Curge cu vin la Expo Arad! A început ediția cu numărul 7 a târgului Vicii și Delicii | Video





După ce pandemia a mutat și restrâns târgul Vicii și Delicii, iată că el a revenit acum în plină forță înapoi la Expo Arad. Vineri, târgul și-a deschis oficial porțile, fiind vizitat de un public numeros.
La ediția din acest an, cu numărul 7, peste 50 de expozanți, atât producători locali de vin, din podgoria Miniș-Măderat, cât și crame de renume din țară și străinătate, din țări precum Italia, Ungaria, Spania, Republica Moldova sau Germania.
De asemenea, vizitatorii au putut asista și la un spectacol gastronomic, chef Raul Vidican gătind rețete gustoase și oferind sfaturi legate de vinul care se pretează (vezi video).
„Vinurile sunt vedete”
Reprezentanții cramelor au dezvăluit povestea din spatele fiecărei sticlă de vin, fiecare cramă având câte o istorisire interesantă.
De exemplu, aflăm de la Crama Oprișor că vinul „Rusalcă Albă” este inspirat din mitologia populară unde rusalca reprezenta un soi de sirenă: „O femeie foarte frumoasă, cu coadă de pește, care ademenea tinerii prin vrăjile ei, așa cum faceți voi femeile, repede ne amăgiți, noi ne îndrăgostim și – zbeng! – ne lăsați baltă sub pat. În mitologia populară oltenească, influențele slave sunt foarte puternice, dat fiind faptul că Oltenia are granița cu Serbia și cu Bulgaria. În limba slavă, cuvântul rusalka înseamnă femeia albă, așa cum am spus, o sirenă de ape dulci, acea femeie minunată care chipul și cu vocea ei ademenea tinerii, sau marinarii, care din cauza dragostei neîmplinite se sinucideau, aruncându-se în ape. Așa este și vinul. Ai senzația că e ușor, lejer, că poți să bei mult, însă după ce ai băut singur o sticlă, când te vei ridica de la masă vei vedea că nu te mai țin picioarele. Eh, ai intrat în mrejele acelei femei”, ne-a povestit reprezentantul cramei Oprișor, podgoria Mehedințiului.
De la standul Domeniilor Averești aflăm că deși popularitatea vinurilor e relativ recentă, bazele cramei au fost puse în 1870 de către un boier, pe nume Negruzzi, nume cu o conotație importantă în România, care era pasionat de vinuri: „A făcut studii în Franța, a înființat o podgorie mare de 60 hectare și a adus un vin din Franța care a pus bazele viticulturii în zona Huși. Acum, în epoca noastră, în urmă cu 15 ani, proprietarul cramei Constantin Duluțe, venind din alt domeniu apropiat, din agricultură, a invetit foarte mult în resuscitarea acestei crame. Avem undeva la 700 hectare din care 200 sunt cultivate cu un soi până acum 5 ani blamat. De ce? În anii 90 se consuma Busuioaca de Bohotin, la început a fost de calitate bună, dar apoi a fost de calitate îndoielnică pentru că fiecare care a cumpărat terenul din zonă, cu seceta foarte mare nu mai vindeau, acum noi încercăm să schimbăm percepția asupra acestui vin, este emblema noastră. Încercăm să schimbăm mentalitatea că nu se poate face din el un vin de calitate”, ne-a spus reprezentantul cramei Domeniile Averești, podgoria Huși.
Și mai aflăm de la crama Valeaeden că are vinuri din Tirol, dar nu din munții Tirol, ci din dealurile din Tirol, județul Caraș Severin, un sat care a luat ființă după ce s-a mutat acolo în urmă cu mai bine de o sută de ani o comunitate de austrieci.
Cu 25% mai mulți expozanți
„Ediția de anul acesta revine la Expo, de unde a și început, oarecum se întoarce acasă. După COVID a scăzut treaba, l-am mutat atunci la Cazinou, a fost mai micuț, acum el a crescut înapoi, ne mai fiind restricții revenim la normal și a fost firesc să-l aducem înapoi de unde a plecat, fiind cam singurul loc care permite organizarea evenimentului. Deci suntem înapoi la Expo, cam asta e noutatea și faptul că avem cam cu 25% mai mulți expozanți. Sunt 42 cu vinuri, plus cei cu tării, mâncare și mai câteva alte produse. În principal, vinurile sunt vedete, ceea ce e foarte bine. S-au și întors dintre expozanți, anul trecut au lipsit câțiva dintre ei, acum găsești practic toate gamele pe care poți să ți le închipui, de la românești, la străine, mai accesibile, mai puțin pretențioase, până la și scumpe și cu notorietate… Pentru absolut toate gusturile și toate buzunarele se găsește ceva aici”, ne-a spus Vlad Cherchezan, organizatorul principal.
Evenimentul este organizat de Methexis, alături de Camera de Comerț Arad și Consiliul Județean Arad.
Prețul unui bilet de zi este de 50 de lei, care include degustări de vinuri pe parcursul întregii zile. Biletele se pot lua la intrarea târgului, sau online de pe iabilet.ro.
Programul târgului Vicii și Delicii:
Sâmbătă, 21 octombrie: 14.00-22.00
Duminică, 22 octombrie: 12.00-18.00
Comentariile portalului
Ești prost informat, dar nu asta contează. Polițiștii trag lunar, cu Beretta de 9 mm, cel puțin 10 cartușe pe tragere. Așadar, Popică Sebi să stea (...)
Pă ,,bătrâna doamnă" dacă o mai țin puterile ar face bine să meargă pă centură după niște bani cinstiți, nu dân bugetul primăriei! E (...)
De peste 100 ani occidentul lupta(asa zisa lupta) ptr.stoparea acestui flagel.Fara succces,drogurile,odata cu democratia au patruns in toata lumea.Oare de ce nu pot face politicienii, (...)