Cifrele indiferenţei arădene. Mai puţin de 500 de persoane au semnat petiţiile împotriva tăierii abuzive a arborilor şi pentru terenuri de baschet în parcurile din Arad





Ne plângem mult, dar ne plângem doar pe facebook. Afirmaţia o susținem cu cifrele indiferenţei arădene, aşa cum am catalogat noi, încă din titlu, numărul semnăturilor adunate în ultimele săptămâni pe petiţiile inițiate de arădeni. Ultimele de care știm noi nu au reușit să adune împreună nici măcar 500 de semnături!
Despre ce petiții este vorba?
167 pentru transparenţă la tăierea arborilor
(Petiţia iniţiată de USR Arad în iunie)
Petiția iniţiată de USR Arad, avea, la ora la care am scris acest articol, mai puțin de 200 de semnături adunate (mai exact 167), semn că nici măcar toţi membrii de partid nu au semnat propunerea USR. Despre ce este vorba în petiția creată de USR la data de 29 iunie 2023 și intitulată „Oprește tăierea abuzivă a copacilor din Arad. Semnează pentru un Arad așa cum ți-l dorești!”? „Tăierea abuzivă a copacilor în Arad afectează calitatea vieții noastre. Primăria Arad taie copacii fără să asculte de arădeni și fără să ofere transparență în procesul de tăiere.
Semnează petiția pentru a cere publicarea unui plan lunar de tăiere și plantare a copacilor, consultări și anunțuri prealabile. Nu lăsăm ca calitatea (sic!) vieții noastre să fie ignorată! Oprește tăierea abuzivă a copacilor din Arad. Semnează pentru un Arad așa cum ți-l dorești!”, se arată în textul petiției, solicitările de aici fiind unele extrem de normale într-o lume civilizată.
222 de semnături pentru terenuri de baschet, dar și împotriva indiferenței arădene
(Petiţie iniţiată de arădeanul Ciprian Jurma în iulie)
Cea de a doua petiţie, iniţiată de arădeanul Ciprian Jurma -„Terenuri de baschet în parcurile din Arad” – a adunat, până la ora redactării articolului, mai multe semnături decât petiţia USR, dar nu atât de multe pe cât am crede, dacă ne-am gândi doar la numărul arădenilor cu copii care se plâng că cei mici nu au unde să practice sportul.
222 de semnături s-au adunat de când arădeanul a iniţiat petiţia (24 iulie 2023), care are ca argumente următoarele: „Aradul e un oraș aproape mort. Știm asta și o vedem zi de zi. Oficialitățile sunt rupte de realitate, în cel mai bun caz, nu intrăm acum în discuția interesului exclusiv material al acestora. Recent s-a inaugurat cu mare pompă un nou parc, cel din zona 300 Micălaca.
Constructorii, proiectanții şi cei care au bifat realizarea, adicătelea Primăria, au reușit performanța ca pe întreg spațiul parcului să nu construiască, pentru iubitorii baschetului, nici un teren, nici măcar un panou cu un coș, instalând însă ostentativ mai multe grătare pe care le adoră, asta într-un parc destinat în primul rând tinerilor și copiilor.
Așadar, prin această petiție, solicităm Primăriei Arad și CLM Arad să își revizuiască prioritățile și să construiască atât în noul parc, cât și în Parcul Europa sau în cel vechi al copiilor, terenuri de baschet sau măcar panouri cu coșuri de baschet regulamentare pentru copii și tinerii, care în spațiile publice din oraș nu beneficiază de niciun teren/ panou.
Investiția e minimă, platforma betonată/asfaltată și un panou plus coș maxim 3.000 de lei. Dacă Primăria nu dispune de aceste fonduri, găsim noi sponsori. Voi, cei aleși, doar asigurați locația şi perimetrul. Vrem acum! Vrem aici! Vrem!”.
Promovare fără semnături, ci doar cu comentarii pe facebook
Dar, după cum se vede, e uşor să vrem, dar e tare greu să trecem la fapte. USR, dar mai ales Ciprian Jurma au revenit cu postări pe facebook cu privire la petiţiile iniţiate, chemându-i pe arădeni să semneze. Unele postări au fost chiar sponsorizate, dar pare-se că nimic nu i-a mobilizat (încă) pe arădeni într-atât încât să încerce să-şi facă auzită vocea dincolo de facebook.
Nici zecile de justificări date de iniţiatori nu i-au convins pe locuitorii urbei să deschide pagina petiţiei şi să semneze, ci doar să comenteze pe facebook, critic sau laudativ, la adresa celor indicate în texte, fie că a fost vorba de faptul că am devenit o naţie de obezi şi de bolnavi, o ţară în care copiii abia dacă se mişcă, iar supermarketurile sunt pline de burtoși, fie de faptul că nu avem terenuri de sport, dar avem betoane și spatii verzi ciopârțite de autorități.
„Schimbarea nu se întâmplă dacă tăceţi”
„Am învăţat în ultimii 20 de ani că fără să pui presiune pe autorităţi, cel puţin în Arad, nu ai nici o şansă”, spunea într-o postare pe temă Ciprian Jurma, iar noi ne întrebăm, privind cifrele indiferenţei arădene, cine să pună presiune? Cine să înţeleagă că (și) acesta e mersul firesc al democraţiei? Cine să-şi mai amintească că doar împreună acţionând au salvat un parc?
Curțile școlile zăvorâte după-masa, câteva terenuri de sport deja abandonate, copaci tăiați în parcuri și reamenajări de parcuri care lasă prea mult de dorit nu sunt, din păcate, subiecte care să țină în priză societatea civilă din Arad, pe arădeni. Iar faptul vine doar în avantajul autorităţilor, oricare ar fi ele şi de orice culoare politică, pentru că, în lipsa unei societăţi civile treze, acestea vor propune şi vor face ce vor şi cum vor în oraş.
„Schimbarea nu se întâmplă dacă tăceți”, e scris într-o petiţie, urcată de curând pe platforma petiţieonline, cu mult mai multe semnături, o petiție națională.
Opriţi distrugerea culturii
(Petiţie iniţiată la nivel naţional în august)
Peste 21.000 de semnături s-au strâns din toată țara pentru petiția care a devenit – dincolo de Gheboasă, cel mai disecat subiect local și național – un subiect pe buzele tuturor oamenilor de cultură din România și pe buzele ziariştilor: „Opriți distrugerea CULTURII!”, petiţie iniţiată în 4 august 2023.
Petiţia vizează doar un proiect de ordonanță, despre care deja politicienii spun că nu a fost citit bine, a fost modificat, sau a fost greşit interpretat, şi propune „modificarea sau eliminarea anumitor dispoziții din proiectul de ORDONANȚĂ DE URGENȚĂ privind unele măsuri fiscal bugetare în domeniul cheltuielilor publice, descentralizarea serviciilor publice, disciplină economico-financiară, precum și pentru modificarea și completarea unor acte normative apărută sub formă de proiect la 2.08.2023”.
50 de manageri din instituții de cultură din România semnaseră încă din 4 august un Memoriu adresat Cabinetului Primului Ministru al României pe această temă. 21.000 de semnături e, desigur, puțin pentru cultura României, dar parcă e nițel mai mult decât cele nici 500 de semnături pentru sănătatea arădenilor.
Citeşte şi:
Stop betoanelor și spațiilor verzi vopsite. Petiție pentru terenuri de baschet în parcurile din Arad
Comentariile portalului
Am spus că e un discurs de scrântit. Ura, intoleranța, grobianismul sunt promovate inclusiv de Gică Ultras, Tuta von Gavrilă și alții. Așa zici tu la (...)
Unde e ura, grobianismul, intoleranta si proasta crestere in acel discurs lasand la o parte continutul ezoteric destinat credinciosilor? As zice ca apelativele de tip "diliu", "limacsi", "scrantit", "pleava", samd (...)
Probabil are ceva post la Dinamo