Bilanțul intervențiilor din județ a fost prezentat la Prefectură. Dauna parțială este de peste 8.500.000 de lei





Știri Arad. Bilanțul intervențiilor structurilor MAI din Arad a fost prezentat azi la sediul Prefecturii Arad, într-o conferință de presă comună, de către prefectul Florentina Horgea, Ioan Marcu – inspector șef al IPJ , Cristian Gârbău șeful ISU și Claudiu Burlan – șeful Jandarmeriei Arad. Iată, mai jos, ce au spus cei patru, noi limitându-ne să comentăm situația prezentată, instituțiile reprezentate cunoscând cel mai bine ceea ce s-a întâmplat:
Prefect Florentina Horgea: „Suma daunelor este de 8.547.290 lei”
„Prin ordinul Prefecturii au fost constituite cinci comisii mixte de constatare și evaluare a pagubelor. Suma totală care a fost solicitată Guvernului și care este necesară pentru revenirea la starea de normalitate este 8 547 290 de lei. Aceasta este o situație parțială, urmând ca săptămâna viitoare să mai trimitem încă un proiect de hotărâre pentru diferența de sumă. Avem și acum comisii în teren care constată pagubele produse de vijelie. Până acum, pentru 10 județe care au fost afectate de vijelie vă pot spune că au fost alocate 36 de milioane de lei – pentru reparații.”
Comisar șef Tamaș Ioan-Marcu: „În cazul femeii decedate a fost întcomit dosar penal”
„În perioada critică am fost apelați în 185 de cazuri. Dintre acestea, 127 au făcut referire la drumuri blocate, stâlpi și fire de curent căzute, panouri publicitare de asemenea căzute și semnalizare rutieră; 36 de sesizări cu privire la imobile avariate și 17 autoturisme de asemenea avariate; 4 apeluri au venit în legătură cu o familie care a fsot dată dispărută din comuna Bârzava și un apel cu o privire la o persoană decedată la Moneasa. În această perioadă au acționat 79 de polițiști, 26 în zona Sebiș, 30 în municipiu și 23 în zona Lipova. Au fost eliberate 90 de autorizații de reparații auto. Un lucru îmbucurător a fost faptul că după încetarea furtunii, polițiștii împreună cu alte cadre ale Jandarmeriei și Pompieri au reușit să găsească familia dispărută compusă din mamă, tată și doi minori. În cazul femeii decedate la Moneasa a fost întocmit un dosar penal in rem. ”
Col Burlan Claudiu Daniel: „”
„Efectivele de jandarmi au acționat în zona centrală pentru deblocarea căilor de acces și ulterior au eliberat zona din apropierea bisericii unde erau fire de curent căzute. În data de 17 la Moneasa am securizat zona unde se afla cadavrul persoanei decedate după ce poliția și-a făcut treaba și am rămas acolo până la sosirea Medicinei Legale de la Arad. În zilele de 18 ,19, și 20 am acționat pe drumul care leagă Sebișul de Moneasa, care a fost cel mai greu afectat. Efectele furtunii s-au răsfrânt și asupra cazărmii, fiind afectate acoperișurile a patru corpuri de clădire, trei autovehicule avariate. Pagubele estimate la nivelul cazărmii fiind estimate la 53 de mii de lei. În total am acționat cu 24 de jandarmi și 4 autospeciale.”
Lt. Col. Gârbău Cristian: „La nivelul județului Arad fenomenele meteo periculoase au debutat în data de 17 la ora 15:20, moment în care a fost recepționat primul cod galben pentru intervalul orar 15:20 – 17:00. Ulterior a mai fost recepționate următoarele coduri: cod portocaliu pentru intervalul orar 15:40 – 16:40 , cod galben pentru intervalul orar 16:05 – 17:30, cod portocaliu pentru intervalul orar 16:30 – 17:30 și ultima avertizare cod galben pentru intervalul orar 19:05 – 20:30. Mesajele codificate anunțau ploi însemnate cantitativ și vânt cu aspect de vijelie. Vântul cu aspect de vijelie a atins viteza de 90km/h. Toate mesajele de avertizare au fost transmise prin sistem SMS către primari, viceprimar secretari și șefi ai serviciilor de situații de urgență. În 20 de minute de la primirea primului cod galben, s-a înregistrat primul apel la 112 la ora 15:43 de minute. În intervalul 15:43 – 15:55 au fost înregistrate 17 apeluri care semnalau arbori doborâți sau elemente de construcție. La ora 16: 20 s-a recepționat apelul privind prăbușirea turșlei de la biserica din Sâmbăteni. La ora ieșirii județului de sub codul portocaliu, ora 16:40, existau 3 drumuri națiuonale, două județene și mai multe drumuri comunale blocate de arbori. La ora 16:43 s-a primit apelul care anunța blocarea drumului Moneasa- Dezna. Detașamentul Sebiș a fost solicitat să intervină la două incendii, unul în localitatea Slatina de Timiș și o intervenție în Chisindia.. La ora 16:45 s-a luat decizia suplimentării forțelor de intervenție prin aducerea la subunitatea întregului personal, la detașamentului de pompieri Sebiș a unei ture libere la detașamentul de pompieri Arad și dizlocarea de forțe în sprijin de la detașamentul de pompieri Ineu. Echipajele de intervenție ale subunității din Sebiș care s-au deplasat la Moneasa au parcurs drumul de aproximativ 20 de km în două ore din cauza arborilor căzuți pe șosea. În intervalul orar 15:43-17:30 s-au înregistrat peste 100 de apeluri. La ora 18:00 toate cele 7 subunități ale Inspectoratului executau misiuni de intervenție pentru înlăturarea efectelor fenomenelor meteo periculoase.. S-a intervenit cu 80 de ofițeri și subofițeri, 12 autospeciale șio 25 de alte mijloace tehnice.. În data de 17 sept la ora 20:00 dispeceratul avea înregistrate 174 de apeluri iar intervențiile au continuat și în zilele de 18,19 și 20 sept și încă în prezent se intervine în unele locații. În trei locații, este vorba de subunitățile de la Ineu, Bârzava și Sebiș s-au înregistrat pagube la imobilele aparținând Inspectoratului în valoare de 35 de mii de lei.”
Comentariile portalului
Cu „i rest my case’ sunt perfect de acord. Cum spuneam, insistați ca un troll. Dar n-am niciun dubiu că într-adevăr credeți cu tărie toate elucubraț (...)
Situatia Ungariei e dovada esecului politicilor UE si a unui model dictatorial catre care au "alunecat"(aplicantii politicilor astea am afirmat ca le preaslaviti). Ungaria pana in trecutul nu prea (...)
Din construcție mailul are patru sau cinci bazine imense cu apă și hidranți tocmai pt. stingerea incendiilor!