marþi, 30 aprilie, 2024

Special Arad Logo

    Pola Zilei: Ce-i lipsește cel mai tare și mai tare Aradului?

    de E. Nola | 22 aprilie 2023, 10:58 AM | Pola Zilei | Recomandările editorilor

    9

    Având în vedere și luând în considerare că săptămâna de după Paști este doar una înainte de săptămâna de dinainte de 1 Mai, vă punem o întrebare mai generală, dar cu atât mai importantă.

    Poate vă gândiți la ea în timp ce mergeți sau veniți de la un eveniment cultural ocazionat de festivalul de Literatură „Ștefan Augustin Doinaș” sau de Conferințele Dilemei Vechi. Păcat, totuși, că sunt în același timp, pe de altă parte, oferta culturală din acest weekend arădean este astfel aproape unic, demnă de orașul care trăiește în amintirile și în visele noastre.

    Fiindcă prezentul nu este atât de roz, știm asta de o vreme bună, populația orașului scade continuu, tinerii pleacă pe unde cred ei că le va fi mai bine și degeaba se înmulțesc politicienii doctori, nu pare că prin asta arădeanului de toate zilele îi va merge mai bine.

    Se vorbește de mult și bine despre ce ar trebui să se întâmple ca acest trend să se oprească, să se întoarcă chiar și să reașeze Aradul acolo unde i-a fost locul în trecut: un oraș dinamic și întreprinzător, chiar dacă nu atât de cultural precum pare în aceste zile. Un oraș în care e bine să trăiești, ai ce și de unde alege și nu se pune problema să aștepți ca cei pe care i-ai ales să-ți mai arunce și tie ceva acolo.

    Deci, să vedem, ce ne lipsește cel mai tare, eventual cine, dar întrebarea ascunde și acel cum de care depinde progresul.

    Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

    Sondaj: Ce-i lipsește cel mai tare și mai tare Aradului?

    Distribuie articolul

    Comentarii

    1. Lipsa o viziunea pentru a limita numărul de mașini în oraș. E oribil situația, avec mm zilnic accidente și oameni răniți sau morți…
      Dacă ne uitam spre vest, adevărul este ca nu avem nevoie de mai mult locuri de parcare în centrul, avem deja prea multe și asta este problem ul. Faptul ca se mișcă foarte bine cu mașina în oraș nu ajuta pentru a limita numărul de mașini și accidente. În Europa de vest ei au înțeles ca trebuie sa lupta pentru a avea mai puțin mașini în orașe pentru un oraș mai safe, aer mai curat, și străzile care nu sunt doar dedicate pentru mașini.

      Practic nu este nevoie de mii de locuri de parcare în plus, avem doar nevoie de parcare de tip P+R unde șoferi poate lăsa mașina lor în afara orașului și sa vin cu transport în comun pana în Arad/centrul : mai ieftin, fără bătaie de cap în trafic, pentru a găsi un loc de parcare, cu mult mai puțin poluare… Asta ar înseamnă o viziunea noua spre viitor, sa învățăm greselile pe care au făcut în trecut vestul Europei în loc de a copia ce ei au făcut acum. 50 de ani…

      Mai mult de atât, avem nevoie de mai puțin benzi și șpați dedicate doar pentru mașini, faptul ca se poate circula în centrul mai repede decât cu transport în comun/tramvai nu este normal. Acest spaciu ar fi util pentru a avea trotuare mai late și protejate, pentru oameni, persoane cu handicap, părinți cu cărucioare, persoane vulnerabile în vârstă, copii,… Trotuarele trebuie și ei sa fi protejate fata de mașini, sa fie imposibil de a parca mașina pe trotuarul.
      Avem nevoie de benzi dedicate pentru autobuze, nu este normal faptul ca se circula mult mai repede cu o mașină cu un singur om decât cu transport în comun cu zeci de oameni, pentru asta avem foarte mult de învățat dacă uitam spre vest.
      Avem nevoie de poste de biciclete care nu sunt doar line tras pe jos care nu oferă nici protecția fata de mașini, dacă ne uitam spre vest putem vedea ca ei au înțeles ca nimeni nu va folosi bicicleta dacă piste sunt făcute atât de rău unde ești prins între ușile de mașini parcate care te poate lovi la orice moment și trafic urat care merge la 70 pe ora. Piste trebuie sa fi refăcut total, separate fizic fata de mașini, cu bloc de beton sau cu stalpi, atunci oameni se vor simți mult mai în siguranță și numărul de biciclistii va creste enorm pentru ca oameni sunt doritorii de transport alternativ dar ca dacă nu te simți în siguranță, atunci oameni vor continua cu mașina lor (și chiar eu personal am folosit enorm mașina mea pentru ca nu mi-am simțit în siguranță cu bicicleta în oraș).

      Asta ar înseamnă o viziunea noua pentru orașul, spre viitor.

      +9 voturi
      +1
      -1
    2. Dragul meu „cineva”, părăsește te rog lumea virtuală în care trăiești și coboară în cea reală !!!
      .
      Vizitează puțin, de exemplu, Spania, Italia și Franța, mai ales Orașele de pe malul Mediteranei, și pune-i pe ei să-și dărâme ORAȘELE ISTORICE , cu straduțe ultraînguste, unde PIETONII ȘI MAȘINILE ÎMPART ACELAȘI CAROSABIL, ca să faci loc Pistelor de Biciclete.
      Acolo vezi o mulțime de parcări SUPRATERANE înghesuite printre clădirile istorice (dar încadrându-se corect arhitectural ), iar în unele locuri, chiar și tramvaiele sunt DOAR PE ACUMULATORI (fără stâlpi și fire care să urâțească vechea arhitectură a orașului), iar între linii e un gazon drept si perfect, cum nu au stadioanele noastre, etc,, dar toate acestea FĂRĂ SĂ OBSTRUCȚIONEZE MOBILITATEA vehiculelor, ci doar să o integreze perfect în nevoile orașului!
      .
      Îți spun doar atât: ÎN NICIUNUL DINTRE ACESTE ORAȘE MASINILE (mici și medii) NU SUNT SCOASE DIN CENTRUL ACESTOR ORAȘE și NICI vechea arhitectură NU E „MĂCELĂRITĂ” ca să facă loc modernismului, ci toate SUNT ADAPTATE ca să funcționeze într-o coeziune cât mai perfectă.
      …. Atât „utilul” (mobilitatea și modernitatea, dar cu anumite limite), cât și „plăcutul” (păstrarea nealterată și conservată a vechii arhitecturi, dar adaptată DISCRET – nu brutal și grosolan -, la viața modernă).
      Și , culmea, funcționează al naibii de bine…😀
      .
      Dar, totul, CU O CONDIȚIE MAJORĂ:
      – ca Administrația SĂ FIE FOCALIZATĂ DOAR PE NEVOILE ORAȘULUI și interesul cetătenilor săi, si NU PE INTERESE PERSONALE și DE GRUP !!!
      Doar atât trebuie: „voința” (reală, nu mimată) și-atunci apare și „putința”! 😉
      .
      PS: dacă tot nu mai știi limba romănă, și trebuie să apelezi la Google Translate, lasă-ne pe noi și trăiește tu fericit în țara în care domiciliezi în prezent.

      +2 voturi
      +1
      -1

    Scrie un comentariu

    3 + 3 =

    Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.