Arde Filarmonica! Angajații instituției vor capul managerului Alin Văcean

  de Special Arad | 12 noiembrie 2014, 6:03 PM | Administraţie | Cultură | Știri Arad

  0

  Filarmonica din Arad, una dintre cele mai importante instituții de cultură a orașului candidat la titlul de Capitală Cultural europeană în anul 2021, stă pe un butoi cu pulbere. Este clar că între managerul instituției și angajații acesteia nu mai este loc de împăcare…

  „Noi nu mai vorbim cu el, el nu mai vorbește cu noi”, spun membrii sindicatului Filarmonicii despre managerul Alin Văcean. Totul a culminat zilele trecute, când Alin Văcean, în calitate de manager, a refuzat să trimită corul Filarmonicii pentru a susține un concert la Ambasada României din Praga. „Ambasada României la Praga a trimis o invitaţie Filarmonicii Arad  pentru a susţine în luna decembrie nişte concerte de colinde româneşti în Cehia. Directorul Alin Văcean ne-a chemat şi a spus că nu se va pleca niciunde dacă cei care l-au jignit în diferite împrejurări nu-şi vor cere scuze. Acest lucru nefiind îndeplinit, directorul a stabilit că în Praga va merge orchestra de cameră, pentru care a primit invitaţie, corul academic rămânând acasă”, spune Mihai Dogariu, liderul sindicatului Filarmonicii.

  În cele din urmă, la Praga nu a mai plecat nimeni, pentru că orchestra nu ar fi avut loc să cânte în incinta Ambasadei. „Ni s-a interzis să mergem să reprezentăm instituția, orașul și țara pentru un moft al său, unul personal”, spune Dogariu.

  „Ca să nu mai vorbim că suntem singura Filarmonică din țară în care niciun compartiment nu este complet pentru că nu se găsesc bani pentru a angaja personal. Nu avem oboiști, clarinetiști, fagotiști… Ce să spunem? Că dacă nu vin colaboratori, Filarmonica Arad nu poate susține un concert simfonic? Că nu sunt destui coriști pentru un concert?”, au continuat ei.

  Facebook este de vină…

  Din spusele sindicaliștilor, se pare că refuzul lui Văcean se trage tocmai de pe rețeaua de socializare facebook.com. La o postare a sa pe contul de facebook (n.r. pe care noi nu am mai găsit-o), mai mulți angajați i-au scris comentarii în urma cărora acesta s-a simțit jignit. „Ne-a spus că dacă cei care au scris comentarii nu își cer scuze, nimeni nu pleacă la Praga. El, managerul, este mai important decât instituția, decât orașul, decât țara… Ne-am adresat celor de la Primărie și celor de la Centrul Cultural, dar nimeni nu a mișcat un deget”, a continuat Dogariu.

  „Actualul manager, dar și fostul (n.r. Rodica Tălmaciu) ne-a rupt efectiv de toate relațiile internaționale pe care le aveam. Filarmonica nu a mai avut concerte afară din țară de mai bine de șapte ani, cu excepția celui de la Bruxelles din 2011. Cum vor să candidăm la titlul de Capitală Cultural Europeană când noi ne batem joc de instituțiile de cultură? Nu am cerut salarii mai mari, ci doar să putem lucra decent”, spun sindicaliștii.

  Ce spune dirijorul corului?

  Robert Daniel Rădoiaș, dirijorul corului Filarmonicii, spune că a trecut deja de faza în care se enerva foarte tare pe subiectul legat de relația managerului Alin Văcean cu angajații. „Deja vorbesc cu oarecare ironie despre acest subiect pentru că efectiv mi-e lehamite. Totul a început de la acea malefică decizie din 3 septembrie în care ni s-a impus să facem studiu individual-colectiv. Orice om cu cât de cât cap pe umeri își dă seama că acest lucru este imposibil. Gândiți-vă cum arată 40 de oameni, care cântă fiecare altceva, în același timp, în același loc… Este incredibil… Am rezistat doar 5 minute. Vă dați seama cum ar fi să stai 4 ore?”

  „Vom merge până la greva generală”

  Un număr de 53 de angajați, din 69, au semnat o petiție prin care cer demiterea sau revocarea din funcție a lui Alin Văcean. „Este principalul nostru obiectiv. Noi nu mai putem lucra cu el. Ne jignește… Nici nu mai mergem singuri la el în birou, mergem doi, trei ca să nu ne jignească. Nu înțelegem de ce este ținut în funcție. Știm cine îl ține în această funcție, dar nu știm și de ce sau pentru ce. La asta poate ne răspunde primarul Falcă. Pentru salarii la Filarmonică nu se găsesc bani, dar s-au găsit pentru înființarea unui Centru Cultural în care sunt numai minți luminate care iau zeci de milioane salarii… Vom merge până la greva generală”, spune Dogariu.

  Un număr de 60 de angajați, din 69, au semnat un tabel prin care își exprimă acordul pentru participarea la grevă.

  Spectacolul de mâine va fi întrerupt zece minute

  „Avem la îndemână toate formele de protest, iar ultima variantă este greva generală. La spectacolul de mâine, între prima piesă și a doua va exista o pauză de zece minute în semn de protest. Vrem revocarea din funcție, suspendarea sau demiterea managerului Alin Văcean”, au continuat sindicaliștii. Mâine de la ora 19 are loc un concert simfonic al cărui dirijor va fi Cristian Neagu, solist Sorin Dogariu, iar dirijor al corului Robert Daniel Rădoiaş. În program sunt: Edward Elgar – Serenada pentru orchestră de coarde; Ludwig van Beethoven – Fantezia pentru pian, cor şi orchestră op.80 și Wolfgang Amadeus Mozart – Simfonia nr. 39 în mi bemol major K.543.

   

   

  Distribuie articolul

  Scrie un comentariu

  8 + 1 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.

  Acest site folosește cookies. Prin navigarea pe acest site, vã exprimați acordul asupra folosirii lor. Am actualizat politicile în conformitate cu Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Detalii.