul comandantului Secției Bârzava.
Aria pe care o acoperă pompierii de la Bârzava și cei de la Birchiș este foarte vastă: aproape toată Valea Mureșului, partea din județul Arad. Un oraș, alte nouă comune cu satele aparținătoare, adică mai bine de 150 de kilometri pătrați și o populație de aproximativ 26.000 de locuitori, o arie pe care am acoperit-o vineri în destul de bună măsură cu grija purtătorului de cuvânt, maior George Pleșca.
Vineri a fost căldură mare de ne venea și nouă să spunem „căldură mare mon cher”. La ora la care am ajuns la Bârzava (n.m. pentru mine după o pauză de 23 de ani, din perioada în care fratele meu era militar în termen acolo), angajații unității erau pe platou și au stat aliniați, în formație, mai bine de o oră, timp în care le-a vorbit comandantul ISU Arad, lt.-col Cristian Gârbău, maiorul Valentin Renich, cel care conduce în prezent unitatea, dar și foștii comandanți, Valer Gherman, Florin Berche, care s-a pensionat la data de 1 august, sau Cosmin Turcuș. A lipsit doar Adrian Mondea, cel care a condus unitatea în perioada 1995-2000, dar care s-a retras în localitatea sa natală, Buzău, după ce s-a pensionat.
Am avut parte și de o prezență feminină. Vorbim despre prefectul Aradului, doamna Florentina Horgea, care a adus codul roz la unitatea de pompieri în plin cod roșu de caniculă.
La finalul festivității, frigiderul cu băuturi – toate răcoritoare – din curtea unității, a fost luat cu asalt de toți cei prezenți, o adevărată demonstrație a faptului că nicio băutură nu-i mai bună decât apa, fie ea și minerală.
„Clădirea datează din anul 1933, când a intrat în posesia structurii de securitate Timiș, până în anul 1990 când s-a înființat plutonul 4 al Detașamentului de Pompieri Arad. Din 1990 până în 1992 s-a asigurat doar paza, iar din 1992, după cum știți, s-a înființat compania de pompieri Bârzava. Din anul 2000 am primit și descarcerarea pentru accidente rutiere, iar din anul 2008 s-a înființat și un modul SMURD. Pe scurt aceasta este istoria unității”, (maior Renich Valentin, comandant al Secției de Pompieri Bârzava).
Comentariile portalului
Aha, dacă realizarilee sunt în funcție de datele dan biblie, probabil că autostrăzile se vor face până la apoca lipsă! Aia mare, sau mică, nu mai contează...
Poate nu ar strica să vă documentați ceva mai atent. Veți putea observa că procesiunile ortodoxe legate sau inspirate din viața lui Iisus (deci, inclusiv drumul crucii) (...)
Sa-mi spuna cineva de ce acesti calugari copiaza Via Dolorosa de la Romano Catolici. Biserica Ortodoxa nu are " Drumul Crucii" inclus in randuiala bisericeasca . In nici o carte de cult (...)