luni, 12 mai, 2025

Special Arad Logo

    Opt Biserici maghiare din România, apel comun către credincioși să voteze împotriva extremismului. Mesaj similar și de la un mitropolit BOR

    de Special Arad | 11 mai 2025, 12:26 PM | Naţional | Recomandările editorilor

    13

    Arhiepiscopia Romano-Catolică Alba Iulia, printre semnatari (foto: ziarul Unirea)

    În pragul celui de-al doilea tur al alegerilor prezidenţiale, programat pentru 18 mai, două mesaje importante venite din partea reprezentanţilor cultelor religioase din România atrag atenţia asupra pericolului reprezentat de forţele politice extremiste, potrivit Hotnews.ro. Unul dintre mesaje vine din partea a 8 Biserici maghiare din România, iar altul din partea unui mitropolit al Bisericii Ortodoxe Române.

    Opt biserici maghiare din România semnează un document prin care fac apel împotriva extremismului.

    „România se află în faţa unui moment istoric decisiv”, se arată în apelul semnat de conducătorii cultelor istorice maghiare. Aceştia subliniază că rezultatul scrutinului „va influenţa pe termen lung cadrul statului de drept democratic şi evoluţia condiţiilor sociale, respectarea libertăţii religioase şi a drepturilor comunitare”.

    În acest context, credincioşii sunt chemaţi să susţină „acel candidat la funcţia de preşedinte care respectă drepturile şi valorile tuturor cetăţenilor – inclusiv ale comunităţii noastre –, şi care contribuie la convieţuirea paşnică”, mai arată meajul.

    Semnatarii consideră participarea la vot un „lucru esenţial pentru viitorul comunităţii maghiare”, atât pentru „funcţionarea nestânjenită a Bisericilor” cât şi pentru o „convieţuire paşnică şi egală în drepturi cu fraţii noştri români şi cu ceilalţi concetăţeni”.

    Documentul este semnat de:

    – Arhiepiscopia Romano-Catolică Alba Iulia – arhiepiscop Kovacs Gergely;

    – Episcopia Romano-Catolică Oradea – episcop Bocskei László;

    – Episcopia Romano-Catolică Satu Mare – episcop Schonberger Jenő;

    – Episcopia Romano-Catolică Timişoara – episcop Pal József Csaba;

    – Bisericii Evanghelică Lutherană din România – episcop Adorjani Dezső Zoltán;

    – Eparhiei Reformată din Ardeal – episcop Kolumban Vilmos József;

    – Eparhiei Reformată de pe lângă Piatra Craiului – episcop Bogdan Szabolcs János;

    – Bisericii Unitariană Maghiară – episcop Kovacs István.

    Poziţia reprezentantului BOR

    Pe de altă parte, într-un mesaj prilejuit de Ziua Europei, Mitropolitul Nifon al Târgoviştei, reprezentant al Bisericii Ortodoxe Române, a formulat la rândul său un avertisment clar împotriva curentelor extremiste, fără a face însă referire directă la alegerile prezidenţiale.

    ÎPS Nifon afirmă, citat de HotNews.ro, că „numeroase ideologii extremiste […] copleşesc speranţa şi încrederea multor concetăţeni”, dar le consideră „numai tentaţii ale vremurilor”, ce „se vor spulbera de stânca cea tare a credinţei în Dumnezeu”.

    Mitropolitul subliniază sprijinul Bisericii Ortodoxe pentru „apropierea de valorile europene” şi pentru „unitatea europeană”, precizând că „între a fi român şi a fi european nu există nicio contradicţie”.

     

    Citește și:

    BEC a stabilit ordinea candidaților pe buletinele de vot pentru al doilea tur al alegerilor prezidenţiale 2025

     

    În primul său mesaj duminical, Papa Leon al XIV-lea cere „încetarea războiului”

     

    Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

    Distribuie articolul

    Comentarii

      • Aici e vorba despre biserici, nu despre presă. Iar definiția extremismului, conform Dicționarului Explicativ al Limbii Române înseamnă: „Atitudine, a unor curente, mișcări, persoane politice care, pe baza unor opinii, idei, păreri exagerate, unilaterale, extreme, urmăresc prin măsuri violente sau radicale să impună programul lor”.

        +3 voturi
        +1
        -1
    1. Conform definiției din DEX a extremismului, cine se apropie mai mult de aceasta ?
      AUR sau USR ?
      P.S. RF are dreptate. Eticheta asta cu „extremiștii” a pus-o presa.
      E la fel ca în cazul „pro-europenilor”. Unii nici nu știu cum se scrie corect, dar luptă pentru Europa.

      +4 voturi
      +1
      -1
      • Inchiziția a fost acum sute de ani. Suntem în 2025, cu pretenții de lume civilizată, evoluată…. inclusiv evoluată încât să nu vă adresați unei persoane pe care nu o cunoașteți cu „puișor” și să o trimiteți la „cratiță” doar pentru că are prenume feminin. Toate cele bune și mai puțină ură!

        +1 voturi
        +1
        -1
    2. tocmai, am dat dovada de extremism. dar nu despre extremism e vorba ci despre faptul ca traim in secolul 21 si conform raspunsului tau – sa ignoram istoria. dar doar pe cea catolica si cea evreiasa. pe cea ruseasa, nu.

      pentru ca articolul despre asta e. la fel ca ultimele articole ale specialarad, cele cu tema politica. degeaba va ascundeti dupa gard ca nu merge. obiectivi? al naibii de ne-obiectivi sunteti. ceea ce e trist, pentru voi si viitorul publicatiei.

      si tot nu mi-ai raspuns la intrebare: cine a decis ca AUR / POT / SOS sunt extremisti? ei si reprezentanti lor?

      ca iti spun eu una, poate poate intelegi: 50% din PIB datoriei. asta da extremism.

      +1 voturi
      +1
      -1
    3. Lipseste d-l Tokes Laszlo din lista aia, era cel mai relevant reprezentant al unei „Biserici maghiare”, interesant cum unii iredentisti fac pe altii extremisti in schimb e fascinant cum este interpretata declaratia mitropolitului ortodox, daca cineva crede ca un inalt prelat ortodox va sustine vreodata un candidat care aproba manifestatii LGBT si alte evenimente care in mod exagerat ar putea fi categorisite ca fiind sataniste(recte UNTOLD) acela e intr-o grava eroare.

      0 voturi
      +1
      -1
    4. Am o dilema(chiar mai multe), poate ma lamureste redactia: Exista cetateni de etnie română, germana sau nationalitati conlocuitoare altele decat cea maghiara de religie romano-catolica in Romania?, daca da de ce sunt acestea biserici maghiare? In al doilea rând oare si-au intrebat si enoriasii??? Apelul lor e clar in sprijinul candidatului asa zis proeuropean N. Dan, stiu oare stimatii sacerdoti ca dl Dan nu e credincios??? stiu domnii ca in Franta(care este stindardul proeuropenismului actual prin vocea dl Macron belicosul) conform statisticilor oficiale, peste 8000 de biserici și așezăminte de cult au fost închise dintre care peste 2800 au fost demolate, altele au fost dezafectate și/sau transformate în cluburi, hoteluri, baruri, discoteci… catre asa ceva fac apel preasfintii??? Foarte intrigant

      +1 voturi
      +1
      -1
    5. „Dată fiind situația, alegerile care urmează au o miză pe care cei care l-ar vota și cu două mâini pe George Simion nu au cum să realizeze.
      Fără să realizeze că între ăștia, unul ca Simion sau alții, eventual chiar și altele, se simt ca broasca în mocirlă: sare, țopăie de nerăbdare, orăcăie de zici că nu-i este bine, dar mocirla este elementul lor de viață prin excelență.”
      ***
      „Și pe deasupra treaba acum este mult mai complicată. Cei de dinainte aveau în față interesele diferite pe care trebuiau să le împace astfel încât să iasă și ei bine, cei de acum aproape că nu mai au nimic în față în afară de internet. Internetul care, la modul general, a devenit mintea celor fără minte.”
      ***
      „Limba, de altfel, nu este o problemă, nici măcar gramatica sau ortografia, toată lumea înțelege ce vrea indiferent de text sau imagine. Iar Facebooku’ și TikToku’ sunt deștepte”
      ***
      Cam astea sunt doar câteva dintre părerile unora de prin redacție despre cei care nu susțin ceea ce susțin ei. Adică, pe scurt, susținătorii celuilalt candidat (catalogat extremist) sunt de fapt niște inculți, proști, analfabeți și lista poate continua cu apelative similare.
      Nu mai spunem că media mainstream i-a catalogat pe cei din diaspora (care era bună când îi vota pe băsescu sau werner) ca fiind căpșunari, badante, pleava societății.
      În condițiile astea nu poți să vii cu aere de superioritate, să te rățoiești la cititori și să arăți cu degetul spre alții, catalogându-i drept extremiști, pentru că denotă ipocrizie.
      Cred că extremismul trebuie căutat mai întâi în rendul celor care au lansat „moda” asta prin presă cu scopul de a manipula.
      Sau cum spun americanii: „Before you point your fingers, be sure your hands are clean.”
      ***
      P.S. Apropo de extremism, își mai aduce cineva aminte cum USR a introdus în pandemie așa-zisul certificat verde (care dovedea că ești vaccinat cu schema completă), iar fără el nu puteai face mai nimic ? Nici măcar acces la serviciile medicale nu aveai fără el. Ulterior au încercat și ceva vaccinare obligatorie, fără de care ți se lua dreptul de a munci, dar nu prea le-a ieșit.
      Deci cine sunt cei responsabili cu măsurile radicale, care încercau să-și impună programul ?

      --1 voturi
      +1
      -1

    Scrie un comentariu

    7 + 9 =

    Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.