sâmbãtã, 19 aprilie, 2025

Special Arad Logo

    Compania de Apă și Consiliul Județean, proiect pentru rezolvarea crizei de apă din zona Bocsig

    de Raluca Medeleanu | 15 octombrie 2024, 3:33 PM | Administraţie | Recomandările editorilor | Știri Arad

    1

    Consiliul Județean Arad și Compania de Apă vor realiza un proiect menit să rezolve problema crizei de apă cu care se confruntă zona Bocsig mai ales vara. Momentan se lucrează la faza de documentație, însă lucrările propriu-zise ar urma să fie duse la sfârșit până vara viitoare.

    Verile sunt dificile pentru locuitorii din Bocsig și satele aparținătoare, întrucât lipsa presiunii la apă ridică reale probleme. De câțiva ani, apa le-a fost din această cauză raționalizată pentru doar câteva ore pe zi pe perioada estivală. Situația a fost cu adevărat critică vara aceasta, fiind cu temperaturi foarte ridicate și secetă.

    Un proiect care să rezolve debitul apei este astfel unul imperios necesar și el este acum la faza de întocmire a documentației, preconizându-se ca să se concretizeze în viitorul apropiat. Directorul Companiei de Apă Arad a explicat pentru Special Arad că, până în decembrie 2024, se va realiza încă un foraj pe lângă cele 4 existente la Bocsig, lucrările fiind estimat la 80-90.000 lei, iar anul viitor ar urma să se facă încă un rezervor de apă, chiar lângă cel existent.

    „Noi acolo în zonă dăm apă pentru Bocsig, Hășmaș, Archiș, Beliu și Craiva, iar rezervorul de acolo e de 500 mc. E necesar încă unul, dar ca să îl facem ne trebuie teren lângă, pentru ca ele să comunice între ele. Așa am discutat cu cei de la Consiliul Județean, ei vor expropria un teren lângă actualul rezervor, iar Primaria Boscig a cedat terenul lor, la 300 m de uzina de apă din Bocsig, unde facem încă un foraj pe lânga cele patru. Apoi, lucrările pentru rezervor vor fi scoase la licitație și va fi făcut obligatoriu anul viitor, ca să nu mai prindem încă o vară ca vara care a fost”, a spus directorul Vasile Borha de la Compania de Apă Arad

    Pentru a rezolva proprietatea terenurilor menționate, consilierii județeni au aprobat în ședința de astăzi, 15 octombrie, preluarea terenului  din proprietatea Primăriei Bocsig de către Consiliul Județean, iar în viitorul apropiat urmează să se realizeze și exproprierea pentru acea parcelă de teren, de la o persoană fizică, iar cele două terenuri vor fi puse apoi la dispoziția Companiei de Apă Arad, în vederea realizării proiectului.

    Directorul Borha ne-a declarat că, la prețurile actuale, rezervorul cel nou este estimat să coste 3 milioane de lei.

    Președintele Consiliului Județean ne-a declarat că sumele necesare proiectului urmează să fie suportate de Consiliul Județean, instituția urmând să își recupereze investiția prin redevența plătită de Compania de Apă.

    „Pe lângă faptul că de aici se alimentează aceste localități, e un obicei al locului ca vara oamenii să-și ude grădinile cu apa de la companie. Cei de la Compania de Apă nu cred că e normal să iei apă tratată și să stropești grădina, dar omul plătește apa, el poate să facă ce vrea cu ea… Noi, de la Consiliul Județean, avem dreptul să investim acolo, pentru că genul acesta de investiții deservesc mai multe localități. Facem investiția, o punem la dispoziție operatorului (Compania de Apă Arad, n.red.), iar el plătește o redevență, ca o chirie cum ar fi, iar banii îi recuperăm din investiție. Nu am fi putut face investiția punctual pentru o localitate, acolo trebuie să intervină Primăria care trebuie să fie proprietarul rețelelor și a tot ce înseamnă operarea de apă și canal. Dar aici, fiind o lucrare care deservește mai multe localități, o putem prelua la Consiliul Județean. Dar Compania de Apă trebuie să-mi predea terenul și să îmi procure documentația tehnică, pentru a ști câți bani să alocăm”, a explicat pentru Special Arad Iustin Cionca, președintele Consiliului Județean Arad.

     

    Citește și: Cadavrul unui cioban din Seleuș, găsit după câteva zile pe un teren agricol în extravilanul comunei Bocsig · Special Arad

     

     

    Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

    Distribuie articolul

    Comentarii

    1. Pe lângă ca nu e potabilă mai și mint lumea, cine are fântâni forate udă din fântână, ăștia asa vorbesc de parca acolo ar trai milionari.
      In secolul în care trăim în zonele civilizate apa se tratează printr-un proces de ozonificare nu clorinare care e mai nociva dar de unde să știe Cionca și Borha asemenea subtilități.

      +3 voturi
      +1
      -1

    Scrie un comentariu

    4 + 8 =

    Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.