Caritate și calitate! Drama Sarei Ruști a mișcat întreg fotbalul arădean (200 FOTO)





Era o zi de iulie a anului 2012, una toridă, una care te îmbie la umbră, la baie sau la… bere rece ori multă înghețată. După amiaza acelei zile nu va fi uitată niciodată de Flore și Claudia Ruști, de familia Ruști, de familia Ciotârlă, de familiile Martin sau Chira, de familia Crișan, cu toții din Sânnicolaul Mic.
Sara Ana Maria Ruști era un copil voios, de numai un an și zece luni, un copil normal, care râdea, care plângea, care alerga sau se zbenguia prin curte, un copil care tocmai începea să-și dezvolte simțurile, orientarea, care tocmai începuse să rostească primele fraze cu înțeles. Un moment fatidic, ceasul rău, au făcut ca Sara să cadă într-un bazin cu apă, iar când a fost găsită era în stop cardiorespirator. A avut zile, a fost readusă la viață, dar din acel moment viața tuturor din jurul ei s-a schimbat radical.
După mai multe intervenții la Arad, la Szeged, la Timișoara, București sau Târgu Mureș, Ana Maria a ajuns să fie hrănită printr-o sondă naso-gastrică, cu diagnostic de tetrapareză spastică, adică nu-și mișcă decât capul în stânga și dreapta, este imobilizată și are nevoie tot timpul de cineva în preajma ei. Recuperarea medicală i-a dus familia la capătul puterilor financiare, însă părinții încearcă să facă tot posibilul pentru a-i oferi o șansă de luptă micuței.
Cei care doresc şi pot să o ajute ajute pe fetița de 6 ani o pot face depunând în următoarele conturi:
RO42BTRL00201201R07364XX – în lei,
RO66BTRL00202201R07364XX – în dolari,
RO17BTRL00204201R07364XX – în euro;
(SWIFT BTRLRO22ARA)
Conturile sunt deschise pe numele tatălui fetiţei, Ruşti Augustin Florin, la Banca Transilvania, sucursala Arad , Str. Unirii, nr. 5.
FOTO: Așa arăta Sara înainte de acident
FOTO: Aceasta este Sara acum, la patru ani de la accident
Flavius Măduța, proprietarul bazei sportive Premiere (cunoscută și Bendea), împreună cu Cristian Lăzău, Cristian Barna și căpitanul echipei UTA Alin Gligor au organizat un nou turneu de fotbal caritabil, o tradiție care ține de patru ani, iar toate câștigurile vor fi donate familiei Ruști.
A fost ca și în cazul sarei, o poveste despre trecut, prezent și viitor. Trecutul Sarei a fost unul luminat de zâmbete, prezentul este într-un pătuț sau un scaun în care este imobilizată, iar viitorul se vrea unul normal pentru ea.
Așa a fost și fotbalul de ieri de la „Bendea”, acolo unde am văzut toate generațiile de succes ale echipei UTA de la Revoluție încoace. Ne-a fost drag să-i vedem adunați în aceeași echipă pe Hirmler, decanul de vârstă, pe Gaica, Negrău, Țârlea, Grad, Adi Ungur, Nicolae Mitu, Toderaș sau Roli Nagy, iar în spatele lor, în poartă, veșnic „juniorul” Irimia. Ei au fost UTA Old Boys la Cupa Old School.
I-am revăzut în aceleași culori pe cei de la Romvest care în acest an au sărbătorit 20 de ani de la câștigarea titlului național de juniori. Sunt la fel și joacă cu același entuziasm chiar dacă nu mai au 20 de ani. Astfel, i-am admirat din nou pe Panin, fost campion cu CFR și jucător de echipa națională, pe Botiș, pe Cristi Todea, Ciubăncan, Turcan, portarul Huțan, Mateiaș, sau fostul fotbalist al Bătrânei Doamne și apoi antrenor secund, Radu Anca. Iar de pe margine îi asista fostul lor coleg sosit din germania, Adi Găman.
La „ACU” erau în lot alți foști utiști, căpitani la vremea lor cum ar fi Bogoșel, Norbi Varga, dar și cei care au pus temelia renașterii din cenușă a clubului UTA, Cipri Rus și Cătălin Hlistei, plecați între timp la echipe din Liga 1. Tot la ACU au evoluat Lung, Nistor și Oprean, apărați de Leric, iar de pe margine îi susținea actualul lider al Ligii 1, Purece.
Alin Gligor, actualul căitan al echipei UTA, a fost liderul celor de la Old School lângă Lăzău, Barna, Marius Bota, Sandu Dan sau Lucian, dar și fotbaliștii Flavius Pavel și Alin Pavel, antrenorul Dan Oprescu sau maseurul Stelian Tetulea, apărați de Valentin Cioba, alias „Angelo”. Pe margine a fost Silviu Turc, sponsorul tehnic atât al lor cât și al celor de la UTA Old Boys.
Sara & Friends a fost echipa lui Flavius Măduța, una construită pe osatura echipei de la Liga Desavoia, FC Premiere. Carlos Borugă, Drăgan, Dubeștean, Gornic, Tavi Moisă, Iștoc, Iulius Arman, Dani Bulza, alături de Flavius Măduța și de portarii „Rockeru” și Miță Aniculăesei au fost la un pas de a deveni campionii competiției, dar au pierdut finala, scor 1-2, în fața celor de la ACU.
Au mai participat „Rockerii”, o echipă în care am văzut fotbaliști care evoluează în județ ca Biro, Atilla Moni sau Cati, apoi „Fotografii” în care s-au regăsit Ștefan Andrei, DJ Seebuh, Redei, Cristi Negrea și alții. La turneu a fost prezent și fostul arbitru Tiberiu Lajos din Timișoara, care este totodată și selecționerul echipei naționale de minifotbal, cvintuplă campioană europeană. Acesta a venit la Arad cu o echipă formată din arbitrii din Timiș.
La astfel de turnee, dincolo de orgoliul pe care acești fotbaliști îl au în genă în sensul că nu le place să piardă, așa cum am scris mai sus ACU a câștigat finala cu Sara & Friends, scor 2-1, iar finala mică a fost câștigată de Old School, 4-3 cu Romvest. „Veteranii” echipei UTA au ocupat locul al 5-lea.
A fost un turneu de calitate și de caritate. Calitate a oamenilor care l-au organizat, al băieților care au transpirat o zi întregaă, vreme de cinci meciuri a câte 30 de minute, totul pentru un scop nobil: salvarea Sarei. La finalul competiției având loc o licitație cu vânzarede tricouri ale unor cunoscuți fotbaliști din Arad sau din România. Tricourile lui Bălgrădean, Trică, Claudiu Voiculeț, Herea, Llullaku, Cernat, Sânmărtean, Hlistei, Nagy, Fl. Purece, Panin, St. Filip și Dennis Man au fost vândute pentru o sumă totală de aproximativ 6000 de lei.
Cel mai bine s-a vândut tricoul lui Lucian Sânmărtean, de la Pandurii, contra sumei de 1000 de lei, după el venind cel al arădeanului Dennis Man. Tricoul său cu numărul 7 al tânărului stelist, semnat de coechipierii săi, ce s-a, a adus în urna caritabilă suma de 600 de lei. De remarcat ar mai fi și că tricoul lui Roland Nagy de la Mainz a fost licitat de Alin Gligor, căpitanul „Bătrânei Doamne”, care și-a îmbrățișat călduros fostul antrenor.
Comentariile portalului
Aha, dacă realizarilee sunt în funcție de datele dan biblie, probabil că autostrăzile se vor face până la apoca lipsă! Aia mare, sau mică, nu mai contează...
Poate nu ar strica să vă documentați ceva mai atent. Veți putea observa că procesiunile ortodoxe legate sau inspirate din viața lui Iisus (deci, inclusiv drumul crucii) (...)
Sa-mi spuna cineva de ce acesti calugari copiaza Via Dolorosa de la Romano Catolici. Biserica Ortodoxa nu are " Drumul Crucii" inclus in randuiala bisericeasca . In nici o carte de cult (...)