miercuri, 28 mai, 2025

Special Arad Logo

    Cele 10 proiecte prioritare stabilite de Primăria Arad pentru municipiu până în 2027

    Potrivit documentului numit „Strategia Integrată de Dezvoltare Urbană a Municipiului Arad 2021-2027 și post 2027”, zece proiecte de investiții sunt semnalate ca fiind prioritare, pentru toate acestea Primăria intenționând să obțină cel puțin o parte de finanțare din fonduri europene.

    Strategia se află la a treia revizie și urmează să fie aprobată de consilierii locali în ședința din 28 mai.

    Potrivit proiectului de hotărâre, cele zece proiecte identificate ca fiind prioritare sunt următoarele:

    Extinderea și modernizarea Grădiniței PP „Prichindel”, de pe strada Fabius nr.8. Acest proiect se află la faza de actualizare a documentației (D.A.L.I.), având o valoare estimată de 6 milioane de lei. Ca posibilă sursă de finanțare, Primăria a identificat Programul Regional Vest 2021-2027, dar își îndreaptă atenția și către bugetul local sau „alte surse de finanțare”. Potrivit proiectului de hotărâre, perioada 2025-2027 este prevăzută ca „orizontul de timp” pentru implementare.

    Construirea și dotarea cu sală de sport, împrejmuire și amenajare curte, echipamente/materiale didactice pentru Liceul Teologic Baptist „Alexa Popovici”. Acest proiect are documentația în lucru, având o valoare estimată de 15 milioane de lei. Ca posibilă sursă de finanțare, Primăria a identificat Programul Regional Vest 2021-2027 și bugetul local, iar „orizontul de timp” pentru implementare este tot 2025-2027.

    Extinderea și dotarea spațiilor educaționale la Liceul de Arte „Sabin Drăgoi”. Și în acest caz, documentația este deja în lucru, investiția având o valoare estimată de 8 milioane de lei. Ca surse de finanțare, se stipulează tot Programul Regional Vest 2021-2027, bugetul local și „alte surse de finanțare” și tot perioada 2025-2027 pentru implementare.

    Amenajarea Campusului Preuniversitar Tehnologic, de pe str. I. Flueraș nr. 10C, „Etapa I”, estimat la 33 milioane de lei, care are ca perioadă de implementare notată 2023-2026. Proiectul este deja câștigat de Primărie prin Planul Național de Redresare și Reziliență, fiind deja finalizată și licitația pentru desemnarea unui constructor. Primăria a semnat contractul de 24.622.155 ,32 lei + TVA cu Tehnodomus în această lună, durata de realizarea a investiției fiind de 27 luni.

    Citește și: Tehnodomus a câștigat contestația. Va moderniza și Campusul Tehnologic de la Liceul de Construcţii şi Protecţia Mediului · Special Arad

    Următoarele două proiecte prioritare se leagă de cel anterior, fiind vorba de „Etapa a II-a”  și „Etapa a III-a” pentru amenajarea Campusului Tehnologic. Pentru acestea, Primăria a prevăzut în „strategia de dezvoltare” actualizarea documentației, iar apoi ca orizont de timp pentru implementare perioada 2025-2027. A doua etapă cuprinde începerea amenajării Corpul C1 din cadrul campusului, investiția fiind estimată la 10 milioane de lei. A treia etapă prevede finalizarea extinderii Corpului C1, pentru care se prevăd încă 10 milioane lei. Pentru ambele etape, ca surse de finanțare, sunt notate Programul Regional Vest 2021-2027, bugetul local și „alte surse de finanțare”.

    Construirea unor locuințe sociale pentru persoane vulnerabile. Acest proiect al Primăriei are documentația în lucru, după care se va încerca obținerea unei finanțări prin Programul Incluziune și Demnitate Socială (POIDS), dar și din bugetul local sau alte surse de finanțare. Investiția este estimată la 5 milioane de lei, având perioada de realizare 2025-2027.

    Realizarea unui drum de legătură între Strada Voinicilor și limita administrativă a Municipiului cu Vladimirescu (spre Via Carmina). Și acest proiect are documentația în lucru, Primăria urmând să solicite finanțare prin Programul Regional Vest. Investiția este estimată la 5 milioane de lei.

    Se plănuiește și reabilitarea termică a unor clădiri ale Universității „Aurel Vlaicu” din Arad, situate Piața Pompierilor Nr.
    3, Calea Zimandului Nr. 8 (Facultatea de Design), Calea Aurel Vlaicu Nr. 41-43 (Facultatea de Inginerie). Acest proiect din listă figurează că va fi realizat împreună cu universitatea, cu finanțare prin Programul Regional Vest, buget local și alte surse de finanțare. Investiția este estimată la 12,5 milioane de lei, având perioada de realizare 2025-2027. Proiectul este acum la faza de audit energetic.

    Pe lângă aceste nouă proiecte care sunt deja cu documentația în lucru, în strategia de dezvoltare mai este însemnat și unul care este însă doar la stadiu de „idee” și ar fi tot în parteneriat cu Universitatea „Aurel Vlaicu”. Proiectul este inclus la secțiunea „Reabilitarea și modernizarea infrastructurii și serviciilor de învățământ școlar” și vizează construirea unei noi școli, care este descrisă cu următoarea denumire: „Școala sust-green”. Valoarea investiției este estimată la 12.443.250 lei, ca surse de finanțare fiind notate Programul Regional Vest, bugetul local și „alte surse de finanțare”, iar ca perioadă de implementare 2025-2027.

    Citește și:

    Școala „Caius Iacob” intră în șantier după întârzieri de 1 an: reabilitarea, angajată de controversata societate Nedav Constar, la limită pentru termenul PNRR

    Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

    Distribuie articolul

    Comentarii

    1. @Aradean Este prioritate ca de obicei, suntem la jumătatea anului și nu știm dacă au pornit licitațiile pt studiile de fezabilitate ale obiectivelor din Cetatea Aradului. Sau le-au prins doar în buget ca în fiecare an urmând ca la rectificare să reorienteze sumele către diverse?
      De ce nu avem o dată oficială din calendar pentru inaugurarea podului hobanat de pe Șaguna?
      O primărie mai opacă decât cea din Arad e greu de găsit în toată țara.
      Ar trebui pe site-ul oficial al instituției să avem execuția bugetului la zi și evidența tuturor licitațiilor lansate în SEAP.

      +23 voturi
      +1
      -1
    2. Unde nu-i cap vai de picioare

      Nimic din ce ar fi important pentru un oraș dinamic, în plină dezvoltare. Dacă obiectivele enumerate ar fi ale orașului Lipova sau Ineu, ar fi însemnat ceva, dar Aradul nu poate ieși „în față” (ca să cităm un clasic local) cu o așa listă stânjenitoare de priorități. Un oraș în derivă și regres, împotmolit și căpușat, inclusiv în mrejele unor diverși lideri de culte cu interese cât se poate de lumești. Dehhh, dar dacă la arădean – care zice el că e din vest și e mai deștept decât restu` – ține vrăjeala, asta e!

      +23 voturi
      +1
      -1
    3. Cam slăbuțe proiectele astea pentru trei ani de zile Uitați vă la orașele din jur și pun pariu că n o să se termine nici în cinci ani mai bine zis minciuni gogonate nu sunteți în stare să faceți ceva revoluționari pentru Arad doar să falimentați fabrici și se face supermarketuri atât în rest zero barat

      +14 voturi
      +1
      -1
    4. Un plan strategic grandios ! Evident,va fi realizat cam 25-30 %,asa ca aradenii pot fi multumiti,promisiunile si proiectele curg mai mare dragul. Edilii, de orice culoare politica sunt,se fac ca lucreaza,nu exista saptamana fara vreun festival,lansare,expozitie,vernisaj sau alte asemenea,toate in ideea de a da impresia unei activitati febrile,pusa in slujba comunitatii.

      +11 voturi
      +1
      -1
    5. Slab de tot, niciun proiect major de infrastructura rutiera (parcari subterane/pasaje) sau turistica (Cetate, Strand, Malul Muresului etc). 0 (zero!) proiecte de infrastructura universitara sau parcuri tehnologice, practic asta asigura falimentului orasului, continua brain drain-ul, zero locuri de munca bine platite pentru inelectuali, zero perspectiva de a ramane cineva in acest oras.

      +13 voturi
      +1
      -1
    6. Chiar nu e nimeni capabil din sutele de angajați, sa lucreze la 102 proiecte mari pe fonduri europene? Sa angajeze atunci pe cineva din afara. Sute de milioane se pot atrage si este nevoie de ele. De la un pasaj in Podgoria, la măcar o parcare in centru. De cetate nu mai zic nimic. Doar acolo ar trebui câteva sute de milioane. Lăsați-i domnule Bibart sa taie frunza la câini si peste 10 ani, vor tăia câinii frunze noua.

      +8 voturi
      +1
      -1
    7. „Sa angajeze atunci pe cineva din afara.” – pe modelul Nicușor la primăria capitalei.
      Să plătească arădenii din bani proprii și pe angajații din primărie, care nu sunt capabili, dar și firmele externe, care fac treaba angajaților plătiți deja.
      E bună logica.

      +1 voturi
      +1
      -1

    Scrie un comentariu

    5 + 1 =

    Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.