O oră de magie cu Sever Voinescu și cu elevii de la Vasile Goldiș





„Lumea e tristă începând de marți”, dar de joi de la amiază e nițel mai frumoasă pentru unii dintre noi. Cu siguranță e un pic mai magică pentru cei care au participat la întâlnirea cu Sever Voinescu şi cu un înger coborât din povestirile lui Gabriel García Márquez. Elevi de liceu de la Colegiul Naţional Vasile Goldiş din Arad au umplut sala festivă de aici pentru a asculta ce are de spus diplomatul şi scriitorul Sever Voinescu, în cadrul celei de a patra ediții a programului, gândit de GMMC, „Scriitorii povestesc capodopere”.
(Elevii de la Vasile Goldiș)
Subiectul a fost, cu siguranță, unul cu magnet la tineri – „Un domn foarte bătrân cu aripi enorme”, povestea lui Gabriel García Márquez, nu are cum să nu te cucerească –, iar profesoarele, în frunte cu Ioana Ivaşcu, au avut şi ele un rol important în prezenţa în număr atât de mare a elevilor în sala festivă.
Magia discuțiilor
Dar surprizele şi-au făcut apariţia încă de la începutul întrunirii: întrebaţi de Sever Voinescu câţi dintre elevi au citit povestirea, trei sferturi au ridicat mâna, confirmând că redactorul-șef al revistei Dilema Veche poate direct să intre în analiza textului.
Şi a fost uşor să intre în poveste pentru că magia a pus stăpânire pe sală. La final, nimeni nu părea că s-ar mai lăsa dus de aici, întrebările lui Sever Voinescu și răspunsurile în cascadă ale elevilor, mereu dornici să completeze câte ceva, să-și spună părerea despre îngeri, demoni, tarantule, bine și rău, dar mai ales despre puterea poveștilor au făcut ca evenimentul să depășească cu mult timpul alocat. Literatura, acel amestec între „realism și magic”, a cucerit publicul tânăr, Sever Voinescu continuând dialogul cu elevii mult după ce evenimentul s-a încheiat.
(Dialogul a continuat și după întâlnire)
Dacă eşti sceptic cu privire la tinerii din ziua de astăzi şi interesele lor, atunci e bine să iei parte la una dintre întâlnirile din seria celor organizate de GMMC – „Scriitorii povestesc capodopere” ca să înțelegi că elevii de liceu citesc, gândesc, au raționamente logice, au preocupări interesante și sunt fascinați de întrepătrunderea dintre lumea văzută și cea nevăzută. Trei dintre tinerii de la „Vasile Godiș” au plecat acasă cu câte un volum de povestiri semnat de celebrul scriitor Gabriel García Márquez, pentru întrebările, dar mai ales pentru substraturile interpretării lor. Zeci de elevi au plecat de la liceu cu niște aripi imense în spate. Sever Voinescu a plecat și el de la Colegiul Naţional Vasile Goldiş afirmând: „Aș mai fi stat vreo două ore cu voi”. Noi, cu convingerea că ne vom mai întoarce la școală pentru „Scriitorii povestesc capodopere”, ca să ne crească încrederea în viitor şi pentru o doză de fascinaţie.
Întâlnirile „Scriitorii povestesc capodopere”
Una dintre întâlniri, prima din seria celei de-a patra ediții a programului GMMC „Scriitorii povestesc capodopere”, care a avut loc miercuri, în sala festivă a Colegiului Național Moise Nicoară, acolo unde Teodor Baconschi le-a vorbit elevilor despre o capodoperă a picturii universale (Ambasadorii lui Hans Holbein), am ratat-o, din păcate. La cele care vor urma sperăm să nu mai absentăm. Pentru că avem nevoie de un gram de magie ca să facem față realităţii. Și pentru că uneori realitatea are ea însăși un gram de magie. Iar poveştile, văzute prin ochii elevilor şi analizate de scriitorii, sunt, la rândul lor, un act de magie.
Comentariile portalului
Foarte bun articolul. Felicitări!
vor sa ii mute pe toti la bloc cum a fost uta ,cpl ce conteaza pt ei
Va mirati? Bufonul agent imobiliar a ajuns la putere...