Un nor de praf din Sahara s-a abătut peste Arad





O echipă de cercetători a monitorizat un nor de praf saharian format după o puternică furtună în deșert și care a trecut peste țara noastră.
Potrivit specialiștilor, norul de praf a fost generat de o furtună care a avut loc la finalul lunii martie în deșertul Sahara, iar cicloanele l-au adus înspre Europa.
În același timp cercetătorii susțin că fenomenele de acest gen afectează sănătatea oamenilor, siguranța aviației și funcționarea instalațiilor de valorificarea a energiei solare.
Norul de praf a provocat deja o ploaie murdară la Granada (Spania), a oprit mai multe curse aeriene în Marea Britanie, iar stația de la Garmisch (Germania) a măsurat concentrații ridicate de praf în aer.
Specialiștii susțin că norul de praf a ajuns și asupra României, implicit și asupra Aradului, în seara de 4 aprilie.
„In acest context, Laboratorul multifunctional din cadrul Centrului de Cercetare pentru Masini si Echipamente Termice, Transporturi si Combaterea Poluarii, impreuna cu partenerii nostri, a intreprins studii preliminare si au pus in evidenta stadiile incipiente de evolutie ale intruziunii de praf la nivelul Timisoarei, respectiv la nivel national. Datele noastre sunt complementare celor obtinute prin satelit. S-au pus in evidenta, la inceputul exercitiului, particule de praf de origine continentala (sahariana) la altitudini cuprinse intre 2 si 5 km, avand concentratii estimate la 40 micrograme/m3. In perioada investigata, au fost observati, de asemenea, nori cirus la altitudini de 9-10 km, iar alte formatiuni noroase in formare au fost identificate la altitudini de 1.5-2 km. In ziua de maxim, s-a identificat un strat de praf la 4-5 km altitudine (concentratii de pana la 60 µg/m3) si prezenta unor nori formati, la altitudine joasa, care au impiedicat apoi urmarirea fenomenului in detaliu. Astfel, maximul fluxului de particule estimat pentru ziua de vineri dupa-masa si sambata, 04.04-05.04.2014, nu a fost atins, fenomenul fiind mult mai redus fata de anvergura prognozata de modelele internationale. Monitorizarea cu instrumentele standard ale laboratorului, in puncte si la sol, aceditat RENAR, au aratat ca nu s-au depasit limitele maxim admise, nici la specia PM (particule de 10 si 2.5 microni), nici la Nox, SO2, CO, O3”, spun reprezentantii Universitatii Politehnica Timisoara, citați de către cei de la opiniatimisoarei.ro.
Comentariile portalului
Aha, dacă realizarilee sunt în funcție de datele dan biblie, probabil că autostrăzile se vor face până la apoca lipsă! Aia mare, sau mică, nu mai contează...
Poate nu ar strica să vă documentați ceva mai atent. Veți putea observa că procesiunile ortodoxe legate sau inspirate din viața lui Iisus (deci, inclusiv drumul crucii) (...)
Sa-mi spuna cineva de ce acesti calugari copiaza Via Dolorosa de la Romano Catolici. Biserica Ortodoxa nu are " Drumul Crucii" inclus in randuiala bisericeasca . In nici o carte de cult (...)