duminicã, 4 mai, 2025

Special Arad Logo

    „Vot corect” cu multe semne de întrebare: sute de sesizări privind neregulile în ziua alegerilor. O sesizare din ziua votului este din Arad

    (foto: Vot Corect / Facebook)

    Platforma Votcorect.ro este din nou activă în ziua alegerilor, având deja, la ora 14:30, peste o sută de sesizări cu privire la neregulile electorale semnalate din toate colțurile țării și din diaspora. Cele mai multe sesizări vizează continuarea campaniei în ziua votului, dar și tentative de mituire / influențare a alegătorilor sau fotografierea / filmarea buletinului de vot. Una dintre încălcările regulilor este din Arad, astăzi, de ziua votului.

    Platforma votcorect.ro, un proiect al organizației Expert Forum (EFOR), a înregistrat până la această oră un număr semnificativ de sesizări privind neregulile în secțiile de votare din întreaga țară.

    Important: Platforma Votcorect.ro este un instrument independent de monitorizare civică. Pentru sesizări oficiale privind neregulile în procesul electoral, alegătorii trebuie să folosească formularul online pus la dispoziție de Biroul Electoral Central, AICI.

    Tipuri de nereguli semnalate pe votcorect.ro:

    Printre cele mai frecvente nereguli raportate se numără:

    •  Continuarea campaniei în ziua votului / instigare la vot

    •  Fotografierea sau filmarea buletinului de vot, majoritatea postate pe TikTok

    •  Mituirea alegătorilor

    •  Încălcarea votului secret

    Orașele cu cele mai multe sesizări din România:

    Din București (diferite sectoare) sunt cele mai multe sesizări pe votcorect.ro.

    Alte județe cu un număr semnificativ de sesizări includ: Timiș, Cluj, Mehedinți, Sibiu, Alba și Buzău.

    O sesizare despre încălcarea regulilor petrecută în Arad, în ziua votului:

    O sesizare din Arad vizează o postare pe Facebook, astăzi, la ora 11:30, cu scopul de a îndemna persoanele să voteze cu un candidat anume (campanie electorală în ziua votului, ceea este interzisă). Postarea Facebook în cauză se găsește aici și este arhivată aici (în cazul în care se va șterge).

    Conform articolului 108 din Legea nr. 115/2015, este interzisă continuarea propagandei electorale după încheierea campaniei electorale, inclusiv prin lansarea, afișarea sau distribuirea materialelor electorale de orice tip, precum și sfătuirea alegătorilor, în ziua votării, să voteze sau să nu voteze anumite partide politice, alianțe politice, alianțe electorale ori candidați independenți.

    Ministerul Afacerilor Interne (MAI) a clarificat că rețelele de socializare sunt considerate spațiu public, astfel că transmiterea de mesaje electorale prin intermediul acestora în ziua votului este interzisă.

    A doua sesizare este înregistrată ca fiind din Arad (cel care a făcut sesizarea este arădean), dar se referă la un român din Salzburg, Austria. Acesta a fotografiat buletinul de vot după ștampilare și a postat poza pe Facebook, cu mesajul „Numai la dușmanii tari no sa se vadă asa…blestemați veți fi în veci care votati altceva”. Sesizarea are și o captură afișată pe votcorect.ro.

    O a treia sesizare din Arad este de acum câteva zile, din 1 Mai, în care se explică că o persoană a fost sunată la telefon și a fost îndemnată (cu vocea aparentă a unui politician) să voteze cu un anumit candidat. E de precizat că, oficial, campania electorală s-a încheiat în dimineața zilei de 3 mai (ora 7).

    Orașele din străinătate cu cele mai multe sesizări:

    În ceea ce privește diaspora, cele mai multe nereguli semnalate vin din Germania și Belgia, dar și din alte țări europene, precum și o sesizare de pe un alt continent, după cum urmează: Nürnberg, Frankfurt, Berlin, Sigmaringen (Germania), Bruxelles, Turnhout (Belgia), Madrid (Spania), Paris (Franța), Larnaca (Cipru), Canterbury (Marea Britanie), Sydney (Australia) și Mentana (Italia).

    Platforma votcorect.ro permite oricărui cetățean să raporteze în timp real nereguli observate în secțiile de vot, iar sesizările sunt verificate și, în unele cazuri, redirecționate către autorități.

    Situația este în evoluție, iar numărul sesizărilor continuă să crească. Expert Forum a anunțat că va publica un raport complet după închiderea urnelor.

    Vezi toate sesizările de pe votcorect.ro AICI.

    Coaliția Vot Corect – concluzii observare alegeri prezidențiale ora 12:00

    Până la ora 12, Coaliția VotCorect a centralizat o serie de nereguli și incidente semnalate de observatori și cetățeni prin intermediul aplicației Vote Monitor, call center 0800 460 002, care a înregistrat peste 100 de apeluri, și al platformei online www.votcorect.ro, se arată într-un comunicat publicat recent pe votcorect.ro.

    „Cele mai multe sesizări sunt legate de continuarea campaniei electorale, postarea buletinelor de vot cu opțiunea electorală (numeroase plângeri transmise prin portalul votcorect.ro), precum și probleme organizatorice în secțiile de votare, inclusiv urne sau sigilii necorespunzătoare. Cele mai multe întrebări formulate de alegători la serviciul call center sunt legate de urna specială, de documentele cu care pot vota sau de anumite nereguli legate de organizarea procesului în secțiile de votare.

    În câteva cazuri din București, observatorii ne-au transmis că au fost legitimați de jandarmi/poliție, iar membrii birourilor electorale sau forțele de ordine au cerut să le fotografieze documentele de identitate. Observatori din județul Ilfov (Glina, 1 Decembrie și Copăceni) ne-au comunicat că au fost întrebați de forțele de ordine ce organizație i-a acreditat, întrucât trebuie să raporteze mai departe – această procedură nu este reglementată nicăieri. Legitimarea observatorilor de către forțele de ordine, inclusiv la cererea președinților de secție, fără un motiv întemeiat și în afara cadrului legal, este abuzivă. Solicităm tuturor instituțiilor implicate să se abțină de la astfel de acțiuni, deoarece aceste proceduri nu sunt reglementate de legislația electorală și pot fi intimidante pentru observatori.

    Vot Corect a primit sesizări legate de două cazuri în care s-au făcut live-uri Tik Tok – unul în secția 134 (Curtea de Argeș) și unul de la colegiul Aurel Vlaicu din Sectorul 1, București. În primul caz, reprezentantul AUR a făcut live din secția votare, iar filmarea a fost oprită după ce echipa Vot Corect a sesizat BEJ Argeș. În al doilea caz, un alegător a făcut live din holul liceului, a filmat alegătorii și a continuat campania electorală în favoarea AUR. Am sesizat birourile de circumscripție cu privire la aceste acţiuni care pot încălca legislația privind datele personale, pot intimida alegătorii şi reprezintă continuarea campaniei în ziua alegerilor.

    Potrivit datelor colectate prin aplicaţia VoteMonitor, deschiderea secţiilor a fost evaluată pozitiv (bună sau foarte bună) în peste 99% din cele peste 250 de secţii observate, inclusiv în zilele de vineri şi sâmbătă în străinătate. În două cazuri, observatorii au semnalat prezenţa unor persoane neautorizate la deschidere. Cu excepţia a două secţii care s-au deschis înainte de ora 7:00, toate secţiile observate s-au deschis la timp.

    Până la ora 12:00 observatorii Vot Corect au vizitat aproximativ 400 de secţii de votare, în care desfăşurarea votării a fost evaluată ca foarte bună în 83,1% din cazuri şi ca bună în 16,1%. Observatorii au semnalat aglomeraţie la 9% din secţiile vizitate şi atmosferă tensionată în 3%. Persoane neautorizate au fost prezente în 2% din secţiile observate. În 42 dintre secţiile vizitate (aproximativ 11%) observatorii au considerat că alegătorii nu au înţeles foarte bine procedurile de votare. În mod regretabil, 18,5% dintre secţiile vizitate nu sunt accesibile pentru persoanele cu dizabilităţi” – se arată în comunicat.

    Luni, 5 mai, membrii Vot Corect vor prezenta concluziile campaniei de observare a alegerilor, începând cu ora 13. Prezentarea va putea fi urmărită aici sau pe pagina Facebook Expert Forum.

    Coaliția VotCorect își continuă monitorizarea și încurajează cetățenii să raporteze orice nereguli la 0800 460 002 sau pe platforma www.votcorect.ro. Coaliția Vot Corect este formată din Expert Forum, Centrul pentru Resurse Civice, Civica, Centrul pentru Studiul Democrației, Rădăuțiul Civic, Observatorul Electoral, Federația Asociațiilor Studenților în Drept din România și Code for Romania. Pentru observarea procesului electoral în Republica Moldova, Vot Corect colaborează cu Asociația Promolex.

    Citește și:

    🔴 Alegerile prezidențiale 2025 – Prezența la vot, în țară și la Arad, la ora 14:00

    Fotografierea sau filmarea buletinului de vot este interzisă

    Procedura de raportare a unor persoane decedate prezente pe listele electorale

    Moneasa, cea mai mare prezență la vot la orele amiezii. Situația din județul Arad

    Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

    Distribuie articolul

    Scrie un comentariu

    0 + 4 =

    Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.