sâmbãtã, 19 aprilie, 2025

Special Arad Logo

    Înapoi în casa bunicii. Casa tradițională din Socodor care își deschide porțile pentru curioși

    de Adriana Barbu | 12 august 2023, 8:53 AM | Cultură | Reportaj | Topic special

    1

    Casa bunicii își deschide porțile pentru cei curioși. Dacă vrei să afli cum se trăia în Socodor și cum au fost păstrate tradițiile, o poți face în acest weekend, dar probabil și pe viitor, chiar la Socodor.

    Nicoleta Corpașiu a decis să facă din trecutul său, mai exact din casa bunicilor și străbunicilor, o mândrie locală. Și-a dorit „să nu distrug, să nu înstrăinez loc drag, obiecte unice, să aduc cumva o jertfă de mulțumire lui Dumnezeu, că mi-a îngăduit să fiu sănătoasă, un monument închinat strămoșilor mei, care m-au făcut omul de azi, asigurându-i că nu-s uitați”.

    Așa că a trecut la reamenajarea casei astfel încât aceasta să poată fi vizitată, asemeni unui muzeu, și a decis să-i deschidă larg porțile în apropierea zilei sale și a zilelor comunei Socodor. Și-a chemat în ajutor, pentru a-și pune în practică această dorință, pe cei apropiați din Socodor și a trecut la fapte.

    Casa poate fi vizitată în acest sfârșit de săptămână, dar și la începutul săptămânii viitoare, cu ocazia celor mai importante evenimente care au loc aici: festivalurile „Punem ruralul pe roți”, „Ziua recoltei”, „Zilele comunei Socodor”.

    casa traditionala Socodor 5

    (Procesul de reamenajare a casei tradiționale socodoreane. Foto. facebook GAL MVC)

    Casa tradiţională, casa bunicii Nicoletei Corpașiu

    Care este povestea casei căreia Nicoleta Corpașiu îi deschide acum porțile? Iat-o spusă chiar de socodoreancă: „Dragi invitați, (…) vreau să va împărtășesc câteva din gândurile mele care m-au animat să încep acest proiect. , «Căsuța cu suflet»,  în multe astfel de titluri s-ar putea regăsi numele proiectului meu, început o dată cu plecarea strămoșilor mei în lumea cea fără de dor. Sentimentele de gol, pustiu, zădărnicie, efemeritate, melancolie, nostalgie, amestecate cu tristețe, mă cuprindeau ori de câte ori deschideam ușa casei. Atunci când viața m-a pus la încercare, trecând peste un obstacol privind sănătatea, am înțeles că omul, deși e vremelnic pe pământ, își poate asigura veșnicia prin ceea ce ne lasă în urma sa: amintiri, trăiri gravate în sufletul și mintea urmașilor.

    Dor și drag au semănat în sufletul meu și străbunicii, bunicii și părinții mei în memoria cărora am finalizat această mândrie a trecutului, altar al prezentului, crez al viitorului.

    În era modernismului, electronicii și a celor mai sofisticate tehnologii, greu am fost înțeleasă: „Ce vreau să fac? De ce? Cum?”.

    casa tarditionala Socodor 2

    (Înapoi la istorie și tradiții la Socodor. Foto: facebook GAL MVC)

    Un loc sfânt pe ulița copilăriei

    Și ce a făcut Nicoleta Corpașiu? „Ce vreau să fac? Să nu distrug, să nu înstrăinez loc drag, obiecte unice, să aduc cumva o jertfă de mulțumire lui Dumnezeu, că mi-a îngăduit să fiu sănătoasă, un monument închinat strămoșilor mei, care m-au făcut omul de azi, asigurându-i că nu-s uitați. Am gândit proiectul astfel încât să fie o încântare pentru sufletul meu și a celor care simt ca mine, să las amprenta sufletului meu peste roata timpului”.

    1 casa traditionala Scodor 5

    (O casă în așteptarea vizitatorilor. Foto: Facebook GAL MVC)

    De ce toate acestea? „Pentru a nu-mi uita rădăcinile, pentru a-mi păstra identitatea, pentru a avea un loc sfânt pe ulița copilăriei, în casa cu pereții crăpați de atâta dor, pentru a arată tinerei generații, tinerilor că sunt unici și, oricâte influențe ar avea, e necesar sa rămână statornici în credință, valori umane și drag de țară”, detalizată socodoreanca.

    casa traditionala Socodor 3

    (Ultimele detalii stabilite cu cei apropiați înainte de deschiderea porților casei tradiționale. Foto: Facebook GAL MVC)

    Un vis transpus în fapte: Socodor, nr. 651

    Cum au fost posibile toate acestea, aflăm tot de la Nicoleta: “Cu ajutorul lui Dumnezeu, a familiei şi a echipei de meşteri care mi-au ascultat povestea şi au transpus în fapte visul meu cu efort sentimental, cu materiale originale, cu inspiraţie divină şi vegheată de cei ai mei transformaţi în aştri. Şi, cum nimic nu e întâmplator, finalizarea lucrărilor a coincis cu data aniversării mele, cu sărbătoarea satului. Acum era momentul de ceas de sărbătoare să cer binecuvântarea cerului pentru acest loc de reculegere, reconfortare, redefinire a fiinţei mele. Îmi vin în minte cuvintele şi vă invit dragi consăteni ca, atunci când sufletul vă e obosit sau radiază de fericire să poposiţi aici şi să vă stâmpăraţi setea de frumos sfânt, dor simplu şi curat”.

    Casa pe care Nicoleta Corpașiu a deschis-o pentru cei care vor să guste din tradițiile socodorene poate fi vizitată în weekend și apoi de zilele comunei, de la ora 18.00 și până la ora 20.00. Socodor nr. 651 e propunerea cu care trecutul și tradiţiile revin în forță și invadează prezentul, în comuna de lângă graniţă.

    casa traditionala Socodor 6

    casa traditionala Socodor 4

    1 casa traditionala Scodor 21 casa traditionala Scodor 4

    1 casa traditionala Scodor 11

    1 casa traditionala Scodor 7

    (Pregătiri pentru deschiderea casei Socodor nr.651. Foto: Facebook GAl MVC)

    Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

    Distribuie articolul

    Comentarii

    Scrie un comentariu

    8 + 9 =

    Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.