Biserica Franciscană din Cetatea Aradului, sub lupă la conferința finală „My European City”





Proiectul „My European City” a fost inițiat de organizația „Grane d`Europe” din Nantes, Franța. Pe lângă partenerii din străinătate ai proiectului, dintre cele șase orașe din România incluse inițial au rămas doar două: Aradul și Iașul. Scopul proiectului a fost crearea unei rețele de orașe care să descopere și să promoveze caracterul european al orașelor. Asul din mâneca Aradului este Biserica Franciscană din Cetate… dar ce facem cu ea?
În cadrul conferinței dedicate finalizării proiectului, susținută astăzi în Sala Ferdinand a Primăriei Arad, s-au oferit mai multe detalii referitore la beneficiile concrete pe care le-a avut Aradul prin acest proiect. Astfel am aflat că, la nivel concret, Aradul s-a ales cu întocmirea unui chestionar de evaluare a oportunităților de turism cultural, despre a cărui rezultate organizatorii au afirmat că le vor face publice după finalizarea prelucrării datelor. Despre rutele culturale europene și propuneri pentru includerea Aradului în acestea a vorbit conf.dr. Radu Blaga, care a realizat un studiu prin care a analizat modul în care este perceput Aradul din punct de vedere turistic.
De asemenea, sub intenția unei viitoare reabilitări a Bisericii Franciscane din incinta cetății Aradului, aflată la ora actuală într-un stadiu avansat de degradare, prin intermediul acestui proiect s-au realizat Releveele Bisericii, cu echipamente de ultimă generație, cele existente anterior fiind cu mult depășite.
„La Arad, kilometrul zero nu este Primăria, ci este Biserica din Cetate. Ținând cont de degradarea avansată, riscăm să o pierdem și nu vom avea un înlocuitor. În cetate, în afară de zid, care are și el o istorie minunată, singurul obiectiv este această biserică. Dacă scoatem biserica din starea în care se află acum, asta ne va face mai europeni”, a spus Alexandru Nagy Vizitiu de la Asociația Pro Urbe.
Mai multe detalii tehnice referitoare la întocmirea acestei documentații au fost oferite de inginerul Stanca Dorin de la firma care a întocmit releveele, iar despre istoria Bisericii Franciscane, construită între 1775 și 1781, a vorbit profesorul Péter Puskel. Cei prezenți au putut viziona și DVD-ul dedicat Bisericii din Cetatea Aradului, realizat în cadrul proiectului și să privească o serie de imagini și schițe ale Bisericii, reproduse pe mai multe panouri expuse în sală.
Bugetul total pus la dispoziție în cadrul „My European City”, pentru toți partenerii, s-a ridicat la 146.000 euro. Municipalitatea Aradului a trebuit să ofere un plus de 7855 euro + TVA din bugetul local al orașului.
Dar de la documentație până la execuție… oare câtă apă mai trebuie să curgă pe Mureș?
Comentariile portalului
Ești prost informat, dar nu asta contează. Polițiștii trag lunar, cu Beretta de 9 mm, cel puțin 10 cartușe pe tragere. Așadar, Popică Sebi să stea (...)
Pă ,,bătrâna doamnă" dacă o mai țin puterile ar face bine să meargă pă centură după niște bani cinstiți, nu dân bugetul primăriei! E (...)
De peste 100 ani occidentul lupta(asa zisa lupta) ptr.stoparea acestui flagel.Fara succces,drogurile,odata cu democratia au patruns in toata lumea.Oare de ce nu pot face politicienii, (...)