Avatar 2045: piatra de temelie a viitorului fără moarte sau începutul unui holocaust SF ?

  de [email protected] | 12 iulie 2014, 2:43 AM | Video | Viitor

  0

  Anunțat în februarie 2011, proiectul prin care un miliardar rus visează să-i facă pe toți oamenii „nemuritori” continuă… și asta fără ca noi, majoritatea, să ne dăm seama. Ghilimelele nu s-au pus aiurea și veți vedea în rândurile de mai jos de ce. La cât de interesantă este ideea, atât de îngrijorător poate fi proiectul în sine, deoarece, ca de obicei, nimeni nu ne întreabă ce părere avem despre acest lucru. Deciziile se iau la un nivel net superior nouă.  Dar înainte să tresărim cu testosteronul la cote maxime, luând în mână baltagul și întrebând „Unde? Cine-s? Câți îs?”… să vedem, mai exact, despre ce este vorba:

  Numit la început „Inițiativa 2045” și schimbat ulterior în „Avatar 2045”, acest proiect se va desfășura în mai multe etape.

  Cei mai mari oameni de știință din lume au fost strânși laolaltă de miliardarul rus Dmitry Itskov (foto), pentru a lucra la un program care să aducă „nemurirea corpului uman”. Dar cum anume? 

  385947_345613578782050_1051196_nTânărul miliardar, în vârstă de 32 ani, a explicat că, potrivit teoriei sale, în viitor oamenii vor fi înlocuiți de „holograme purtătoare”. În ele vor fi implantate conștiința și inteligența umană.

  El prevede că, deja la finalul primei faze a muncii sale, se vor ivi roboți care vor fi dirijați cu puterea minții. Toate acestea între 2015 – 2020.

  Cinci ani mai târziu, el se așteaptă să fie transplantat creierul uman într-o entitate artificială, unde funcțiile îi vor fi păstrate vii.

  În 2035, rusul spune că purtătorul artificial va prelua toate informațiile creierului biologic.

  Apogeul proiectului va fi atins în 2045, când se așteaptă ca noua inteligență virtuală să poată controla noile corpuri de tip hologramă. Proiectul se va numi Avatar.

  Este de apreciat optimismul acestor oameni care nu cred în imposibil – altfel spus, oameni fără limite – dar e ceva ce, totuși, la o analiză mai pertinentă, pare mai mult decât o premoniție… să urmărim acest video-trailer al proiectului:

  ANALIZĂ VIDEO

  Să ridice mâna cui i se pare că mesajul e foarte dur spre agresiv, ca și cum nu avem, efectiv, de ales! Nu cumva oamenii – cu toată evoluția lor – sunt priviți în acest video ca fiind cam primitivi, lași și incapaili să evolueze… față de noul tip de „umanoid” despre care se vorbește?

  Ați fost atenți la date? 

  Să lăsăm – deocamdată – la o parte anunțul atât de clar că în februarie 2045 va avea loc Congresul Internațional „Global Future 2045” (are și un nume deja – aproape chiar și logo: GF 2045)… unde altundeva decât în Moscova… Aș fi zis LOL, dar preocuparea, visul umed de astăzi al lui Putin, adică World Domination, de care, într-un fel sau altul, râdem, pare un pic suspect în aceste condiții. Râdem, glumim, dar nu părăsim incinta. Metaforic așa, salutăm „prietenii” noștri din Crimeea cu această ocazie.

  Și acum atenție: la minutul 4:00 – „Anul 2012 spre 2013: crizele globale economice și sociale  o iau razna”. Pe fundal, huliganii aruncă cu cocktail-uri molotov, incendiază și răstoarnă mașini și scandează prostii. Filmulețul a fost într-adevăr postat pe YouTube la începutul lui 2012… Dar, încă odată, când a pornit tot acest proiect ?  Și asta PE ATUNCI DEJA bine pus la punct cu toate detaliile? Februarie 2011.

  Mai departe în videoclip: Cică vor fi mișcări de trupe „transumaniste” … Și cea mai tare clarviziune – că altfel nu-i putem spune 😛  – „RUSSIA 2045 TRANSFORMS INTO WORLD 2045” (TREBUIA  neapărat cu majuscule și bold asta!).

  Simultan, un site de social media numit „2045”  va crește fulminant. Acesta chiar există deja (2045.com – momentan are 34949 membri). Aici, oricine poate să vină cu propuneri pentru un nou tip de viitor. Nu prea am înțeles unde e Facebook în ecuația asta, dar poate e de citit și articolul acesta (care nu e o glumă): Facebook, Tesla şi Paypal (alături de Ashton Kutcher – LOL din nou – știam eu că e un 666 în persoană de când a depășit CNN-ul în followers pe Twitter! Din fericire, ironia sorții, de atunci a fost depășit și el de Miley Cyrus :P) se unesc într-un proiect de anvergură. Aceștia au decis să investească în Vicarious, o companie din San Francisco care vrea să creeze un creier artificial, asemănător cu un creier uman… vezi articolul aici.

  Ajungem și în prezent. În prezentul nostru, dar și în „prezentul” prezentat în videoul de mai sus care prevestește viitorul cu date exacte, din februarie 2011 încoace.

  „2013 spre 2014: crește numărul noilor centre care lucrează pe tehnologii cibernetice pentru extinderea radicală a duratei de viață” … „Începe cursa pentru imortalitate”.

  – O paranteză: vrem și o mostră din prezent?

  Revenind la primul video, minutul 4:50.  De aici încolo (2015 spre 2020) ajungem la infograficul de mai jos: Avatarul va fi creat. Muzică de fundal ca o împlinire paradisiacă. Atmosferă cum nici martorii lui Iehova nu-ți pot promite, nici măcar reclamele tuturor companiilor de asigurări de viață adunate laolaltă.  Parcă îți și apare zâmbetul pe buze și-ți ștergi fruntea de transpirație, răsuflând ușurat.

  milestones_en

  …și hai să răsuflăm un pic, pe bune, după toate informațiile pe care ni le-a procesat creierul până acum… să o dăm din nou în SF, drept moment de respiro.

  Scurtmetrajul următor are un mesaj foarte interesant. Firește, nu foarte original, dar extrem de bine redat și cu efecte vizuale uimitoare.

  Bonus info: majoritatea membrilor staff-ului care a realizat filmulețul sunt români (sau cel puțin la origine)!

  (În caz că le-ați ratat acum o săptămână aici, pe Special Arad, urmăriți și alte scurtmetraje similare aici.)

  Încă o chestie interesantă, care poate v-a scăpat. Cunoscutul și apreciatul om de știință, Stephen Hawking, zicea următorul lucru: „Descoperirea intelegenței artificiale ar putea însemna sfârșitul civilizației umane”. Vezi mai multe aici.

  Bineînțeles că nu trebuie să fim paranoici. Așadar… să încercăm să nu fim. Sunt aici clișee ce ne duc cu gândul la filme precum „Matrix”, „I, Robot”,  „Avatar” chiar,  „Total Recall”, într-un fel „Terminator”, „Battlestar Galactica” sau la ceva mai actualul „Transcendence”, printre multe altele. Iar atunci când vorbim de filme, în special cele SF, nu vorbim decât de imaginație, de ceva ireal. Însă… nu mai rețin exact care înțelept zen, maestru Jedi, filozof turbat sau poet beat a spus că orice fantezie are o fărâmă de realitate… if you know what I mean. Dacă nu a spus nimeni asta, ar fi trebuit să o spună.

  Dar să revenim la AVATAR 2045… și să ajungem la o concluzie așa, pe degeaba:

  Mințile iluminate ale lumii s-au întâlnit la o conferință desfășurată în New York, ultima dată între 15 – 16 iunie 2013, unde miliardarul Dmitry Itskov le-a propus să se implice în programul prin care oamenii din viitor să poată locui într-un corp artificial, condus de creier, care va rămâne de-a pururea viu. Itskov a spus că trăim într-o vreme în care, cu ajutorul tehnologiei, se poate „umbla” la evoluția umană. De aceea, ideea sa este „de a se forma de pe acum viitorul și astfel să fie evitate toate scenariile catastrofale care ar putea dăuna evoluției pozitive a umanității”.

  Out of the box, vizionar și fascinant în opinia unora, periculos și alarmant în opinia altora (?)

  Pentru pasionații universului Star Wars, e o lume de vis mult așteptată. Nu mă ascund după degete, mă număr și eu printre aceștia. R2-D2, C-3PO, brațe robotice, poate chiar telechinetică cum au cavalerii Jedi. Ori, spre exemplu, acel Avatar – varianta de hologramă – pare foarte cunoscut din Star Wars sub numele de holocron, dispozitiv prin care cei ce-l activează, intră într-o conversație cu maeștrii Jedi din vremurile antice, având acces la înțelepciunea lor.

  Dar…

  oricât de deschiși la minte am fi, nu putem să nu ne lovim de anumite semne de întrebare care – la un brainstorming cumsecade și o doză de flashback-uri din blockbustere SF – devin semne de exclamare. Cine va avea acces la aceste tehnologii năucitoare? Evident: bogații. Vom fi înconjurați de roboți cu creiere umane (cyborg) în viitor? Evident că da. Toate filmele și romanele sci-fi prevestesc acest lucru… dar… nu va fi Pământul astfel suprapopulat, în măsura în care, chiar și așa, în zilele noastre, în acest minut, în aceste secunde, numărul populației crește într-un ritm halucinant… ? Nu vor fi oamenii fără posibilități financiare de a deveni roboți umani sau chiar holograme – practic, programe – priviți de sus, priviți ca niște deșeuri naturale, niște ființe inutile? Nu va evolua cumva acest proiect într-un holocaust SF… ?

  Trecând peste teorii ale conspirației cum că ar putea să intervină niște erori în soft și atunci kaput sau alte astfel de scenarii terifiante… să simplificăm perspectivele:

  Să încercăm chiar să privim acest proiect ca pe o mare posibilitate de a trăi mult mai mult… cică la infinit, dar fără doar și poate într-un alt mod. Cum se vor reproduce acești roboți cu creier sau aceste  holograme cu inteligență, gânduri și amintiri umane? Unde rămân plăcerile substanțiale? Sexul, ca prima instanță. Sau gustul unui tort cu fructe și ciocolată și frișcă și miere… Sau mirosul unui parfum de patchouli, iasomie sau iarbă umedă de primăvară? Oare chiar ne e frică atât de mult de moarte încât vrem să trăim până la infinit în aceste condiții?  Care e garanția că această „soluție” ne-ar îmbunătăți „viața”, dincolo de faptul că – fără doar și poate – o va prelungi?

  Vom avea șansa să dăm înapoi în caz de eșec global?

  Citându-l pe nenea voice-over din primul video: UNLIKELY…

  (puțin probabil)

  » Iulie 2012. Primul discurs oficial al lui Dmitry Itskov despre proiectul Avatar 2045:

  Distribuie articolul

  Scrie un comentariu

  1 + 1 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.

  Acest site folosește cookies. Prin navigarea pe acest site, vã exprimați acordul asupra folosirii lor. Am actualizat politicile în conformitate cu Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Detalii.