sâmbãtã, 19 aprilie, 2025

Special Arad Logo

    Mark Zuckerberg oprește programul de verificare al veridicității informațiilor pe Facebook

    de Raluca Medeleanu | 9 ianuarie 2025, 10:26 AM | Social Media | Topic special

    0

    CEO-ul Meta, Mark Zuckerberg, a declarat marți că Facebook, Instagram și Threads își vor încheia programul de verificare a faptelor, urmând să fie înlocuit cu un sistem bazat pe interacțiunea comunității, similar cu cel folosit de Elon Musk pe platforma X (fost Twitter).

    Zuckerberg a motivat decizia prin prisma rezultatului alegerilor prezidențiale din SUA din 2024, numindu-l „un punct de răsturnare culturală către, încă o dată, prioritizarea exprimării”.

    Zuckerberg a făcut anunțul într-un videoclip. „Vom scăpa de verificatorii de conținut și îi vom înlocui cu note comunitare similare cu cele ale X, începând din S.U.A.”, a explicat el.

    Schimbările vor afecta platformele Meta Facebook și Instagram – care au miliarde de utilizatori – precum și Threads. Sistemele puse în aplicare pentru a-și modera platformele fac prea multe greșeli, a declarat Zuckerberg.

    Meta și-a introdus programul de verificare a faptelor (fact-checking) în 2016, ca parte a unui efort de a reduce dezinformarea. Inițiativa a fost lansată ca răspuns la criticile legate de rolul Facebook în răspândirea fake news în timpul alegerilor prezidențiale din SUA din 2016. O declarație din 2023 a reprezentanților Meta indica faptul că programul de verificare a faptelor (fact-checking) „s-a extins pentru a include aproape 100 de organizații care lucrează în peste 60 de limbi la nivel global”.

    „Community trust” versus „Fact-checking

    Meta intenționează să continue să modereze conținutul legat de droguri, terorism, exploatare a copiilor, fraude și escrocherii, după cum susține Joel Kaplan, directorul pentru afaceri globale al Meta și succesorul lui Clegg, într-o declarație pe site-ul Meta. Potrivit comunicatului, echipa Facebook de moderare a conținutului de încredere și siguranță se mută din California în Texas și în alte locații din SUA.

    Kaplan a mai spus că încurajarea utilizatorilor să modereze eficient platformele de social media ale Meta ar trebui să aducă un beneficiu conținutului acestuia.

    Practic, verificarea conținutului nu va mai fi realizat de către specialiștii unor organizații nonguvernamentale specializate pe depistarea fake news, ci direct de către utilizatorii logați pe platforme.

    „Am văzut că această abordare funcționează pe X – unde își încurajează comunitatea să decidă când postările sunt potențial înșelătoare și au nevoie de mai mult context, iar oamenii care au o gamă variată de perspective decid ce fel de conținut este util pentru alți utilizatori să vadă.” a scris Kaplan „Credem că aceasta ar putea fi o modalitate mai bună de a ne îndeplini intenția inițială de a oferi oamenilor informații despre ceea ce văd – și una care este mai puțin predispusă la părtinire”.

    Meta a spus că va implementa abordarea „Community Notes” în următoarele două luni și va continua să o îmbunătățească pe parcursul anului. Astfel, conținutul pe care utilizatorii l-au verificat nu va mai fi ascuns, ci va include ceea ce Kaplan a numit „o notare mult mai puțin invazivă” care va îndruma oamenii către informații suplimentare postărilor.

    (Text tradus de pe cbsnews.com)

    Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

    Distribuie articolul

    Scrie un comentariu

    4 + 7 =

    Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.