Incendii și acordarea asistenței medicale. Misiunile pompierilor și ale SMURD din weekend





57 de solicitări pentru acordare asistenței medicale, patru incendii și alte trei situații în sprijinul comunității, sunt misiunile la care au intervenit echipajele ISU Arad la sfârșitul săptămânii trecute.
Toate cele patru incendii – care au avut loc în Sânmartin și municipiul Arad – s-au produs la vegetație uscată și deșeuri menajere.
„În acest sfârșit de săptămână, 25-27 aprilie, pompierii militari au acționat pentru gestionarea optimă a celor 64 situații de urgență produse la nivelul județului Arad. Cele mai multe intervenții au constat în acordarea asistenței medicale, echipajele SMURD intervenind la 57 de solicitări.
Totodată, salvatorii au acționat pentru stingerea a patru incendii, precum și în alte trei situații în sprijinul comunităților, cum ar fi: deblocarea persoanelor, asigurarea măsurilor de prevenire și stingere a incendiilor și asanarea teritoriului de muniție.
Cele patru incendii din acest sfârșit de săptămână au fost înregistrate la vegetație uscată și deșeuri menajere, în localitățile Sânmartin și municipiul Arad. Incendiile au fost stinse prompt, fără a se înregistra victime, iar suprafața totală de teren afectată a fost de aproximativ 300 metri pătrați.
Potrivit standardelor privind bunele condiții agricole și de mediu ale terenurilor, arderea vegetației uscate și a resturilor vegetale este interzisă.
În cazul unor astfel de incendii, flăcările se pot extinde rapid pe suprafețe foarte mari, iar pompierii depun un efort considerabil pentru a opri propagarea arderii. În condiții de vânt puternic sau temperaturi ridicate, incendiile de vegetație uscată pot deveni și mai periculoase dacă în zona terenurilor afectate se află locuințe, păduri etc.
Cetățenii trebuie să respecte prevederile Ordonanței de Urgență nr. 195 din 2005 privind protecția mediului, cu modificările și completările ulterioare. Conform acestui act normativ, proprietarii și deținătorii de terenuri, cu sau fără titlu, au obligația de a nu arde și de a preveni arderea miriștilor, turbăriilor, litierelor pădurii, stufului, tufărișurilor sau vegetației ierboase.
Nerespectarea acestor prevederi legale constituie contravenție și se sancționează cu amendă de la 7.500 lei la 15.000 lei pentru persoanele fizice, iar pentru persoanele juridice, de la 50.000 lei la 100.000 lei”, a transmis ISU Arad.
Comentariile portalului
@Niro - La baza sistemului legislativ din țările democratice stă principiul „ceea ce nu este interzis, este permis”. Tocmai afirmați că sunt „zone verzi nereglementate”, din care rezultă că (...)
Păi cam 80% din tinerii care merg la școală în România înțeleg limba engleză din clasa a 5-a de când au primit primul telefon celular. Dacă nu (...)
Nu înțeleg cum își permit asociațiile astea să reglementeze ei de capul lor, peste primărie, zone inundabile ca fiind parcuri, când nu există nici o lege (...)