S-au pus bazele „ambasadorilor excelenței”





Universitatea „Aurel Vlaicu” din Arad, Inspectoratul Școlar Județean, directorii de școli și licee din municipiu și județ au stabilit joi, în cadrul dialogului deschis provocat de Conferinţa dedicată excelenţei în educaţie, faptul că la baza excelenţei stă, trebuie să stea cuvântul împreună şi că fiecare dintre cei care formează comunităţile mediului universitar de stat și preuniversitar pot deveni, trebuie să devină ambasadorii excelenței.
Întrunirea, care a reconfirmat necesitatea unei extrem de strânse colaborări instituționale a fost găzduită de Primăria Municipiului Arad, în Sala Ferdinand, l-a avut ca reprezentant al administrației pe prefectul Mihai Paşca, care şi-a asumat mai apoi şi rolul de moderator al dialogului, ca piloni ai dialogului pe rectorul Universităţii „Aurel Vlaicu” din Arad (UAV), conf.univ.dr. Teodor Florin Cilan şi prorectorul conf.univ.dr. Ovidiu Florin Toderici, şi drept coordonator al întregului demers pe prof.univ Lizica Mihuţ, din partea Asociaţiei „Susţinem excelenţa”.
Pe buzele tuturor, privită mai degrabă ca un ideal, ca un lucru greu de atins, excelenţa a fost vedeta discuţiei, fiecare dintre vorbitori indicând locul pe care aceasta trebuie să îl ocupe în societatea actuală.
Despre tainele excelenţei şi unde îi e locul în educaţie
A dat tonul discuțiilor despre ce înseamnă excelență, unde o găsim și cât trebuie să luptăm pentru a o atinge liderul Asociaţiei „Susţinem excelenţa”, care a amintit şi despre succesul universităţii de stat din Arad care a primit anul acesta grad de încredere ridicat, un calificativ pe care universitatea nu l-a mai obţinut de dinainte de anul 2000, despre legătura strânsă pe care prorectorul UAV o are cu mediul preuniversitar şi despre calităţile de necontestat de manager ale inspectorului şcolar judeţean.
„Pronunț mai greu cuvântul excelență pentru că îl văd undeva foarte sus, pentru că e greu de atins, pentru că după excelență alergăm toată viața. Dar vorbim, de fapt, despre excelență doar când performanța beneficiază celor mulți. Dvs. sunteți cei care construiți caractere, ridicați oameni, formați indivizi, îi puneți pe drumul excelenţei, oameni care la rândul lor vor visa la excelenţă. De pe urma educației vom beneficia cu toții”, a deschis dialogul prefectul Mihai Pașca.
„Excelența în educație începe cu calitatea actului educațional. Profesorii noștri sunt arhitecții viitorului. Dar excelența nu se limitează la rezultate academice. Performanțele la examene, premiile obținute la olimpiade și concursuri sunt doar o parte a succesului. Adevărata excelență constă în formarea unor tineri care știu să gândească critic, care știu să lucreze în echipă și să își exprime ideile cu claritate și curaj”, a continuat, subliniind rolul esenţial al învăţământului preuniversitar în drumul spre excelență, inspectorul şcolar general, Marius Gondor.
„Excelent e unul dintre cuvintele care, în limba română, nu are grad de comparație. E cuvântul pe care, dacă îl așezi lângă orice substantiv sau verb, definește perfecțiunea, plinătatea. Nu-i lipsește nimic acelui lucru sau acelei acțiuni. Nu mai e nimic de adăugat. E pur și simplu perfect. Numai că excelența în educație este și va fi întotdeauna meritul celor implicați în acest sistem. Calitatea învățământului pornește de la calitatea oamenilor, a cadrelor didactice, a celor care muncesc pentru a avea o bază materială excepțională, a celor care îi susțin și sprijină dezvoltarea.
Acei oameni sunteți dumneavoastră, domnilor directori și profesori ce reprezentați învățământul preuniversitar, sunteți dumneavoastră cei care conduceți acest județ și oraș, suntem noi cei care reprezentăm sistemul universitar”, a punctat rectorul UAV, Teodor Clian.
Chemaţi să devină ambasadorii învăţământului superior
Ovidiu Toderici a folosit ocazia pentru a lansa o invitație tuturor directorilor prezenți să devină „parte a universității noastre, AMBASADORII UAV, cel mai înalt rang în lumea diplomatică care presupune o relație de încredere, de respect reciproc”, indicând motivele pentru care profesorii pot avea încredere şi pot susţine Universitatea „Aurel Vlaicu” din Arad, „singura instituție de învățământ superior de stat din Arad, un motiv de mândrie care are, în acest moment, 9 facultăți cu 35 de specializări”.
Prorectorul a punctat, totodată, cele 7 argumente fundamentale ce pot susține orice recomandare făcută unor tineri aflați în fața deciziei de a alege instituția în care să-și continue studiile superioare, primul fiind chiar faptul că vor fi parte din comunitatea unei universități care a primit cel mai înalt calificativ atribuit de ARACIS, prin vot în unanimitate, o garanție a calităţii universității.
Cât de lung e drumul până la excelenţă?
Dialogul cu directorii de şcoli a indicat faptul că drumul până la excelență e lung, cu multe poticneli și cu multe probleme, uneori aproape imposibil de surmontat, dar că împreună, prin colaborare, cu determinarea specifică celor care țintesc performanța, acesta poate trece dincolo de bariera viselor.
La finalul evenimentului, pe care participanţii l-au văzut ca începutul unei serii de dialoguri despre educaţie, lidership, viziune, invitații au sumarizat ideile, punctând faptul că „excelența se câștigă. Nu se moștenește, nu poate fi primită cadou, ci se obține prin implicare, efort și se păstrează, întotdeauna, prin muncă”.
Citeşte şi:
Teodor Cilan: „Universitatea Aurel Vlaicu din Arad a primit GRAD DE ÎNCREDERE RIDICAT!”
Comentariile portalului
Cât de prost să fii să nu înțelegi nici în ”al 9-lea” cea că rampele sunt ale primăriei și Retim joacă cum le cântă ei. Proiectul “ (...)
Cum masa sa opresti apa calda toata ziua??? Opriti-o noaptea mizeriilor. Sau nu vreti sa platiti spor de noapte muncitorilor???
Si-o merita. Sunt mega nesimtiti majoritatea motociclistilor. Frustrati hormonal. Sigur ne umezim tot cand ii vedem si auzim cum ambaleaza motoarele cu toba taiata.