Din 108 poduri administrate, CJA spune că doar două sunt cu probleme până acum





Anul trecut, un pod din județul Neamț s-a prăbușit. Știrea a fost prezentată pe larg în mai toată mass media și a făcut subiectul unei investigații recorder deoarece podul fusese renovat cu șapte luni înainte. Bineînțeles că s-au găsit nereguli și fapte de corupție.
Anul acesta, din cauza creșterii debitului râului Criș, au apărut probleme la podul din Șicula, zidul de protecție al culeei prăbușindu-se. Cei de la CJA au intervenit, au verificat situația în teren și au impus o restricție de tonaj de 20 de tone până la „realizarea expertizei și proiectului tehnic pentru reabilitare”.
Astfel, am vrut să vedem care este situația cu celelalte poduri care se află în patrimoniul și administrarea CJA-ului. Am întrebat câte poduri sunt în administrarea lor și câte au perioada de viață depășită.
Întrebări simple, răspunsuri nu prea
Un răspuns simplu nu există când vorbim de perioada de viață a unui pod. Nu este un produs alimentar care are data garanției trecută pe spate. Perioada de viață a unui pod este verificată anual, de obicei vara când apele râurilor sunt mai scăzute și după ce viiturile care negreșit lovesc pilonii podurilor din primăvară au trecut, și se face vizual. „Urmărirea comportării în timp a construcțiilor se desfășoară pe toată perioada de viață a construcției începând cu execuția ei, scopul urmăririi comportării în timp a construcțiilor este de a obține informații în vederea asigurării aptitudinii construcțiilor pentru o exploatare normală, evaluarea condițiilor pentru prevenirea incidentelor, accidentelor și avariilor, respectiv diminuarea pagubelor materiale, de pierderi de vieți și de degradare a mediului” se arată în răspunsul celor de la CJA, unde se mai menționează că au în administrare 108 poduri, dintre care cu probleme au fost semnalate doar cele de la Șicula și Săvârșin.
Am luat legătura cu Răzvan Ciubotaru, directorul Direcţiei Tehnice, din cadrul Consiliului Judeţean pentru a ne clarifica asupra acestei chestiuni, mai ales că deja două poduri (Șicula și Săvârșin) se află în atenția compartimentului pe care îl conduce:
„În literatura de specialitate sunt alocate diferite intervale de timp, 50 de ani sau mai mult. Dar tot în literatura de specialitate, se menționează acea urmărire în timp o oricărei construcții, iar podul este o construcție, care se face în fiecare an de către niște specialiști. În momentul în care se observă degradări, cum este exemplul Săvârșinului, sau cel de la Șicula, automat acele observații se extind și se poate ajunge la o expertiză cum procedăm acum.
Atunci, vine expertul autorizat, realizează expertiza pe diferite categorii: rezistență, geoanaliză etc, și acel expert stabilește data până la care poate fi utilizat podul la parametrii pentru care a fost proiectat, dacă pe acel pod trebuie intervenit, ce tipuri de lucrări sunt necesare și așa mai departe. La Săvârșin s-au făcut niște verificări mai ample, cu o echipă de scafandri”.
Problema finanțărilor încarcă bugetele locale
Una din problemele cu care se confruntă cei din administrația locală când vine vorba de intervenția la aceste poduri este finanțarea. Prin natura lor, aceste intervenții pot ajunge de la câteva sute de mii de lei la câteva milioane de lei.
„Tot ce înseamnă lucrări de poduri sunt foarte scumpe, iar noi încercăm să identificăm pe viitor soluții de finanțare pe bani europeni, pentru că din bugetele proprii abia reușim să facem mentenanța. Este foarte important acest aspect financiar, pentru că noi toți ne dorim să facem , dar trebuie să vedem și ce finanțare avem. Părerea mea este că ar trebui elaborat un program național pe așa ceva, vă dați seama că la nivel național avem foarte multe poduri, pasaje și așa mai departe, care marea majoritate au fost construite în ’50, ’60, pe vremea lui Ceaușescu.
Au fost proiectate și construite pentru un anumit tip de trafic , de uzanță și așa mai departe. Toate ar necesita o atenție mult mai sporită, mai ales acum că au fost și cutremure. Autoritățile locale sunt limitate, asta ar putea veni doar de la nivelul Guvernului, elaborarea unui program național de verificare și apoi reabilitare a acestor tipuri de construcții”, a declarat Răzvan Ciubotaru.
Care este stadiul lucrărilor celor două poduri
Momentan cele două poduri mai au de așteptat până se va interveni la ele. După cum ne-a spus și Răzvan Ciubotaru, expertiza de podului de la Săvârșin este în curs, termenul cel mai probabil de finalizare a ei este de o lună, iar la podul de la Șicula abia au fost începute demersurile de a se contracta expertiza.
Astfel , încă nu putem vorbi de costurile pe care le-ar implica lucrările la cele două poduri, nici măcar estimativ.
Vom reveni asupra acestui subiect pe măsuar ce vor apărea noi detalii.
Comentariile portalului
Aha, dacă realizarilee sunt în funcție de datele dan biblie, probabil că autostrăzile se vor face până la apoca lipsă! Aia mare, sau mică, nu mai contează...
Poate nu ar strica să vă documentați ceva mai atent. Veți putea observa că procesiunile ortodoxe legate sau inspirate din viața lui Iisus (deci, inclusiv drumul crucii) (...)
Sa-mi spuna cineva de ce acesti calugari copiaza Via Dolorosa de la Romano Catolici. Biserica Ortodoxa nu are " Drumul Crucii" inclus in randuiala bisericeasca . In nici o carte de cult (...)