Primul concurs de matematică arădean, recunoscut de Ministerul Educației





Știri Arad: Concursul Internațional de Matematică „Caius Iacob”, organizat de Universitatea „Aurel Vlaicu”, aflat deja la cea de-a 7-a ediție, a ajuns anul acesta să fie luat sub patronajul Ministerului Educației și Cercetării – o premieră pentru Arad.
După 1989, județul nostru nu a mai avut nici concursuri de matematică, nici de română care să fie recunoscute de MECS. După 17 ani, cel de română a reușit să fie primul acceptat oficial, iar anul acesta a venit rândul concursului „Caius Iacob”. Și mai important este faptul că Aradul se numără printre singurele 3 județe din România care se bucură de o astfel de recunoaștere.
„Lucrul extraordinar de important este că, fiind sub patronajul Ministerului, profesorii sunt extrem de interesați să participe, pentru că primesc un punctaj, care înseamnă promovarea lor, rămânerea în activitate, mutarea de la o școală la alta, gradația de merit (…). Tot ce mai trebuie să facem e să găsim o modalitate de finanțare, pentru că Ministerul l-a aprobat fără finanțare, însă noi vom găsi variante”, a spus prof.univ.dr. Lizica Mihuț.
Concursul a avut anul trecut peste 400 de participanți, din țară și din străinătate, iar anul acesta se așteaptă ca numărul să fie și mai mare.
Ediția din 2015 se va desfășura în zilele de 26, 27 și 30 martie. Prima zi va fi dedicată Concursului de Matematică, care îi va avea ca participanți pe elevii claselor a XI-a și a XII-a. Cea de a doua zi va fi dedicată Concursului de Informatică, care îi va avea ca participanți pe elevii tuturor celor patru clase de liceu. În 30 martie se va desfășura Sesiunea de Comunicări Științifice Studențești, unde studenții, atât cei de la licență cât și cei de la studiile de master, își vor prezenta rezultatele cercetărilor științifice.
Proiectul „Angajabilitate în Europa”
Tot în această perioadă, Facultatea de Științe ale Educației, Psihologie și Asistență Socială, din cadrul Universității „Aurel Vlaicu”, a devenit parteneră în proiectul european „Angajabilitatea în Europa – Sănătate publică și sănătate mintală: nevoi urgente de formare, integrare socială, angajabilitate”, un proiect care își are ca scop integrarea în societate a persoanelor cu dizabilități, dar care nu s-au născut cu aceste dizabilități, ci au ajuns în această situație într-un moment anume în viață.
Coordonatoarele proiectului în România sunt prof.univ.dr. Gabriela Kelemen și prof.univ.dr. Lizica Mihuț, care vor participa la Geneva, în perioada 18-22 februarie, la o reuniune transnațională, alături de reprezentanții proiectului din Elveția, Luxemburg, Belgia și Franța.
Comentariile portalului
Aha, dacă realizarilee sunt în funcție de datele dan biblie, probabil că autostrăzile se vor face până la apoca lipsă! Aia mare, sau mică, nu mai contează...
Poate nu ar strica să vă documentați ceva mai atent. Veți putea observa că procesiunile ortodoxe legate sau inspirate din viața lui Iisus (deci, inclusiv drumul crucii) (...)
Sa-mi spuna cineva de ce acesti calugari copiaza Via Dolorosa de la Romano Catolici. Biserica Ortodoxa nu are " Drumul Crucii" inclus in randuiala bisericeasca . In nici o carte de cult (...)