Pentru prima dată la Arad! Excelența sa Manika Jain, ambasadoarea Indiei, în căutarea oportunităților de parteneriat cu mediul de afaceri arădean





Este pentru prima dată când Aradul primește vizita unui ambasador al Indiei, iar astăzi Excelența sa Manika Jain a făcut una amplă, în care a purtat discuții cu autoritățile locale și mediul de afaceri arădean, în vederea stabilirii unui parteneriat cu accent pe economie și educație.
Deplasarea în județul Arad a fost realizată la solicitarea Excelenței sale, prin intermedierea Camerei de Comerț din București. Astfel, după o vizită la Consiliul Județean și la Primăria Arad, ultima întâlnire a fost de tip „masă rotundă” la Camera de Comerț, Industrie și Agricultură a județului Arad, acolo unde președintele Gheorghe Seculici a intermediat discuții cu reprezentanți ai celor două universități, respectiv cu reprezentanți ai diferitelor firme, fabrici, zonei libere, dar și din partea unei bănci.
Înainte de a dezbate oportunitățile de investiții în județ, respectiv elementele cheie care fac Aradul atractiv pentru cetățenii indieni care și-ar dori să vină să studieze sau să lucreze aici, Excelența sa Manika Jain, ambasadoarea Indiei în România și Mahesh Chand, vicepreședintele pe Comerț din cadrul Ambasadei, au făcut o prezentare cu situația economică în plină ascensiune a Indiei.
Astfel, aflăm că India este la ora actuală a cincea economie din lume, respectiv a treia când vine vorba de exporturi. India a devenit atractivă pentru investiții, datorită reformelor recente realizate de prim ministrul Narendra Modi. De asemenea, India este a treia țară din lume la numărul de start up-uri. Este al doilea producător din lume de telefoane mobile, de oțel și aluminiu. De asemenea, este o prezență importantă pe piața farmaceutică și IT.
În Europa, India are exporturi de 98 miliarde de dolari, fiind în prezent purtate negocieri pentru încă un tratat comercial. România are relații economice cu India deja de 75 de ani. Cumulat, pe perioada 2000- 2024, investițiile din România făcute în India însumează 13 miliarde de dolari, iar investiții directe din India în România, pe aceeași perioadă, de 46 miliarde de dolari. Sectoarele cele mai importante sunt IT, infrastructură, industrie automotive, textile, respectiv produse farmaceutice și medicale.
Județul Arad are 9 firme cu capital indian și circa 400 indieni angajați ori studenți
Înainte de 1989, Aradul exporta către India vagoane, prin fabrica Astra Vagoane. Deși acest parteneriat economic s-a încheiat după Revoluție, județul nostru continuă să aibă diferite legături cu India, chiar dacă de o amploare mai mică.
În ultima perioadă, Universitatea „Vasile Goldiș” are studenți indieni mai ales la Facultatea de Medicină (doi medici de la Spitalul Județean sunt indieni). De asemenea, Universitatea „Aurel Vlaicu” a avut anul trecut o deplasare în India, iar acum este interesată de colaborări educaționale.
Anumite firme din Arad, în mod deosebit cele de automotive, ori în construcții, au personal angajat din India. Deși nu în număr atât de mare ca cetățenii non-UE, precum cei din Nepal, Pakistan ori Sri Lanka, datele arată că în jur de 300-400 de indieni trăiesc și muncesc la ora actuală în județul nostru.
La întâlnirea de la Camera de Comerț, au fost în sală și doi tineri indieni care au sosit inițial pentru a munci ca electricieni, în 2019, dar care au fost ambițioși și au reușit, din 2023, să își deschidă un magazin în municipiu, specializat pe condimente specifice mâncărurilor indiene. Acum, pe lângă compatrioții lor, de la magazin își fac cumpărăturile și arădenii, dar fac comenzi și diferite restaurante, dintre care și cel cu specific indian din Timișoara.
Un an de proceduri pentru dreptul la doi ani de muncă
Cei doi tineri au povestit că pentru un indian care dorește să vină să lucreze în România, procedurile sunt dificile, iar un reprezentant al unei firme de recrutare de forță de muncă non-UE a explicat că procedurile au devenit chiar mai dificile în ultimii ani, din cauza portalului online de Emigrări.
Procedura pentru ca un indian să poată fi angajat durează astfel aproape un an de zile: mai întâi durează 4, 5 luni până se obține permisul din India, de la serviciul de emigrare, după care persoana interesată trebuie să se deplaseze la Ambasada României la New Delhi pentru obținerea vizei, pentru a cărei emitere mai trebuie să aștepte încă 4 – 5 luni.
Apoi, urmează procedura propriu-zisă pentru obținerea permisului de muncă, pentru care trebuie să se achite și o taxă de 140 euro de persoană și 214 lei de persoană. Odată finalizate aceste proceduri, permisul de muncă se obține pentru o perioadă de 2 ani, cu posibilitatea de prelungire dacă firma din România care îl angajează dorește să continue colaborarea.
La fel ca în alte județe din țară, și județul Arad este într-o permanentă căutare de forță de muncă, fiind tot mai greu de găsit personal disponibil din populația proprie. Angajații indieni sunt apreciați pentru silința cu care își realizează îndatoririle fișei postului, respectiv pentru bunul simț, lipsa consumului de alcool ș.a.
Se lucrează la un tratat între Guvernul indian și cel român care să faciliteze mobilitatea
India caută să își sporească relațiile economice cu România, Excelența sa Manika Jain, ambasadoarea Indiei în România, pornind în această lună într-un turneu de networking, început la Brașov, continuat la Prahova, la Sibiu, iar acum la Arad, după care ar urma și Timișoara.
Președintele Gheorghe Seculici a afirmat că dintre toate delegațiile primite de-a lungul timpului, a fost cu adevărat impresionat de dedicarea ambasadoarei, fiind de părere că este printre cei mai deschiși și dedicați în dorința de a stabili o reală colaborare.
„Am primit astăzi vizita doamnei ambasador al Indiei, împreună cu secretarul economic, la o solicitare a Camerei de Comerț (din capitală, n.red.), iar întâlnirea de astăzi, în afară de întâlnirile de la Camera de Comerț, a mai fost la Consiliul Județean și Primărie, iar acum cu câțiva reprezentanți ai mediului de afaceri, respectiv reprezentanții celor mai puternice societăți din Arad care fac comerț și cu India printre altele. Întâlnirea de astăzi a fost de a deschide cât mai larg piața și pentru investitorii indieni în această zonă, încercând să le prezentăm toate oportunitățile și facilitățile pe care le are zona Aradului și, de asemenea, doamna ambasadoare ne-a prezentat oportunitățile colaborării cu reprezentanți ai mediului de afaceri din India”, a spus președintele Camerei de Comerț Arad, Gheorghe Seculici.
„Aradul este un județ minunat. Mi-a plăcut mai ales piața centrală (din municipiu, n.red.), clădirile au o personalitate distinctă și o arhitectură superbă. Dar mai presus de orice, oamenii de aici sunt minunați. Toți pe care i-am întâlnit sunt călduroși și deschiși, așa că simt că există potențial care trebuie explorat. Ne gândim să avem întâlniri între camerele de comerț, pentru a avea o cooperare economică mai bună între India și județ.
În ceea ce privește investițiile care ar urma să se facă, e încă prea devreme să mă pronunț, sunt anumite domenii la care India excelează, să vedem care sunt sectoarele care să aducă un beneficiu mutual. Există și interes ca indienii să vină aici să lucreze, sunt mai multe companii interesate, dintre care chiar și cele prezente astăzi aici. De asemenea, Guvernul indian încearcă să realizeze un tratat de migrație și mobilitate cu Guvernul român, astfel încât să fie mai facil pentru cei interesați să vină să lucreze aici”, a spus Excelența sa Manika Jain, ambasadoarea Indiei în România.
Citește și:
Fonduri PNRR, panouri solare pentru locuințe. Noul termen pentru depunerea dosarelor
Comentariile portalului
Daca antrenorul echipei(nu spun care) ar avea curajul sa revina in Arad,ar trebui intampinat cu oua clocite si cu rosii rascoapte(greu de gasit acum,de altfel ca (...)
Rețeta cristică. Din păcate farmaciile nu mai onorează cam demult așa ceva.
În ce cupă europeană va juca FCC Arad ?