Analfabetismul funcţional a ajuns la o cotă record în România





Procentul de analfabetism funcţional a urcat de la 39% în 2015 la 44% în 2018.
La nivelul OCDE, media de elevi care au atins nivelul 2 la citire, adică cei care au competenţe de bază şi pot face legătura dintre informaţiile pe care le au şi aspecte din viaţă, este de 77%, în timp ce în România raportul arată că doar 59% dintre elevi au atins nivelul 2 la acest capitol. În consecinţă, nivelul de analfabetism funcţional la testele de citire este de 41%. Cu alte cuvinte, acesta este procentul de elevi care citesc un text, dar nu pot înţelege şi explica despre ce este vorba în textul respectiv.
Testele de matematică prezintă o situaţie chiar mai gravă: 47% dintre elevi nu ating nivelul 2 de dificultate. Conform raportului, aceştia nu s-au descurcat atunci când au fost pui să compare distanţa a două rute alternative ori să convertească preţuri din lei în altă monedă. Ştiinţele marchează o creştere până la 44% a proporţiei celor care nu pot realiza corelaţii elementare în acest domeniu. Aceşti studenţi nu pot oferi explicaţii posibile în situaţii familiare sau nu pot trage concluzii bazate pe simple investigaţii.
Testele PISA 2018 sunt împărţite pe şase niveluri de competenţe: la nivelul 1, cel mai slab, la nivelul 6, cel mai ridicat, La capitolul citire, media OECD de elevi care ating nivelul 5 sau 6 este de 9%, în timp ce în România este de 1%.
Citeste mai mult pe adevărul
Comentariile portalului
O sarakie de om
Am avut o experienta in Munchen la o terasa: dupa ce am consumat ceva sucuri, chelnerul ne-a adus bonul pentru plata si ne-a mentionat ca ,, the tip is not included", (...)
marele Goldiș săracu s-ar răsuci în mormânt și poate s-ar dezice de declarația din noiembrie 1918 dacă ar vedea Românika manelizată de azi. De altfel, nu (...)