Viața, așa cum e. Dorian Curcanu, un influencer ales-numit consilier local





Viața, așa cum e… Fără farduri pre-electorale, fără laude de influencer mascate de grija mimată față de alegători. Adică, viața cum este ea, frumoasă, desigur, dar și grea. Complicată, vorba cântecului lansat de regretatul Florian Pitiș. Cu multe provocări, care o fac de multe ori interesantă. Iar pentru unii, încărcată cu responsabilități mai multe și mai stricte decât ale cetățenilor de rând. Și asta, doar pentru că au ales să fie persoane cu vizibilitate publică.
Despre astfel de oameni va fi vorba în această rubrică, despre oameni care ies, într-un fel sau altul, din tipar. Cu rele dar și cu bune, pentru că va fi vorba și despre oameni de toată isprava, pe care sigur îi vom găsi.
Sau despre situații care ies oarecum din tiparul cotidianului și, nemeritat, trec neobservate deși ar merita atenție.
Astăzi, despre Dorian Curcanu. Unul dintre cei mai activi consilieri locali municipali. În principal, pe rețelele de socializare. Este domeniul în care excelează. N-am putea spune, totuși, că nu este activ și în ședințele Consiliului local municipal. Dimpotrivă. Uneori este chiar enervant de activ. Mai ales atunci când o „ia pe arătură”, cum se zice.
Pentru un observator cât de cât avizat, este limpede că a intrat în lumea asta politico-administrativă fără suficientă pregătire. Or, se știe, administrația e grea… Se cuvine, totuși, să-i remarcăm curajul de a „se lua” de primarul Bibarț. Curaj de care ar putea profita colegii săi, de partid sau de CLM, pentru a face, împreună, cu adevărat opoziție, pentru a nu transforma ideea de opoziție într-o gâlceavă.
Cum așa ceva nu s-a întâmplat (ne referim la ajutorul celor mai pricepuți într-ale administrației), consilierul Curcanu a rămas singur. Un consilier rebel, un influencer fără putere prea mare de influențare.
Remarcăm, deci, că este unul dintre cei foarte puțini aleși locali care au curajul să critice administrația condusă de primarul Călin Bibarț. Poate vă mai amintiți de interpelarea care a avut ca subiect întregul set de măsuri șmecherești luate de primar, împreună cu directorul general Adrian Toma, pentru a-l salva pe dispecerul Poliției locale care a fost surprins dormind în timpul serviciului.
Atunci, primarul Bibarț a promis consilierului Curcanu – și, prin extensie, tuturor arădenilor – că-i va comunica sancțiunile luate împotriva dispecerului, în răspunsul pe care-l va da la interpelare. Nimic însă. De atunci, primarul nostru zace și tace.
Citiți amănunte aici: Primarul Bibarț a mințit sau a avut probleme de memorie, incompatibile cu funcția
Vedeți, așa-i viața dincolo de facebook, ronduri și emisiuni tv plătite: încărcată cu minciuni, cu ilegalități, cu tot felul de urzeli care nu au legătură cu cele declarate în campaniile electorale. Și, dat fiind că nici alegătorii consilierului Curcanu sau ceilalți arădeni, nu au avut absolut nicio reacție, de parcă acel dispecer adormit în serviciu ar fi plătit din banii primarului, nu ai lor, ai arădenilor, toată povestea a rămas moartă. Inclusiv avântul consilierului. A mai întrebat în ședințele de CLM, dar… „încă este în lucru”. Sigur, și minciuna-i vorbă, iar Bibarț, primar.
În afara CLM, evident, consilierul Curcanu își continuă activitatea pe facebook. Tot ca în Consiliu, critică aproape tot ce face sau nu face primarul. Normal, încearcă să-și construiască o imagine – din CLM nu răzbat prea mulți „pixeli” care ar putea întregi această imagine. Pe facebook este mai ușor. Nu prea ai contradandidați, primești niște like-uri și totul pare în regulă. Dar nu e chiar așa. Pentru că facebook este o lume paralelă cu lumea reală, cu viața adevărată.
În viața adevărată, influencerii sunt cei care, în afara curajului și a spiritului critic, au și capacitatea sau știința de a-și face aliați. Altfel, ce fel de influencer ești dacă nu poți influența o mână de oameni, colegi în CLM? Poate, totuși, va reuși în viitorul mandat de consilier, pentru care se pregătește pe facebook. Asta, dacă nu cumva și-o fi pierdut de tot controlul și visează color să-l înlocuiască pe Bibarț!
Activitatea sa din afara sălii de Consiliu local n-ar trebui să ne intereseze – influencerismul este, totuși, o activitate privată. Și chiar nu ne interesează – dacă tot n-am avea ce face, mai bine am urmări „influensărițe” care măcar sunt frumoase.
Dar ce-a postat imediat după cutremurul de marți seara chiar ne interesează. Și, în și mai mare măsură, ne oripilează.
Atunci, când arădenii aveau cea mai mare nevoie de cuvinte de îmbărbătare, de susținere, de siguranță (atât cât se putea în condițiile date), atunci când însuși primarul și-a dovedit micimea și a început să se laude cu măsurile deștepte pe care el le-a luat pentru renovarea clădirilor (Of, Doamne!, exact de asta aveau nevoie atunci arădenii, să li se amintească de supraimpozitare!), consilierul Curcanu și-a scos la rându-i micimea la iveală și a lansat un val de panică, sugerând că unele blocuri sunt grav afectate de cutremur.
În septembrie 2022, aceleași crăpături erau vizibile pe aplicația Google Street View
Fără nicio urmă de responsabilitate, a lansat sau preluat și repostat o fotografie, în care se văd niște crăpături de suprafață (poate or fi și profunde, dar din imagini se vede că sunt de suprafață) la un bloc. Comentariul, la fel de responsabil: „calitate marca Blocuri Noi în Arad”. Și uite-așa, alesul Curcanu i-a „liniștit” pe toți arădenii ce locuiesc la bloc, fiecare gândindu-se, chiar fără voie, la soarta blocului după cutremur.
Exagerând și, desigur, depășind măsura, am compara reacțiile celor doi aleși cu a președintelui Zelenski. Cum ar fi fost ca, în prima zi a invaziei rusești, președintele să fi ieșit în fața poporului ucrainean spunând: „acum puteți vedea că am luat măsuri bune și avem autorizații de construire la toate blocurile”. Completând apoi cu un înălțător mesaj: „avem arme puține și proaste, marca fostei conduceri”. Sau cam așa ceva…
În viața reală, în situații critice, ies la iveală nu doar calitățile, ci și defectele umane. Așa se face că, neavând nimic deștept de transmis cetățenilor speriați, a ratat șansa de a tăcea – mai lipsea doar un banc deplasat sau acele idioate versuri care circulau la fel de „înțelept” pe facebook (a-nceput de ieri să cadă câte-un bloc…).
Și măcar dacă ar fi fost o poză reală, făcută de el, după ce-a coborât din mașina în care era în momentul cutremurului. Dar așa, să preiei de undeva o fotografie și să profiți de situație pentru a te „război” cu primarul, este incalificabil. Mai ales pentru un ales. Că, dacă făcea asta un puțoi oarecare, treacă-meargă, dar un consilier local nu are nici măcar scuza că nu și-a dat seama.
A făcut-o cu bună știință și cu un scop. Care? Nu știm. Dar probabil cu unul care să se transforme în furie îndreptată împotriva adversarilor politici. Ce rost mai are să vorbim despre responsabilitate în asemenea cazuri?
Doar o gândire de influencer…
Consilier-influencer, pentru că, dincolo de postările „curajoase” anti-sistem și de bătălia cam surdă și oarbă din CLM, viața reală ne arată că domnul consilier are doar o gândire de influencer. Adică, un fel de manelism ieftin de comunicare, o alergătură după like-uri, fără legătură cu mandatul său de ales al comunității.
Sigur, după ce-a făcut răul, a șters postarea, fără nicio explicație, fără nicio scuză. Pur și simplu. Așa, responsabil și curajos. Semn că merită cel puțin încă un mandat în Consiliul local. Chiar și fără drept de vot, dar cu drept de postare pe rețelele de socializare. Poate în grupul consilierilor-influenceri (că nu e singurul inluencer din CLM). Toți, un fel de aleși Morodan…
Comentariile portalului
Aha, dacă realizarilee sunt în funcție de datele dan biblie, probabil că autostrăzile se vor face până la apoca lipsă! Aia mare, sau mică, nu mai contează...
Poate nu ar strica să vă documentați ceva mai atent. Veți putea observa că procesiunile ortodoxe legate sau inspirate din viața lui Iisus (deci, inclusiv drumul crucii) (...)
Sa-mi spuna cineva de ce acesti calugari copiaza Via Dolorosa de la Romano Catolici. Biserica Ortodoxa nu are " Drumul Crucii" inclus in randuiala bisericeasca . In nici o carte de cult (...)