Scriitorul arădean Ioan Matiuț, printre laureați la Gala Premiilor APLER





Miercuri, 19 noiembrie, la Institutul Cultural Român (ICR) a avut loc ediţia a XVI-a a Galei Premiilor APLER (Asociaţia Publicaţiilor Literare şi Editurilor din România). Premiile au vizat cele mai bune titluri ale membrilor APLER publicate în 2013. Printre laureați se numără și scriitorul arădean Ioan Matiuț, directorul Editurii Mirador și redactor-șef al revistei „Monitorul Cultural”.
Matiuț a fost dinstins cu premiul special pentru poezie pentru „fuga din urmă”, alături de Daniel Bănulescu – „În şerpărie” și Valentin Iacob – „Colonelul Elf”, toate titlurile fiind publicate la Editura Tracus Arte.
Daniel Bănulescu s-a născut la 31 august 1960 in Bucureşti. De formaţie inginer, nu a profesat, consacrăndu-se literaturii. A publicat trei volume de versuri, reluate apoi mai multe in selecţii şi antologii şi două romane: Te pup in fund, conducător iubit şi Cei şapte regi ai oraşului Bucureşti (Premiul Asociaţiei Scriitorilor Bucureşti). Este de asemeni autorul unei piese de teatru. Versurile şi proza sa au fost traduse şi in alte limbi, cu precădere in germană.
Ioan Matiuţ este absolvent al Universitatăţii „Aurel Vlaicu” din Arad, licenţiat în Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării. Membru al Uniunii Scriitorilor din România, redactor la revista de cultură „ARCA” , redactor-şef la revista de informaţie culturală „MONITORUL CULTURAL”, director al Editurii MIRADOR, preşedinte al Filialei Vest a Federaţiei Editorilor şi Difuzorilor de Carte din România (FEDCR), redactor la postul de televiziune InfoTV. Cărţi publicate: stâlpi de sare, editura Mirador (1996), umbre, editura Mirador (1999), priviri, editura Mirador (2003), déjà vu, colecţia „Poeţii urbei”, editura Dacia (2005), déjà vu, ediţie în limba maghiară, editura AB Art, Bratislava (2010), între ceruri, editura Brumar (2009), respiră să nu uiţi, editura Tipo Moldova (2011).
Valentin Iacob s-a născut în Bucureşti, pe 12 octombrie 1955. Este poet şi jurnalist. În 1979 a absolvit Facultatea de Matematică a Universităţii din Bucureşti şi până în 1993 a fost informatician şi profesor de matematică. Că scriitor, a debutat după decembrie 1989. Poeme, proze, interviuri şi amintiri literare i-au apărut în majoritatea revistelor literare româneşti. A publicat patru cărţi: Petrogradul într-un pahar cu şampanie (poeme, Editura Du Style, 1996), Pianul kamikaze (poeme, Editura Du Style, 1998), Baladă Craiului de Tobă (poem, Editura Eminescu, 1998), Clownul lui Hrist (poeme şi proze, Editura Muzeului Literaturii Române). Este membru al Uniunii Scriitorilor din România şi al Asociaţiei Scriitorilor Profesionişti din România (ASPRO). Din 1992 este redactor la “Formula AS”.
Juriul – format din prof.univ.dr. Silviu Angelescu (preşedinte), Ioan Groşan şi Pavel Şuşară – a acordat premii pentru 13 secţiuni, printre laureaţi regăsinduse academicienii Eugen Simion şi Mircia Dumitrescu, universitarul şi criticul literar Ion Pop, scriitorii Cornel Ivanciuc, Riri Sylvia Manor, Suzan Mehmet, Daniel Bănulescu, Ioan Matiuț şi Valentin Iacob.
Maestrul George Mihăiţă a fost distins cu „Premiul Special pentru promovarea poeziei române contemporane”, iar primarul Sectorului 2 Bucureşti, Neculai Ontanu, şi primarul Municipiului Tulcea, Constantin Hogea, au primit „Premiul Special pentru promovarea culturii scrise naţionale”.
Premiul Editura anului 2013 a fost acordat Editurii Charmides din Bistriţa-Năsăud şi Premiul Revista anului 2013 i-a revenit proiectului on-line AgenţiadeCarte.ro.
Premiul pentru Jurnalism cultural a fost înmânat jurnalistei Anamaria Spătaru de la Radio România Cultural.
Amfitrionul Galei Premiilor APLER a fost universitarul şi criticul de teatru Ioan Cristescu, preşedintele APLER. Conceptul vizual al afişului şi al diplomelor a fost realizat de artistul vizual Mihai Zgondoiu, câştigător, în trecut, al Premiului APLER Graficianul de Carte. Pe lângă cei premiați în sală s-au aflat academicienii Maya Simionescu şi Augustin Buzura, Grigore Leșe, Angela Martin şi Ioan Matei.
„De șaispreze ani, Asociația Publicațiilor Literare și Editurilor din România acordă premii unor personalități sau instituții pe care noi, cei de la APLER, le considerăm demne de a lua premii. Este un gest firesc pentru cei care au performat cu un an în urmă să primească premii. Uneori, cum a fost anul trecut, s-au acordat doar premii simbolice, constând în diplome și câte o lucrare de artă plastică. Anul acesta, cu sprijinul Ministerului Culturii, reprezentat în sală prin domnul Ioan Matei, și din economiile asociației, putem oferi și premii în bani, chiar dacă nu pe măsura meritelor premianților. Din cele 15 premii acordate, 13 premii sunt însoțite și de o sumă de bani. Două dintre premii constau în opere de artă, oferite prin generozitatea maestrului Mircea Dumitrescu. APLER-ul, așa cum îl gândesc eu și Dan Mircea Cipariu, este o organizație a editorilor și a revistelor care trebuie să fie puternică nu prin banii pe care îi are ci prin acțiunile pe care le face și, mai ales, prin oamenii care sunt în această organizație. Vreau să mulțumesc și sponsorului acestei gale, Cramele Sarica Niculiţel, reprezentat de domnul Cristian Bardaș. Mulțumesc celor care ne-au ajutat în realizarea acestei gale, în primul rând lui Dan Mircea Cipariu, pe care îl am alături în toate proiectele pe care le desfășurăm, lui Mihai Zgondoiu pentru grafica afișului și ICR-ului care ne găzduiește”, a declarat universitarul şi criticul de teatru Ioan Cristescu, preşedintele APLER.
Sursa: Agentiadecarte.ro
Comentariile portalului
Aha, dacă realizarilee sunt în funcție de datele dan biblie, probabil că autostrăzile se vor face până la apoca lipsă! Aia mare, sau mică, nu mai contează...
Poate nu ar strica să vă documentați ceva mai atent. Veți putea observa că procesiunile ortodoxe legate sau inspirate din viața lui Iisus (deci, inclusiv drumul crucii) (...)
Sa-mi spuna cineva de ce acesti calugari copiaza Via Dolorosa de la Romano Catolici. Biserica Ortodoxa nu are " Drumul Crucii" inclus in randuiala bisericeasca . In nici o carte de cult (...)