Capitala europeană care vrea să își mute străzile în subteran, pentru a oferi locuitorilor mai mult spațiu





Noi inca nu suntem in stare sa le mentinem fara gropi, ei vor sa le mute in subteran, pentru mai mult spatiu si o viata mai sanatoasa. Vezi care este tara unde strazile sunt deja percepute ca “urate”.
In dorinta de a deveni un oras mai frumos si mai verde, Londra vrea sa mute cateva din partile sale “urate” undeva unde lumea nu le poate vedea: in subteran.
Potrivit planurilor recent anuntate de primarul Boris Johnson, capitala britanica va acoperi 5 autostrazi principale, deschizand terenul pentru dezvoltari noi si mai putin urate. Propunerile presupun construirea de tuneluri, punti, constructii de tip “fly-unders” si se refera la strazile din vestul, sudul si nordul orasului.
„Reconstruind cateva din retelele noastre de strazi vechi si complexe in subteranul orasului nostru nu doar ca va furniza capacitate in plus pentru trafic, ci, totodata, va debloca spatiul de la suprafata si va reduce impactul zgomotului si al poluarii”, a spus Johnson la o conferinta de presa, potrivit Fastcoexist.
Londra a fost printre primele orase ale lumii care a introdus sistemul de taxare in interiorul orasului (numita si taxa de congestionare), iar Johnson spune ca noile taxe de trecere vor ajuta la compensarea costurilor .
Londra va avea nevoie de foarte multi bani. Proiectul “Big Dig” costa 14,6 miliarde de dolari si a fost afectat de depasiri de buget, intarzieri si diverse alte probleme structurale. Sapatul intr-un loc aglomerat nu este usor, mai ales daca vrei sa eviti tulburarea traficului in zona.
Totusi, planurile Londrei au logica. Nimeni nu vrea sa vada, miroasa sau sa auda zgomotul strazilor, cand poate trai langa o oaza de verdeata.
Sursa: Dailybusiness.ro
Comentariile portalului
Nu-mi pot da seama de ce nu închid aeroportul Arad, e doar un loc de tocat bani, că de altfel e pustiu, nu are nici o cursă.
Au 27 ani de muncă, respectiv 30 de ani de muncă, nu este vârsta lor
Care ,,numeroase generatii".... au 27 și 30 de ani, câte generații puteau pregăti? Dar să nu umbrim munca lor. Felicitări