luni, 21 aprilie, 2025

Special Arad Logo

    Vor fi evaluate performanțele administratorilor celor 5 întreprinderi publice subordonate Consiliului Local Municipal Arad

    de Raluca Medeleanu | 23 septembrie 2024, 11:58 AM | Administraţie | Topic special

    4

    Consilierii vor aproba un proiect de hotărâre ce prevede stabilirea criteriilor prin care vor fi evaluate performanțele administratorilor întreprinderilor publice aflate în subordinea Consiliului Local Municipal (CLM) Arad.

    Măsura este stabilită în baza prevederilor Ordonanței de Urgență a Guvernului nr. 109/2011 privind guvernanța corporativă a
    întreprinderilor publice în care se stipulează următoarele:

    În termen de 9 luni de la intrarea în vigoare a prezentei legi, autoritatea publică tutelară
    procedează la modificarea şi completarea, după caz, a contractelor de mandat aflate în derulare,
    prin încheierea de acte adiţionale, cu nivelul minim al indicatorilor-cheie de performanţă aprobaţi
    prin decizie de către AMEPIP.

    Refuzul administratorului de încheiere a actelor adiţionale la contractele de mandat atrage
    revocarea din funcţie a acestuia, fără a fi îndreptăţit la plata de daune-interese.

    La sfârşitul primului exerciţiu bugetar de la data modificării şi completării contractelor de
    mandat în condiţiile alin.1, membrii consiliului de administraţie al întreprinderii publice vor fi
    evaluaţi de către un expert independent, persoană fizică sau juridică, ale cărui servicii se achiziţionează în conformitate cu prevederile Legii nr. 98/2016 privind achiziţiile publice, cu modificările şi completările ulterioare, de către autoritatea publică tutelară. AMEPIP poate asista autoritatea publică tutelară în acest proces, la solicitarea expresă a acesteia. Rezultatul evaluării se transmite către AMEPIP în termen de 15 zile.

    Dacă din raportul de evaluare, întocmit în temeiul alin. (3), rezultă neîndeplinirea culpabilă
    a indicatorilor de performanţă, adunarea generală a acţionarilor, convocată în acest scop în termen de 30 de zile, hotărăşte revocarea din funcţie.

    5 întreprinderi în subordinea CLM Arad

    Întreprinderile publice care funcționează în subordinea CLM sunt CET Hidrocarburi SA, Compania de Transport Public (CTP) SA, Gospodărirea Comunală SA, Recons SA și Târguri, Oboare, Piețe (TOP) SA.

    Prin acest control se va analiza, printre altele, în ce măsură investițiile au fost realizate din sursele proprii ale întreprinderii, în ce perioadă au fost recuperate creanțele, dacă obligațiile legale au fost achitate în termenul legal, ponderea cheltuielilor salariale în raport cu cheltuielile totale, rata profitului brut, rata de retenție a clienților, ducerea la îndeplinire a hotărârilor luate în Adunarea Generală a Acționarilor, noi locuri de muncă adăugate în cursul anului, ori monitorizarea proceselor de transparență și comunicare și publicarea pe pagina proprie de internet a obligațiilor de raportare. De asemenea, un criteriu introdus în evaluare este și rata membrilor de sex feminin care ocupă funcții de director.

    În documentul de mai jos puteți consulta punctajul care se oferă fiecărui indice de performanță:

    Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

    Distribuie articolul

    Comentarii

    1. Toți, absolut toți, fără nicio excepție sunt oameni puși politic fără nici o legătură cu competențele lor sau cu capacitatea de administrator a unei companii publice. Toate angajările acestor politruci sunt rezultatul unei fraude.
      Niciodată niciunul dintre indivizii ăștia nu și-au dorit măcar să facă ceva. Nici dacă și-ar dori n-ar putea fiindcă i-ar deranja pe ceilalți care n-au chef să se complice.
      Excepția de legea concurenței …. Toate companiile astea sunt plătite din bani de la bugetul local fără absolut nici o legătură cu libera concurență.
      Doar CET Hidrocarburi SA are un monopol administrativ justificat – repectiv deține o capacitate de producție și o rețea de transport care nu pot fi înlocuite de un alt operator. Restul companiilor sunt doar căpușe. Toate ar putea fi înlocuite de operatori privați. Ar mai fi Compania de Apă care mai poate justifica un monopol adminisrrtativ obiectiv (companie aflată în subordinea CJA).
      Tot sistemul reprezintă o gaură, un abuz, o trădare a interesului public. Toate companiile ar trebui să fie anchetate pentru corupție împreună cu consilierii CLM Arad care le girează și care nu sunt nici ei altceva decât tot niște păduchi. Primarii, viceprimarii, șefii de partide sunt indivizii care propun administraotri publici.
      Ar fi interesant pentru cititori să știe cum îi cheamă și ce îi recomandă pe totți acești administratori. Autoarea articolului ar putea să facă efortul de intra pe paginile web ale companiilor pentru a-i găsi pe administratori și cititorii ar putea fi invitați să sugereze apartenența politică a fiecăruia dintre ei.
      Eu aș mai vrea să știu cine este firma și oamenii din firma de consultanță care avizează angajările politrucilor.
      Aș vrea să știu ce șanse are un om competent să ocupe o poziție de administrator public – asta așa ca provocare fiindcă se știe că n-are niciuna.
      Autoarea ar mai fi putut spune cititorilor și că fiecare dintre păduchii ăștia încasează cca. 600Euro lunar pentru o activitate de 1 oră pe lună în care doar dau din cap, adesea fără înțeleagă despre ce este vorba.
      Poliție, parchete, justiție? Glume pentru proști.

      +9 voturi
      +1
      -1

    Scrie un comentariu

    5 + 5 =

    Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.