Câți deținuți au fost eliberați din Penitenciarul Arad, în 2018 și 2019, în baza recursului compensatoriu





Din 2017 şi până în prezent, peste 13.000 de deţinuţi au fost eliberaţi din Penitenciarele din România înainte de termen, în baza recursului compensatoriu, potrivit datelor Administrației Penitenciarelor, iar asta în ciuda criticilor aduse de responsabilii din domeniu. Specialiștii atrăgeau atenția că gradul de recidivă se ridică la 80%, iar uneori chiar la 90% în țară. Motivul pe care îl invoca liderul sindicatelor din penitenciare, Sorin Dumitrașcu, într-o emisiune la Digi24 este, printre altele, că statul nu ia măsurile necesare pentru integrarea deţinuţilor în societate.
Curioși fiind să aflăm care este numărul de deținuți eliberați în baza acestei legi, la noi în oraș, ne-am îndreptat atenția către reprezentanții Penitenciarului Arad. Astfel, am aflat de la subcomisarul de penitenciare Eduard Magold, purtătorul de cuvânt al instituției, că în cursul anului 2018 au fost puse în libertate un număr de 271 persoane private de libertate, dintre care, ca urmare a liberării condiționate sau la termen, un număr de 222 persoane. Dintre cele 222 de persoane, 123 au fost eliberate condiționat (dintre care 26 recidiviști), iar 99 de persoane au fost eliverate la termen (dintre care 41 recidiviști).
„În cursul anului 2018, toate cele 222 persoane private de libertate care au fost puse în libertate, au beneficiat, într-o mai mică sau mai mare măsură, de prevederile Legii 169/2017. Astfel cele 123 persoane private de libertate condiționat au fost analizate în Comisia de liberare condiționată anticipat, ca urmare a acordării zilelor conform legii amintite, iar cele 99 persoane private de libertate au fost puse în libertate la termen mai devreme, din mandatul de executare a pedepsei cu închhisoarea, scăzându-se numai numărul de zile acordate ca urmare a Legii 169/2017”, ne-a declarat Eduard Magold.
Am dorit să aflăm care au fost infracțiunile pentru care aceștia au fost închiși, iar purtătorul de cuvânt al Penitenciarului Arad ne-a declarat că persoanele eliberate au fost condamnate „pentru diverse infracțiuni săvârșite cu sau fără violență, un număr de 12 deținuți executând pedepse pentru infracțiuni de omor. Niciunul dintre cei 12 eliberați nu a revenit în penitenciar”.
În ceea ce privește anul 2019, până acum au fost eliberate un număr de 10 persoane, ca urmare a liberării condiționate sau la termen.
Eduard Magold ne-a spus mai spus că persoanele eliberate în 2019 „au fost condamnte pentru diverse infracțiuni săvârșite cu sau fără violență, respectiv furt, tâlhărie, conducere fără permis, proxenetism, ultraj şi L 194/2011 privind combaterea operaţiunilor cu produse susceptibile de a avea efect psihoactiv”.
La ora actuală, în Penitenciarul Arad sunt închise 995 de persoane.
Menționăm că Sorin Dumitrașcu, liderul sindicatelor din penitenciare, a afirmat că procesul eliberărilor în baza recursului compensatoriu va continua în întreaga țară până în anul 2022.
Comentariile portalului
Aha, dacă realizarilee sunt în funcție de datele dan biblie, probabil că autostrăzile se vor face până la apoca lipsă! Aia mare, sau mică, nu mai contează...
Poate nu ar strica să vă documentați ceva mai atent. Veți putea observa că procesiunile ortodoxe legate sau inspirate din viața lui Iisus (deci, inclusiv drumul crucii) (...)
Sa-mi spuna cineva de ce acesti calugari copiaza Via Dolorosa de la Romano Catolici. Biserica Ortodoxa nu are " Drumul Crucii" inclus in randuiala bisericeasca . In nici o carte de cult (...)