Planuri mari pe foaie. Se va institui o Comisie Economico-Consultativă a cărui rol va fi favorizarea dezvoltării județului Arad





Se pregătesc demersurile legale pentru constituirea unui protocol de colaborare, pe o perioadă nedeterminată, între mai multe unități administrativ-teritoriale din județul Arad, respectiv universități, companii și ONG-uri, în vederea găsirii de soluții pentru dezvoltarea județului.
Protocolul urmează să fie semnat între Județul Arad, Municipiul Arad, Orașul Chișineu-Criș, Orașul Curtici, Orașul Ineu, Orașul Lipova, Orașul Nădlac, Orașul Pâncota, Orașul Pecica, Orașul Sântana, Orașul Sebiș, Universitatea „Aurel Vlaicu”, Universitatea de Vest „Vasile Goldiș” și Camera de Comerț, Industrie și Agricultură a Județului Arad. Entitățile enumerate se vor sprijini reciproc în activități și vor căuta „soluții punctuale privind dezvoltarea economico-socială durabilă a județului”.
Astfel, se va înființa și o Comisie Economico-Consultativă, un grup de lucru cu rol consultativ pe lângă Consiliul Județean Arad. Structura este una deschisă noilor membri care doresc să se implice în fundamentarea direcțiilor de dezvoltare ale județului Arad. Comisia va fi alcătuită din membri care activează în următoarele domenii: educație, sănătate, cultură, industrie și cercetare-dezvoltare, HoReCa și turism, antreprenoriat, IMM și Start-UP-uri, Energie și Mediu, Mediu Asociativ și ONG, fonduri europene, infrastructură și construcții, agricultură și industrie alimentară, muncă, respecitv IT&C.
Consiliul Județean va fi instituția care va organiza întâlnirile comisiei, celelalte părți implicate în protocol vor realiza studii, analize și vor comunica propunerile către Consiliul Județean.
Pentru ca Municipiul Arad să devină parte a acestei colaborări, consilierii locali vor supune la vot un proiect de hotărâre ce prevede semnarea protocolului de colaborare, în ședința de consiliu din 29 iunie.
Obiectivele protocolului cuprind următoarele arii de cooperare, potrivit proiectului de hotărâre:
1. Colaborarea și stimularea dialogului dintre reprezentanții administrației publice locale, mediul de afaceri și mediul universitar cu privire la nevoile de dezvoltare a mediului de afaceri din județul Arad.
2. Colaborarea în vederea fundamentării și elaborării unor strategii coordonate pentru o dezvoltare socială și economică a județului Arad.
3. Colaborarea și stimularea dialogului pentru dezvoltarea antreprenoriatului, a industriilor creative și a turismului din județ, prin promovarea imaginii judeţului Arad.
4. Creșterea nivelului de atractivitate a județului Arad pentru potențiali investitori naționali și străini și inițierea de contacte cu aceștia.
5. Colaborarea în domeniul relațiilor și proiectelor transfrontaliere, care ar putea contribui la schimbul de bune practici între reprezentanţii comunităţilor locale, la demararea şi implementarea unor proiecte care să îmbunătăţească nivelul de viaţă al locuitorilor din comunitățile implicate.
6. Colaborarea în domeniul organizării de misiuni economice, de vizite ale investitorilor,â atașaților comerciali sau reprezentanților diplomatici ai altor state în județul Arad.
7. Identificarea specializărilor prioritare în conformitate cu cerințele agenților economici și promovarea acestora la nivelul comunităților locale.
8. Facilitarea de întâlniri între tineri/alte categorii interesate să își dezvolte competențe profesionale cu reprezentanți ai companiilor/mediului de afaceri pentru prezentarea necesarului de forță de muncă pe domenii de competență.
9. Realizarea de parteneriate cu ONG-urile care se ocupă de promovarea de competență, cu stabilirea unor misiuni economice.
Comentariile portalului
din pacate nu este doar o poveste…este cosmarul realitatii in care ne regasim foarte multi…
Parasca a fost profesor pentru sute, poate chiar mii de politisti din intreaga lume. Ce cauta el in politica?
Nu se potriveste absolut deloc aceasta apropiere politica - biserica. De ce nu a fost reprezentat Aradul de un doctor bun sau de un profesor de calitate sau un inginer (...)