vineri, 29 martie, 2024

Special Arad Logo

    Ce sunt, câți sunt și ce fac senzorii într-un smartphone?

    de Special Arad | 15 noiembrie 2019, 8:10 AM | IT

    0

    (foto: via wireflow.se)

    Chiar dacă nu le acordăm mare importanță în fiecare smartphone sunt o mulțime de senzori. Aceștia au un rol foarte important în ce poate face un smartphone. Disponibilitatea senzorilor variază de la un dispozitiv la altul și de la o versiune de Android la alta. Google a introdus acești senzori pe parcursul mai multor lansări de sisteme de operare iar companiile producătoare au introdus și ele diferiți senzori.

    În timp au fost introduși tot mai mulți senzori, fiecare cu resortul său, unii senzori au devenit depășiți și au fost scoși din circuit și mulți alții le-au luat locul. Noile smartphone-uri Samsung, cum ar fi Galaxy Note 9, seria Galaxy S10 și Galaxy Note 10 au cei mai mulți și mai performanți senzori.

    În rândurile de mai jos vă prezentăm, prin intermediul website-ului iLoveSamsung.ro, ce face fiecare senzor aflat pe un smartphone. Începem cu cei mai importanți și mai utilizați.

    Senzorul de proximitate. Este un senzor capabil să detecteze prezența obiectelor din apropiere. Este amplasat lângă receptorul telefonului și funcționează prin strălucirea unui fascicul de lumină infraroșie, invizibilă pentru oameni.

    Senzorul de lumină ambientală. Senzorul de lumină al unui telefon este cel ce măsoară cât de strălucitoare este lumina ambientală. Software-ul telefonului utilizează aceste date pentru a regla automat luminozitatea afișajului. Când lumina ambientală este din abundență, luminozitatea ecranului este mai mare. Când este mai puțină lumină, afișajul este mai întunecat.

    Barometru. Telefoanele de vârf au un barometru integrat – un senzor care poate măsura presiunea atmosferică. Datele măsurate de acesta sunt utilizate pentru a determina la ce înălțime este dispozitivul comparativ cu nivelul mării. Are ca rezultat îmbunătățirea preciziei GPS.

    Busolă. Busola digitală, bazată de obicei pe un senzor numit magnetometru, oferă telefoanelor mobile o orientare simplă în raport cu câmpul magnetic al Terrei. Prin urmare, telefonul dvs. știe întotdeauna unde este Nordul, astfel încât acesta poate roti automat hărțile digitale în funcție de orientarea dvs. fizică.

    Senzorul Hall. Funcția principală a acestui senzor este de a detecta cât de aproape este ecranul telefonului față de corpul dvs. Când utilizați telefonul acesta detectează poziția urechii față de ecran, oprește lumina ecranului și economisește bateria.

    Accelerometru. Accelerometrele (senzori gravitaționali) sunt dispozitive care măsoară accelerația (rata de schimbare a vitezei), pe smartphone-ele. Accelerometrul poate detecta modificări în orientare și pot spune ecranului să se rotească. Accelerometrul este una dintre cele mai folosite facilități ale telefoanelor mobile inteligente. El calculează în permanență coordonatele telefonului (pe axele x, y și z). Apoi, în funcție de aplicație, va roti automat ecranul din poziție verticală pe orizontală.

    Gyroscop. Giroscopul este un senzor care poate oferi informații de orientare, dar cu o precizie mai mare. Datorită acestui senzor particular, caracteristica camerei Photo Sphere Android poate indica cât de mult a fost rotit un telefon și în ce direcție. De asemenea, este utilizat de Sky Map Google pentru a spune ce constelație căutați cu un telefon.

    Termometru. Astăzi există un termometru în aproape orice smartphone, iar unele telefoane ar putea avea mai multe. Diferența este că ele sunt folosite pentru a monitoriza temperatura din interiorul aparatului și a bateriei acestuia. Dacă o componentă este detectată ca fiind supraîncălzită, sistemul se închide pentru a preveni deteriorarea.

    Acești senzori sunt cei folosiți pe scară largă aproape în toate smartphone-urile. În particular mai pot exista alți numeroși senzori într-un telefon. Enumerăm mai jos și alți senzori care mai sunt incluși în telefoanele mobile:

    Senzor de microfon, senzor pentru aparatul foto / senzor de imagine, scaner amprentă digitală, scaner iris, senzor de ritm cardiac.

    Contor Geiger (detector pentru radiații), NFC (conectivitate), blaster cu infraroșu, laser (focalizare automată, măsurare distanță), senzor de gesturi (prin utilizarea camerei frontale).

    Sunt mulți senzori pentru navigație prin satelit. GNSS (Sistemul global de navigație prin satelit) – GPS, GLONASS – sistem rusesc, GALILEO – sistemul european, BeiDou -chinezesc, IRNSS – sistemul de navigație indian. Mai sunt senzori de semnal și lățime de bandă (1G, 2G, 3G, 4G, 5G, WiFi, Bluetooth, radio FM), senzor Li-Fi (Light Fidelity – o tehnologie de rețea fără fir de mare viteză care utilizează undele electromagnetice ale spectrului vizibil, pentru transmisia de date. Există și un Nivelmetru – (nivelă sau boloboc).

    Sunt și senzori mai noi doar recent introduși, senzor de sensibilitate moleculară / senzor de material (pentru identificarea materialelor, a zahărului din fructe, a aurului, sau a grăsimii corporale.

    Smartphone-urile știu totul despre noi și despre locul în care ne aflăm. Aceste date sunt prelucrate automat de către procesor și sistemul de operare al smartphone-ului. Toate sunt folosite pentru diverse utilizări ale posesorilor, unele mai mult, alte mai puțin și destul de multe deloc.

    Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

    Distribuie articolul

    Scrie un comentariu

    6 + 5 =

    Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.