luni, 21 aprilie, 2025

Special Arad Logo

    Castelul de la Petriș, cumpărat de Asociaţia Castel Salbek, cu jumătate de milion de euro, transformat în centru de well-being

    de Adriana Barbu | 20 iunie 2024, 9:22 AM | Petriş | Știri Arad | Topic special

    1

    Jumătate de milion de euro. Atât a dat Asociaţia Castel Salbek pentru Castelul de la Petriş și mai are de gând să investească aici încă 12 milioane de euro.

    Potrivit informaţiilor pe care le deţinem, un prim eveniment gândit deja pentru această vară la Castelul de la Petriș  are data fixată, pentru 22 iunie, invitații fiind vedete de la nivel național.

    Potrivit Ziarului Financiar, ZF, care o citase anul trecut pe Ana-Maria Mihăescu, ex-bancher şi preşedinta Asociaţiei Castel Salbek, la castelul de la Petriș, situat în unul dintre cele mai pitorești locuri din județul Arad, va fi amenajat  un centru de well-being, investiția totală fiind estimată la 12 milioane de euro.

    Ana-Maria Mihăescu, a cumpărat cu jumătate de milion de euro castelul Salbek din satul Petriş, judeţul Arad, şi are în plan să îl restaureze şi să îl transforme într-un centru de well-being, iar anul viitor să găzduiască chiar un festival de operă”, arată ZF .

    International Salbek Opera Masterclass and Gala 2024 & 2025 nu are încă data fixată, dar evenimentul este, așa cum arată asociația, în lucru.

    Despre eveniment, pe site-ul Asociației  Castel Salbek, sunt detaliate următoarele: „Începând din 2024, INTERNATIONAL SALBEK OPERA FESTIVAL va organiza pentru prima dată în România un eveniment de tipul opera picnic festival. Cu această ocazie, Asociația Castel Salbek va invita instituții cu rang de operă națională din România și din țările vecine (Cehia, Ungaria, Serbia, Bulgaria, Austria), pentru a-și prezenta producțiile în fața publicului, într-o formă originală.

    Astfel, parcul Castelului Salbek va găzdui, în fiecare vară începând din 2024, un festival ce va cupride trei titluri de operă și o gală, producții ale unor teatre din România și din afara granițelor”.

    Sărbătoarea sânzienelor la Castelul de la Petriş

    Un eveniment este, însă, deja pus pe picioare, anul acesta, de asociaţia care a cumpărat imobilul, la Petriş. Pe 22 iunie, de la ora 14.00, la castel va fi organizată Sărbătoarea sânzienelor la Salbek, „un eveniment pentru patrimoniul nostru cultural”, la care invitaţii au fost, se spune, aleşi pe sprânceană.

    „Sărbătoarea Sânzienelor la Salbek este un eveniment cultural al Asociației Castel Salbek. Va avea loc anual, în preajma sărbătorii de Sânziene. Evenimentul își propune să contribuie la promovarea Ansamblului Castelului Salbek, la păstrarea obiceiurilor de Sânziene și la conștientizarea acestora în rândul generației tinere. Asociația va contribui, prin reamintirea acestei sărbători, la menținerea punților vii între patrimoniul natural, cel material și, mai ales, cel imaterial”, se arată pe site.

    Anul trecut, asociația a organizat „International Salbek Opera Masterclass and Gala”, ediția întâi,  care a adus la Arad  22 de cursanți din întreaga lume, pentru a studia alături de trei muzicieni de talie internațională: mezzosoprana Ruxandra Donose, tenorul Ramón Vargas și soprana Leontina Văduva. Festivalul a avut loc în perioada 23 – 27 august 2023. Un recital în aer liber a fost susţinut pe domeniul Salbek pe 26 august, în timp ce Gala Salbek Opera Festival a avut loc  pe 27 august, în Piața Primăriei din Arad.

    Foștii și actualii proprietari

    Asociaţia a cumpărat imobilul de la fundația din Marea Britanie, care dorea să ridice aici un hotel de cinci stele, Castelul de la Petriş  fiind și sediul unei asociaţii culturale. Londonezii cumpăraseră, la rândul lor, imobilul monument istoric de la urmașii familia Alexandrescu, care îl primise în urma procesului de retrocedare.

    Castelul Salbek este situat în satul Petriș, din comuna cu același nume, din județul Arad. Ansamblul castelului datează din perioada 1800–1850, în timpul comunismului şi până la retrocedarea din anul 2009 funcţiunea sa fiind de sanatoriu pentru tratarea afecțiunilor pneumoftiziologice.

    Imobilul figurează pe noua listă a monumentelor istorice sub codul LMI: AR-II-a-A-00642. Familia care l-a câştigat în urma retrocedării  l-a vândut în anul 2017 companiei londoneze OMC Investments Ltd.ce.

    castelul de lsa Petris 3

    Câteva date despre Castelul de la Petriş

    Edificiul a fost construit, potrivit Arad City Guide, în stilul neoclasic, elementele arhitecturale remarcându-se la faţada şi terasa din spate. Ca plan, castelul are formă dreptunghiulară având parter şi un etaj. Are două intrări maiestuoase, una fiind spre nord şi alta spre sud.

    Ambele faţade ale clădirii sunt străjuite de coloane impunătoare, decorate în stil doric.
    Edificiul este zidit cu cărămidă arsă, cu planşee drepte, având pardoseli din parchet în formă romboidală.

    „Parcul din jurul castelului de 18,8 hectare, are numeroşi arbori printre care şi câţiva stejari seculari. Potrivit legendei locale, sub unul dintre stejarii din parcul Castelului Salbek se ţineau renumitele <Scaune Domneşti>. Aceste instanţe, înainte de anul 1848, judecau supuşii domeniului, condamnându-i la pedepse corporale sau reţinerea în temniţa domenială, care se afla în apropierea Castelului Salbek”.

    De la Banca Mondială la Petriş

    Ana-Maria Mihăescu, preşedinta Asociaţiei Castel Salbek, a lucrat peste 30 de ani ca bancher, iar ultima poziţie a fost ca manager regional al IFC, divizia de investiţii a Băncii Mondiale. Aceasta a declarat pentru ZF că a preluat Castelul de la Petriş, alături de cele 17 hectare de pădure, după o analiză atentă şi convinsă fiind că procentul de 40% din populaţia României care trăieşte în mediul rural merită condiţii mult mai bune de trai.

    Așa cum e indicat pe site-ul oficial al acesteia, Asociația Castel Salbek „a fost înființată în 2022 în vederea organizării de proiecte culturale care să sprijine o revitalizare sustenabilă, de lungă durată, a castelului și a zonei satului Petriș, în sinergie cu restaurarea propriu-zisă a castelului și parcului ansamblului. Situat strategic pe Drumul Regelui, care leagă Săvârșin de Băile Vața de Jos, Castelul Salbek stă la intersecția dintre Banat și Crișana, un punct de plecare pentru explorarea traditiilor populare autentice din Valea Pietrișului și Valea Mureșului.

    Asociația și-a propus să contribuie la o creștere a fluxului turistic odată cu modernizarea acestei rute, ceea ce va aduce o mai mare apreciere a patrimoniului cultural local”.

    Despre familia Salbeck

    Tot pe site-ul asociației se face referire la familia Salbeck, care dă numele castelului, cea care  a deținut domeniul Petriș timp de aproape 100 de ani. „Contele Salbeck provine dintr-o familie de germani catolici, care se trag din Salbeck Matei (Matthias).

    El fusese mai întâi secretar al Principelui din Moldova şi apoi comisar salin în comitatul Hunedoara. Matthias Salbeck a fost căsătorit cu Katalin Barkóczy. Împreună au avut șapte copii: Jakab, Ferencz, Mihály, Mátyás, Zsófia, Ágnes și Károly. În afară de primul născut, Jakab, toți ceilalți băieți au devenit clerici romano-catolici. Matthias a decedat la Alba Iulia în 1735″, se arată în povestea despre castel, preluată şi prelucrată de asociaţie după studiul istorico-arhitectural „Evolutia domeniului Ansamblului Castel Salbek de la Petriș, județul Arad” , Arh.Felicia – Raluca Pescar.

    Pentru moment, Ansamblul Castelului Salbek este vizitabil doar în timpul evenimentelor culturale organizate de Asociație și partenerii acesteia.

    Citește și:

    Frumusețea monumentelor apuse din România, prin obiectivul lui Nuber Levente

    Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

    Distribuie articolul

    Comentarii

    Scrie un comentariu

    3 + 3 =

    Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.