Pentru copii! Sub acest slogan fac grevă japoneză cadrele didactice de la Grădinița cu program prelungit nr. 1!





Pe poarta (probabil) celei mai moderne grădinițe din municipiul Arad este postat un anunț, pe o foaie A4, pe care scrie simplu: „Protest”. Înainte de a vedea anunțul… trebuie să spunem că, primind informația, am plecat spre grădiniță cu un gând sumbru în minte: cineva manipulează cadrele didactice și conducerea unității preșcolare în scop electoral. Ei bine, nici vorbă! Au dreptate bietele femei!
Pentru copii! – „de aceea facem grevă și îmi asum că nu reprezint patronatul aici, ci mă asociez cu angajații unității” ne-a precizat de la bun început directoarea Grădiniței PP1, Tatiana Ifju. „Nu ne luptăm pentru interesele noastre, ci pentru ale copiilor. Pot să vă spun că nu mai avem personal nedidactic decât două persoane: o bucătăreasă – cu șase ore și o îngrijitoare – la fel, cu șase ore. O altă îngrijitoare și-a dat demisia. Imaginați-vă cum putem noi să le acordăm copiilor toată atenția și tot ceea ce merită, având o bucătăreasă și o îngrijitoare la 165 de copii. Din 2010 tot reducem pe posturi. Ne-am dat seama mai demult că aici o să ajungem și am început demersurile noastre în 17 iunie 2014. Atunci am demarat dialogurile (în scris) cu Primăria Arad și cu Inspectoratul Școlar Arad. Ambele instituții, în ceea ce susțin, au dreptate. Adică, ISJ Arad a deblocat posturi pentru unitatea noastră. Însă, Primăria Arad, ca ordonator principal, nu are cum (nu are voie!) plăti deoarece am depăși baremul pentru un copil, stipulat de lege: 3031 lei/copil/mediu urban/an – la o grădiniță cu program prelungit. Pe de altă parte, e și normal să depășim deoarece spațiul în care funcționăm este unul foarte mare (1093 mp), costurile de întreținere fiind ridicate. Personalul este calificat, educatoarele au toate gradul didactic numărul unu, au vechime și gradații de merit și, ca atare, salariile sunt mai mari. În plus, legea prevede ca din costul per elev să fie plătite și cheltuielile cu întreținerea. Doar la noul sediu al PP1, o medie a prețului căldurii lunare se ridică la 8.000 de lei, adică enorm!” – ne-a spus Tatiana Ifju.
În continuare, directoarea instituției ne-a rugat să ne imaginăm cum funcționează totul: șase clase a câte 20 de copii mici, cu o (UNA SINGURĂ!!!) îngrijitoare pentru toate. Legea prevede că trebuie să fie asigurată o îngrijitoare la 16 copii!!! Mai mult, subliniem, actuala îngrijitoare nici măcar nu este angajată cu normă întreagă! „E mare pericolul – a subliniat Tatian Ifju – ca în cazul în care o educatoare merge cu un copil mic la toaletă, iar ceilalți rămân singuri, să se întâmple accidente. Pe de altă parte, nici nu poate să-l lase singur să meargă. Asta trebuie să înțeleagă toată lumea. Nu poți să ai pretenția unei educații și îngrijiri la toate standardele moderne, așa cum e și unitatea noastră din punct de vedere al dotărilor, dacă în fiecare clipă există un risc pentru copii. Dealtfel, toate grădinițele din județ, și majoritatea din țară, funcționează așa. E o mare problemă, doar că unii preferă să funcționeze așa. Să-și asume un risc în fiecare secundă. Noi chiar nu mai putem. Trebuie făcut ceva și de aceea încercăm să organizăm o întâlnire cu Primăria Arad, ISJ Arad, delegația unității noastre, adică părinți și cadre didactice, plus Sindicatul Democratic din Învățământ. Chiar nu știm care e soluția, însă sperăm să o găsim împreună.”
Dacă ne mai imaginăm cum, în fiecare zi, o bucătăreasă, fără niciun ajutor, gătește pentru 160 de copii, două mese pe zi, iar ulterior trebuie să spele și 320 de farfurii, avem imaginea clară a situației de la PP1.Iar la întrebarea care vă vine în minte și dumneavoastră… „de ce nu ați cumpărat o mașină de spălat vase?”, aceeași directoare ne-a spus: „Nu ne permitem din punct de vedere al cheltuielilor de întreținere, iar pe părinți nu putem să-i obligăm să plătească tot.”
Până la urmă, situația este una extrem de ciudată. Să ai o unitate școlară ultra modernă, pentru care părinții să se bată – în sensul bun al cuvântului -, dar să nu poți să acorzi serviciile pe măsură…
Rămânem pe fază și vă ținem la curent, mai ales că situația este una care interesează întreg sistemul de învățământ arădean. Și nu numai.
Comentariile portalului
Aha, dacă realizarilee sunt în funcție de datele dan biblie, probabil că autostrăzile se vor face până la apoca lipsă! Aia mare, sau mică, nu mai contează...
Poate nu ar strica să vă documentați ceva mai atent. Veți putea observa că procesiunile ortodoxe legate sau inspirate din viața lui Iisus (deci, inclusiv drumul crucii) (...)
Sa-mi spuna cineva de ce acesti calugari copiaza Via Dolorosa de la Romano Catolici. Biserica Ortodoxa nu are " Drumul Crucii" inclus in randuiala bisericeasca . In nici o carte de cult (...)