Aradul, capitala bordurilor înalte și a trotuarelor stricate





Se consideră că un traseu pietonal accesibilizat este acela pe unde persoanele în scaun cu rotile sau cele cu deficiențe de vedere pot să se deplaseze independent, fără sprijin. Spațiul public este obligatoriu să fie accesibil tuturor categoriilor de pietoni. Aradul, capitala bordurilor înalte și a trotuarelor stricate…
O cititoare a ziarului nostru ne-a atras atenția cu privire la o zonă din Arad, traseul pietonal Banu Mărăcine, în dreptul unui fast-food, unde suprafața trotuarului nu este plană.
Ne-am deplasat la locul indicat, unde am constatat că, într-adevăr, deplasarea persoanelor cu dizabilități, pe acel traseu, este extrem de dificilă. Traseul pietonal din zona indicată pune în pericol viața persoanelor cu deficiențe de vedere și de deplasare.
Trotuarele şi căile de acces pietonale trebuie proiectate în aşa fel încât să fie plane. La fiecare traversare de stradă, fie că există trecere pentru pietoni sau nu, trebuie să fie o rampă. Rampa este o porțiune înclinată care pornește de la nivelul trotuarului și se termină lin la nivelul carosabilului. Se admite o mică diferență de nivel, dar nu mai mare de 2 cm.
În cazul de față lucrurile stau total diferit. Pietonii care încearcă să traverseze strada prin acel loc sunt puși în dificultate, datorită diferenței mari care există dintre nivelul trotuarului (cu obstacole și el) și carosabil.
Bordura depășește cu mult limita maximă de 2 cm diferență de nivel, dintre trotuar și carosabil.
Persoanelor în scaun cu rotile și celor cu deficiențe de vedere le este extrem de greu să traverseze prin acel loc.
Comentariile portalului
Cu tot respectul, cred că nu ar trebui să ne așteptăm la elevi perfecți pentru că aceștia pur și simplu nu există. Fiecare dintre ei au (...)
Trist dar adevarat
Urat