Băncile s-au transformat într-un fel de „procurori fiscali” și raportează la ANAF tot ce depăşeşte 25 de tranzacţii la trei luni, indiferent de sumă





Băncile fac raportări tot mai multe şi mai stufoase la Fisc şi chiar au ajuns să facă muncă de „procuror fiscal” pentru stat, în numele combaterii evaziunii fiscale, spune Cătălin Lefter, preşedintele comisiei de fiscalitate din Asociaţia Română a Băncilor. Nu se ştie însă ce se întâmplă mai departe cu datele raportate, cum le utilizează ANAF şi cu ce rezultate, notează News.ro.
„În spaţiul public nu se vorbeşte de raportarea CESOP, pe care o fac instituţiile de credit, care, cumva, este specifică pentru lupta împotriva acestui gap de TVA, mai ales pentru comerţul electronic”, spune Lefter.
Specialistul în fiscalitate spune că băncile raportează automat către autorităţile fiscale toate tranzacţiile unui client, dacă acestea depăşesc pragul numeric de 25, indiferent de valoarea lor. Mai departe, Fiscul ar trebui să verifice tranzacţiile.
Concret, raportările trebuie făcute pentru fiecare client, indiferent dacă este persoană fizică sau persoană juridică, care încasează din Uniunea Europeană 25 de plăţi într-un trimestru. Banca este obligată să raporteze toate tranzacţiile din cont – UE sau extra-UE. Nu există un prag valoric, adaugă Lefter.
„Este pentru combaterea fraudei TVA în comerţul electronic. Sunt mulţi care prestează servicii în UE, încasează bani, dar nu raportează activitatea pe diverse platforme digitale”, spune el.
Citește mai mult pe News.ro.
Comentariile portalului
Odihna vesnica !!
Deci, infradtructura orașului e legată de sărbătorile religioase!?
Imi cer scuze,poate gresesc ,fara sa tin partea soferului si facand abstractie de functie,din video nu vad cu ce a gresit omul? Se pregateste sa intre in locul (...)