Nicio școală și nicio grădiniță cu latrine în curte! Dar nu la noi, ci în județul Bihor





În premieră, anul școlar 2023-2024 începe în Bihor cu condiții decente în toate unitățile de învățământ.
Mai precis, după cum a anunțat inspectorul școlar general Horea Abrudan, în județ nu mai există nicio școală și nicio grădiniță care să aibă toalete de tip latrine în curte.
„O veste foarte bună este că, începând cu anul școlar 2023-2024 nu mai există în Bihor unități de învățământ care dețin grupuri sanitare neconforme, situate în curte, fără apă curentă și fără canalizare”, a declarat Abrudan, miercuri, într-o conferință de presă.
Potrivit șefului IȘJ Bihor, ultimele două unități de învățământ care au avut grupuri sanitare neconforme au fost grădinița din Remeți, care din această toamnă nu a mai fost cuprinsă în rețeaua școlară, deci nu mai este folosită de preșcolari, și Școala Gimnazială din Topa de Sus, comuna Dobrești, unde primăria a amenajat grupuri sanitare în containere.
„S-au achiziționat containere cu grupuri sanitare, pentru băieți și fete, cu coridor (n.r. de legătură cu școala) acoperit, astfel încât copiii să nu meargă prin ploaie. Sunt dotate cu apă curentă și au fosă septică”, a explicat inspectorul școlar general.
Anul școlar 2023-2024 debutează în 177 de unități de învățământ cu personalitate juridică din Bihor și într-un total de 750 de clădiri. În unele dintre aceste școli și grădinițe încă se fac lucrări de renovare și de igienizare, a mai spus șeful IȘJ, dar majoritatea șantierelor vor fi închise până luni, când elevii revin în clase.
În schimb, mai există în Bihor și corpuri de clădiri de învățământ care au parte de lucrări de reabilitare ample, iar acestea au determinat schimbări în activitatea didactică.
Potrivit lui Abrudan, în școlile din Săcădat, Copăcel, Pocola și Abrămuț, anumite clase au fost relocate în alte clădiri decât cele cuprinse în rețeaua școlară, clădiri ce urmează să fie verificate de inspectorii școlari.
Pe de altă parte, unitățile de învățământ din Bihor au fost verificate și de o comisie mixtă, de către angajații Direcției de Sănătate Publică, ISU și alte instituții, la ordinul Prefecturii județului, dar raportul controalelor nu a fost încă finalizat, așa că urmează să fie făcut public, notează ebihoreanul
Comentariile portalului
E o cronica superba, Sadoveanu ar fi invidios, dar, cum ar fi ca voi, jurnalistii, expertii in comunicare si identificate a stirilor adevarate sau false, sa va asumati raspunderea pentru (...)
Aha, dacă realizarilee sunt în funcție de datele dan biblie, probabil că autostrăzile se vor face până la apoca lipsă! Aia mare, sau mică, nu mai contează...
Poate nu ar strica să vă documentați ceva mai atent. Veți putea observa că procesiunile ortodoxe legate sau inspirate din viața lui Iisus (deci, inclusiv drumul crucii) (...)