sâmbãtã, 19 aprilie, 2025

Special Arad Logo

    Fake news în România, pe fondul războiului din Ucraina. Rețelele de socializare, incapabile să le combată

    de - | 22 august 2024, 8:15 AM | Fact check | Internaţional

    0

    Știrile false despre incidente produse în România, pe fondul războiului din Ucraina, sunt răspândite rapid. Generalul (r) Virgil Bălăceanu, președintele Asociației Ofițerilor în Rezervă din România, a explicat pentru Adevarul ce rol au și ce temeri pot produce românilor mai puțin instruiți.

    Știrile false despre incidentele produse în România, pe fondul războiului din Ucraina, sunt răspândite cu repeziciune pe rețelele sociale.

    Cea mai recentă dintre ele a fost publicată pe un canal de Telegram, care anunța că marți seara a avut loc un incendiu puternic lângă Brașov, unde erau depozitate echipamente militare și medicamente pregătite pentru a fi expediate în Ucraina.

    Reacția Inspectoratului pentru Situații de Urgență și a autorităților a fost promptă, precizându-se că sunt informații false și că nu a existat nicio intervenție în zonă. Compania invocată în știrea falsă, distribuită pe Telegram, nu există, iar imaginile care însoțesc informația provin și ele din alte locuri.

    La începutul lunii august site-ul inforadar.mapn.ro a dezmințit o altă știre falsă, cu privire la incendierea unui așa-zis depozit de carburanți pe teritoriul României.

    „Vă semnalăm o serie de informații false vehiculate pe contul din platforma X (fostă Twitter) al unui așa-zis centru de studii ale războiului, dar și pe canale asociate propagandei Federației Ruse în rețelele sociale Telegram, VK, YouTube și Reddit, care pretind că un depozit de carburanți din Bragadiru, România ar fi fost incendiat de un grup de persoane necunoscute. Toate informațiile vehiculate cu privire la „incidentul” prezentat pe aceste canale sunt în totalitate false!”, arăta inforadar.mapn.ro.

    Știrile false fac parte din războiul informațional și chiar și, atunci când sunt dejucate de reprezentanți ai Ministerului Apărării, publicul lor poate rămâne cu impresia că informațiile pe care le-au primit inițial, deși contestate și dovedite ca fiind false, sunt cele adevărate.

    Mai  multe detalii AICI

    Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

    Distribuie articolul

    Scrie un comentariu

    1 + 2 =

    Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.