„Aici de la zero, probabil, va trebui refăcută zona”, ministrul Mediului, Mircea Fechet, despre inundațiile din județul Arad





Ministrul Mediului, Mircea Fechet, a ajuns luni în județul Arad, în zonele afectate de inundațiile ce au avut loc duminică.
Oficialul a spus că s-a deplasat la Șoimuș pentru a se asigura că toată lumea lucrează, că instituțiile statului se coordonează bine și a vorbit despre faptul că, în aceste momente, cotele sunt în scădere, că nu mai există un pericol, dând asigurări că fiecare cetățean afectat de viitură va fi sprijinit pentru a-și reface casa, însă doar după ce va fi gata hotărârea de Guvern elaborată de Prefectură.
„Am urcat până la Șoimuș, la ultima casă. Am vrut să mă asigur că toate utilajele administrației bazinale Crișuri și angajații Apelor Române sunt la lucru. Am vrut să mă asigur că suntem bine coordonați cu celelalte instituții ale statului, respectiv ISU, DSP, cei care furnizează energie electrică. M-am asigurat că toate aceste lucruri merg bine. Și merg bine. În acest moment avem cote în scădere și nu mai există un pericol imediat, nici din punct de vedere hidro și nici meteorologic. Am vorbit cu foarte mulți cetățeni. I-am asigurat de faptul că imediat ce avem gata hotărârea de Guvern, elaborată de Prefectură, Guvernul României va interveni, pe de o parte pentru infrastructura distrusă de inundații, pe de altă parte fiecare cetățean va fi sprijinit ca să poată să-și refacă locuința, să-și refacă viața, să poată să depășească acest moment foarte greu. Aici de la zero, probabil, va trebui refăcută zona”, a declarat ministrul Mediului.
Citește și: Celulă de criză, după catastrofa de la Brazii. Ministrul Mediului verifică situația la fața locului
Mircea Fechet a mai vorbit și despre faptul că precipațiile căzute în zona Brazii reprezintă, din punct de vedere cantitativ, un record fiind vorba despre peste 100 de litri pe metru pătrat: „Specialiștii ne-au spus că am avut o viitură formată pe versant din pricina unor precipitații care au depășit 100 de litri pe metru pătrat. Este un record absolut pentru această zonă, iar, dacă nu aș fi avut aceste măsurători, mi-ar fi fost probabil suficiente oricum vorbele bătrânilor cu care am discutat și care îmi povesteau că în viața lor de 70 de ani nu au văzut asemenea fenomene meteorologice, aici, în Șoimuș”.
Ministrul Mediului a explicat și cum s-ar putea preveni, în asemenea situații, pierderea de vieți omenești, având în vedere că un bărbat a fost surprins de viitură la Brazii și a decedat. Oficialul crede „că un sistem de alertare a populației și mai bine pus la punct, lucrări și mai bune și mai adaptate hidro pentru astfel de fenomene extreme, eu cred că pe viitor pot să prevină pierderea de vieți omenești pentru că despre asta discutăm în primul rând”, însă acest lucru „nu este în sarcina mediului, însă vă asigur că tot ceea ce ține de minister, tot ceea ce ține de guvernul României, va fi o prioritate în sensul în care să vedem cât mai puține astfel de dezastre, în limita a ceea ce se poate face, bineînțeles”.
Citește și: Pompierii continuă intervențiile în satele Șoimuș și Buceava
Comentariile portalului
Aha, dacă realizarilee sunt în funcție de datele dan biblie, probabil că autostrăzile se vor face până la apoca lipsă! Aia mare, sau mică, nu mai contează...
Poate nu ar strica să vă documentați ceva mai atent. Veți putea observa că procesiunile ortodoxe legate sau inspirate din viața lui Iisus (deci, inclusiv drumul crucii) (...)
Sa-mi spuna cineva de ce acesti calugari copiaza Via Dolorosa de la Romano Catolici. Biserica Ortodoxa nu are " Drumul Crucii" inclus in randuiala bisericeasca . In nici o carte de cult (...)