Natura și-a făcut de cap în Arad. Copaci şi elemente de construcţii căzute pe carosabil şi maşini, oameni fugind de la evenimente publice, localităţi fără curent





Fenomene meteo extreme, aşa au anunţat meteorologii şi, aşa cum s-a anunțat, a decis natura să-şi facă de cap în județul Arad, sâmbătă seară, exact la ora meciului România-Belgia. Aradul a fost sub Cod Roşu de vijelie puternică, cu rafale de peste 90 km/h, grindină, frecvente descărcări electrice.
Nu a durat nici măcar 20 de minute, dar momentele în care natura și-a arătat forța au fost suficiente să lase zone întregi din județ fără curent, să provoace pagube pe străzi, să doboare mai mulți copaci și să-i facă pe arădenii veniți la evenimentele publice organizate de primării să o ia la fugă.
Natura i-a lăsat fără curent chiar la ora meciului echipei de fotbal
Mulți dintre arădeni s-au aflat în imposibilitatea de a mai urmări meciul de fotbal, pentru că furtuna a lăsat fără curent cartiere, sate, comune. Câțiva locuitori din Vladimirescu nu au nici la ora aceasta curent, deși furtuna a trecut de mult, iar situația e întâlnită și în alte comune și sate, la Bodrogul Nou, Zădăreni, Frumușeni.
Câțiva locuitori din Vladimirescu ne-au scris că au ascultat în cele din urmă meciul la radio, dar ne-au indicat mai în glumă, mai în serios, că poate ar trebui să fie bucuroși că nu au văzut cum a pierdut România.
Și cartierul Micălaca a rămas fără curent, așa că glumele legate de furtună și meciurile echipei de fotbal a României au curs pe facebook, până când le-a mai ținut arădenilor bateriile la telefoanele mobile.
Părăsind în fugă Piaţa Catedralei
Modul în care natura s-a dezlănţuit în Arad a fost de speriat pentru sutele de arădeni care s-au adunat în Piața Catedralei, să vadă meciul echipei naționale. Un eveniment atât de important a reușit să umple, în sfârșit, piața, însă, spre sfârșitul primei reprize, sutele de arădeni de aici au luat-o la fugă spre mașini sau ca să se adăpostească în intrândurile unor imobile.
Concertul organizat în aer liber la Pecica a fost suspendat. Alte evenimente publice și private în aer liber au fost și ele părăsite de participanți, la momentul la care natura a decis să se dezlănțuie.
Zeci de intervenţii ale pompierilor
Pompierii au avut, ca atare, o noapte și o dimineață grea.
Potrivit informațiilor primire de aici, „În contextul fenomenelor meteorologice avertizate, pompierii militari arădeni au intervenit, în intervalul orar 22:30 – 00:00, pentru: degajarea unui copac căzut peste un autoturism, în apropierea Ștrandului Neptun al municipiului Arad; degajarea unui capac căzut pe carosabil, pe DJ 709C; degajarea unui copac căzut pe Bulevardul Revolutiei în zona Podgoria; degajarea unui copac căzut pe carosabil, strada Patria, din municipiul Arad; degajarea unui copac căzut pe carosabil, între localitățile Andrei Șaguna și Șimand; degajarea unor elemente de construcție căzute pe carosabil, Calea 6 Vânători și Calea Aurel Vlaicu din municipiul Arad; degajarea unui copac căzut pe strada Oituz din municipiul Arad”.
De la miezul nopții până la ora 2.00, alte intervenţii ale pompierilor au fost contabilizate astfel: degajarea unui copac căzut pe șosea, în municipiul Arad, strada Petru Rareș; degajarea unui copac căzut pe trotuar, în municipiul Arad, strada Mărășești; degajarea unui copac căzut pe carosabil, strada Mihail Kogălniceanu din municipiul Arad.
De asemenea, pompierii militari ai Gărzii de Intervenție Gurahonț au acționat pentru degajarea unor elemente de construcție căzute pe carosabil, în localitatea Joia Mare. Totodată, Serviciile Voluntare pentru Situații de Urgență au acționat pentru îndepărtarea efectelor negative în localitățile: Almaș, Dieci, Buteni și Nădlac.”
Intervenţiile de duminică dimineaţa
Acţiunile au continuat şi duminică dimineaţa: între ora 6.00 şi ora 10.00, „pompierii militari ai Detașamentului Arad au intervenit (…) la 8 misiuni pentru degajări de copaci căzuţi pe carosabil, autoturisme sau case, în municipiul Arad, străzile: Fântânii, Elena Ghiba Birta, Ioan Brezoianu, Hunedoara, Haiducilor, Caransebeș, Bulevardul Revolutiei, Strada 2 – Insula Mureș.”
Codurile emise şi RO-Aletrul
Administrația Națională de Meteorologie a emis sâmbătă seara o avertizare COD ROŞU – vijelie puternică, cu rafale de peste 90 km/h, grindină, frecvente descărcări electrice, localitățile vizate de codul roșu fiind Pecica, Nădlac, Semlac, Șeitin, Iratoșu, Peregu Mare şi COD PORTOCALIU pentru celelalte localităţi. Ulterior au fost emisă avertizare RO- Alert pentru localitățile vizate. Locuitorii din municipiu au primit și ei avertizarea chiar în timpul meciului România- Belgia.
Citește și:
Comentariile portalului
Odihna vesnica !!
Deci, infradtructura orașului e legată de sărbătorile religioase!?
Imi cer scuze,poate gresesc ,fara sa tin partea soferului si facand abstractie de functie,din video nu vad cu ce a gresit omul? Se pregateste sa intre in locul (...)