Dani, arădeanul care ne scoate din casă într-un timp în care orașul este aproape „mort” din punct de vedere cultural





Județul Arad a fost unul din cele mai prospere din partea de Vest a României datorită funcției industriale; arhitecturii întruchipată, în cea mai mare parte, dar nu numai, de munca desăvârșită a lui Lajos Szántay; datorită transportului public, acesta fiind primul oraș care a avut linii pentru tramvaie cu tracțiune animală în anul 1873, însă trecerea timpul nu a fost deloc blândă cu iubitul nostru oraș.
Miguel de Cervantes spunea: „Timpul este un mare meșter în a găsi și a dărui leacul tuturor situațiilor.”, oare ne va putea dărui timpul și leacul pentru lipsa „vieții” județului, ne va putea scoate din această pierire a părții culturale care devine, pas cu pas, inexistentă?
Orașul la limita între regiunile istorice Banat și Crișana ne oferă: festivaluri (Zilele Aradului, Festivalul Vinului, Festivalul internațional de Jazz, etc), teatru (Teatrul Clasic „Ioan Slavici, Teatrul de Marionete Arad, Teatrul Vechi/Hirschl), muzică clasică (Filarmonica), trei instituții de cultură (Centrul Cultural Județean Arad, Casa de Cultură a Municipiului Arad, Biblioteca Județeană „A.D. Xenopol” Arad), însă care sunt evenimentele destinate tinerei generații, care sunt activițățile menite a le oferi tinerilor șansa să iasă din casă și să participe la o aventură în aer liber, să se afle într-un spațiu deschis și prietenos, înconjurați de oameni cu distincte interese, evenimente care să le lărgească orizontul?
Din păcate, în ciuda potențialului ridicat pe care îl are municipiul, nu există o gamă variată de astfel de activițăți, însă există unele persoane care au înțeles această nevoie și au hotărât să încerce să aducă o schimbare, persoane precum tânărul care a înființat Outdoor life. Dani Gâta este unul dintre tinerii arădeni a cărui inițiativă aduce orașului un surplus de valoare încă din 2007 prin asociația dedicată sportului și activităților în aer liber. Tânărul este un mare pasionat de sport, de mișcare și de aventuri. Ca profesie este profesor de geografie la Liceul Teologic Baptist Alexa Popovici din Arad, de asemenea este ghid de munte, fiind și co-fondatorul unei alte săli de cățărat și aventură din județ, respectiv sala One move.
Outdoor life este o asociație formată dintr-o echipă tânără de oameni iubitori de natură, pasionați de sport, asociație cu o misiune care încearcă să vină în salvarea generației tinere: „Misiunea Outdoor Life este să provoace și să motiveze fiecare persoană ce intră în contact cu programele noastre de Educație prin Aventură, în a-și descoperi și apoi depăși propriile limite!”. „Laboratorul de Aventură”, „Park Challenge”, „Tabăra de supraviețuire”, „Tabăra de Aventură”, „Super kids climbing contest” sunt doar câteva dintre evenimentele organizate de aceștia, fiind o asociație înființată de 11 ani lista activităților este una îndelungată, rezultatele fiind pozitive și îndrăgite de participanți și cunoscători.
Confucius ne-a învățat că cel care vrea să mute un munte trebuie să înceapă întotdeauna prin a îndepărta pietrele mai mici, poate pentru îndrăgitul nostru oraș Outdoor life reprezintă acest început, mutatul pietrelor mici, depinzând de noi, restul oamenilor, dacă progresăm sau stagnăm și ne mulțumim doar cu mutatul acestor pietre.
– Iulia Istrate –
Comentariile portalului
Dragoș Vâlcu? „Am căutat și un finanțator care urma să susțină financiar proiectul și ne-am asociat cu Dragoș Vâlcu, persoană cu afaceri în zona de (...)
Aici e vorba despre biserici, nu despre presă. Iar definiția extremismului, conform Dicționarului Explicativ al Limbii Române înseamnă: „Atitudine, a unor curente, mișcări, persoane politice (...)
Mizerii. Cine decide cine e extremist? Presa??? Hai mah lasi.