Arădeanul Valer Blidar acuză autoritățile de la București că sprijină exclusiv producătorii străini, în detrimentul românilor





Omul de afaceri Valer Blidar, proprietarul Astra Vagoane Călători susține, într-un interviu acordat Ziarului Financiar că afaceriștii români „plătesc taxe şi impozite aici, în România, dar sunt excluşi de la licitaţiile organizate de autorităţi”. „Cum să pună Metrorex criterii care să elimine din start producătorii locali, cum mai încurajăm atunci crearea de locuri de muncă şi dezvoltarea afacerilor locale? Închid tot şi gata dacă nu avem nicio susţinere! Deşi plătim taxe şi impozite suntem excluşi din cauza condiţiilor solicitate de la licitaţii“, spune Valer Blidar, proprietarul Astra Vagoane Călători din Arad, care a contestat această licitaţie.
Pentru ultima licitaţie lansată, Metrorex le cere companiilor care vor să devină furnizorul celor 51 de trenuri de metrou ca media cifrei de afaceri pe ultimii trei ani să fie de 340 mil. euro. Doar cinci companii din România, dar din alt domeniu de activitate, îndeplinesc această cerinţă. Nicio companie din domeniul producţiei de material rulant nu îndeplineşte singură această condiţie. Contractul pe care vrea Metrorex să îl atribuie are o valoare de 440 mil. euro.
Pentru că în ţară nu a găsit contracte, omul de afaceri Valer Blidar, care produce la Arad vagoane, tramvaie şi are linii inclusiv pentru metrouri, a ajuns tocmai în Brazilia ca să îşi vândă vagoanele de călători, în timp ce proprietarul Astra Rail Industries, compania care a preluat în 2012 activele fabricilor Romvag, Meva şi Astra Călători din Arad (din fostul grup IRS), a reuşit să găsească contracte doar în ţări ca Germania, Franţa sau Elveţia pentru cele 2.000 de vagoane de marfă şi 600 de boghiuri. Pe piaţa locală nu a existat cerere nici pentru vagoanele de marfă şi nici pentru cele de călători.
În ultimii 15 ani Metrorex a cumpărat cu 400 de milioane de euro doar trenuri de metrou de la producători străini. Ultimul tren de metrou produs în România a ieşit de pe linia de fabricaţie în 1992.
Comentariile portalului
Aveți dreptate, nu am fost atent la toate amănuntele, am insistat pe idee. Într-un comentariu anterior însă apare și această informație. Ceea ce este chiar bine, ilustrâ (...)
Se pare că v-a scăpat un detaliu! Nu doar mai marele județului a fost cel dintîi la primirea luminii, ci chiar pupila sa a fost cel care (...)
Mai este o întrebare; de ce a secretizat cnsas nota!? Din articolul de pe g4media se înțelege ca cnsas e prima oară când face asta.