Deficit de polițiști de 20% în IPJ Arad, în condițiile în care 60-70% din infracționalitate este comisă în municipiu





Deficitul de polițiști în IPJ Arad este de aproximativ 20 % la această oră, în condițiile în care 60-70% din infracționalitatea comisă în județ are loc în municipiu. Structura unde se resimte cel mai tare deficitul de polițiști și unde este și cea mai mare nevoie de ei este Ordinea Publică.
Câți polițiști s-au pensionat în 2024 de la IPJ Arad și câți au venit pe locurile lăsate libere? Cum se asigură un serviciul polițienesc permanent în condițiile acestui deficit de personal și cum se va mai face prevenire în aceste condiții?
Chestorul Dan Stoicănescu, șeful IPJ Arad, a explicat în cadrul unei conferințe de presă susținută astăzi, în care a prezentat bilanțul instituției pe anul 2024, că a făcut un calcul din care a reieșit că numărul polițiștilor care au părăsit instituția anul trecut este același cu numărul celor nou veniți, acesta explicând și cum va fi asigurat serviciul polițienesc în condițiile deficitului de personal.
„Am calculat câți polițiști au plecat de la IPJ Arad și câți au venit și am constatat că suntem pe zero. Au plecat 76 și au venit 76. Sigur că în această categorie sunt ofițeri, agenții și personal contractual.
Cea mai mare lipsă de personal se regăsește în stradă. Zona de ordine publică este și structura cea mai mare din punct de vedere numeric și acolo sunt și cele mai multe funcții libere și acolo am avea nevoie de tineri care să vină să-și desfășoare activitatea.
Cel mai mare deficit de personal este în municipiu pentru că structurile de poliție din orașele mai mici, cum ar fi de exemplu Pâncota, Sântana, Curticiul, statul de funcții prevede un număr mic de polițiști, undeva până în 20. Și acolo, pentru a exista serviciu polițienesc permanent, trebuie să acoperi cam toate funcțiile pe care le ai, pentru că dacă nu acoperim toate funcțiile libere, colegii de acolo nu vor putea să asigure serviciul polițienesc. În jur de 20 % este deficitul general pe inspectorat, iar acesta este dat de municipiu.
În ceea ce privește resursa umană pe care am primit-o din școală, la fiecare repartiție, noi am urmărit să avem suficient polițiști care să asigure serviciul polițienesc pe întreaga rază a județului. În mod sigur am avea nevoie de mai mulți polițiști în municipiu, pentru că 60-70 % din infracționalitatea din județul Arad este comisă în municipiu, dar în același timp trebuie să ținem cont de faptul că nu putem să nu asigurăm serviciul polițienesc la ultimul sat, ultima comuna cea mai îndepărtată sau cea mai depopulată din județ, motiv pentru care aceasta a fost prioritatea. În acest moment, lucrurile sunt așezate din punct de vedere al județului, cu mici excepții, fiecare structură are suficiente resurse să-și desfășoare activitatea, să asigure un serviciu polițienesc la standarde. Următoarele generații de polițiștii de ordine publică vor merge cu precădere în municipiu”, a explicat șeful IPJ Arad.
Și cum să faci prevenire în atare condiții? Chestorul Dan Stoicănescu spune că „nu își trebuie mulți oameni ca să faci prevenire. Trebuie doar să identifici cauzele și să ai campanii foarte bine țintite pe categorii de persoane și pe categorii de cauze generatoare”.
Citește și:
Comentariile portalului
Odihna vesnica !!
Deci, infradtructura orașului e legată de sărbătorile religioase!?
Imi cer scuze,poate gresesc ,fara sa tin partea soferului si facand abstractie de functie,din video nu vad cu ce a gresit omul? Se pregateste sa intre in locul (...)