marþi, 30 aprilie, 2024

Special Arad Logo

    Încărcător unic în UE: USB-C obligatoriu din toamna anului 2024

    de Special Arad | 30 iunie 2022, 2:46 PM | IT

    0

    (foto: hdblog.it)

    Parlamentul și Consiliul European au decis că USB-C va fi singurul format acceptat pentru încărcarea smartphone-urilor, tabletelor și camerelor din toamna anului 2024. Momentan este un acord interimar ce s-a hotărât zilele trecute și face parte din „efortul mai larg al UE de a face produsele din Uniunea Europeană mai durabile, de a reduce deșeurile electronice și de a simplifica viața consumatorilor”.

    Prin urmare, nu trebuie considerat drept un acord definitiv (acordul va fi aprobat oficial înainte de publicarea în Jurnalul Oficial al UE), dar decizia luată de instituțiile UE este istorică. Este o piatră de hotar într-un proces care a început în septembrie anul trecut, când Europa a stabilit de facto că USB-C ar trebui să fie standardul pentru echipamentele electronice.

    Parlamentul și Consiliul Europei au luat o decizie și în ceea ce privește viteza de încărcare pentru dispozitivele care acceptă încărcare rapidă, permițând utilizatorilor să își încarce dispozitivele la aceeași rată de încărcare cu orice încărcător compatibil.

    Iată care sunt dispozitivele electronice care vor trebui să fie echipate cu un port USB-C pentru încărcare până în toamna anului 2024: smartphone-uri și telefoane mobile, tablete, e-reader, căști, camere digitale, console, boxe portabile, tastaturi, mouse, sisteme de navigație portabile, laptopuri (în termen de 40 de luni de la intrarea în vigoare a directivei).

    De asemenea, Parlamentul și Consiliul Europei au convenit că utilizatorii și consumatorii vor avea informații detaliate cu privire la caracteristicile de încărcare ale noilor dispositive. Astfel aceștia vor putea „mai ușor să înțeleagă dacă încărcătoarele pe care le au deja sunt compatibile”. În plus, veți avea opțiunea de a cumpăra dispozitive noi cu sau fără încărcător, potrivit site-ului italian HDBlog. Acesta este un aspect foarte important, care va afecta alegerile diverșilor producători – Apple și Samsung în primul rând – care își vând de ceva vreme smartphone-urile fără încărcător inclus. Aici compania Apple este foarte reticentă în a renunța la tipul său de încărcător Lightning, în favoarea USB-C. Samsung nu are probleme de acest fel, toate telefoanele sale au port USB-C de câțiva ani, inclusiv cele pliabile Galaxy Z Fold și Galaxy Z Flip.

    UE estimează economiile la achiziționarea de încărcătoare inutile la 250 de milioane de euro, în timp ce 11.000 de tone de încărcătoare sunt eliminate și nu sunt folosite în fiecare an. Standardul USB-C este interpretat ca un pas necesar înainte de adoptarea sistemului de încărcare definitiv, și anume cel wireless. Aprobarea oficială a acordului va avea loc imediat înainte de publicarea directivei în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene. Ca urmare va intra în vigoare la 20 de zile de la publicarea în Jurnalul Oficial și va fi aplicat efectiv 24 de luni mai târziu.

    Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

    Distribuie articolul

    Scrie un comentariu

    1 + 0 =

    Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.